© Цветелина Белутова Част от темата На ръба на утрешния

...
© Цветелина Белутова Част от темата На ръба на утрешния
Коментари Харесай

Джеф Хофман: Свързаният свят е по-добър свят

© Цветелина Белутова Част от тематиката На ръба на утрешния ден
Елина Желева: Дизайн мисленето разрешава на екипите в фирмите да се показват по-добре

Управляващият сътрудник и шеф на launchlabs Sofia пред " Капитал "

Йост Уеркърк: Изкуственият разсъдък към този момент е тук

Съоснователят на Hopper и преподавател на DigitalK 2019 пред " Капитал "

Мая Вуйнович: Технологиите не вземат решение сами проблеми, нужни са хора

Основателят и изпълнителен шеф на OGroup и преподавател на DigitalK 2019 пред " Капитал "
Джеф Хофман е учебникарски образец за световен, сериен бизнесмен. Сам дефинира себе си не като подобен, а като " разрешаващ проблеми ". Неговата цел в сегашното и бъдещето е да помогне на повече хора да осъществят концепциите си.

Хофман е взел участие в основаването на компании от ранга на Booking.com (Priceline.com), uBid.com, ColorJar и други. Освен всичко друго е и създател на книги, продуцент на филми, музика и сериали. Той оказва помощ на компании от общо над 150 страни из целия свят и е част от икономическите начинания на Белия дом, Държавния департамент на Съединени американски щати и Организация на обединените нации, както и на разнообразни други държавни управления по света.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Хофман бе измежду водещите лектори на DigitalK 2019, където от сцената описа свои истории от дългогодишната си кариера и водещите си правила. Най-важният от тях е този на 10-те минути: Хофман отделя всеки ден по 10 минути, с цел да прочете нещо, което по негови думи няма нищо общо с специалността му, с цел да излезе от личния си балон и да търси решения по нетрадиционен метод.

Няма по какъв начин да знаете това, тъй като сте за пръв път на DigitalK, само че всекидневно лекторите дават съвет на бизнесмените да се концентрират върху работата и концепциите си. Вие казвате противоположното – излезте от балона си и не се взирайте толкоз в себе си и работата. Защо?

- Да, това е по този начин, само че аз споделям - единствено за къс интервал от деня ви. През останалото време би трябвало да сте фокусирани. Проблемът е, че хората се концентрират върху едно нещо през 100% от времето и стопират да виждат всичко отвън него. Фокусирайте се през 95% от времето, само че си вземете тези 5%, с цел да избягате. Трябва да отделяш време да погледнеш какво вършат другите и тогава, когато се върнеш към личната си работа, да си кажеш " хей, това е добра концепция, която може да реши казуса, в който се заглеждам. Толкова вътре съм в личния си балон, че съм пропуснал, че друга промишленост към този момент е решила казуса ми. "

Темата на тазгодишната конференция е " Аз съм предишното, аз съм сегашното, аз съм бъдещето ". Как се трансформираха нещата за вас, откогато навлязохте в този вид бизнес и какво очаквате от бъдещето?

- Моят живот се върти към предприемачеството и едно от нещата, за които съм най-благодарен, е, че съм да вземем за пример тук, в България. Фантастична конференция, на която си приказваме за стартъпи, технология, предприемачество. Всичко това към този момент е в центъра на дебатите. Моята работа е да вземам решение проблеми. Ако ме бяхте попитали каква е купата ми, какво би пишело на визитката ми, в случай че имах такава, нямаше да кажа " бизнесмен ", а " разрешаващ проблеми ". Исках да намеря метод да направя нещата по-добри. Сега " бизнесмен " е същинска кариера. А в миналото хората ме питаха с какво се занимавам, и аз отговарях " бизнесмен ", а те незабавно реагираха " а, шарлатанин ". Не съм шарлатанин, аз съм бизнесмен. Другите им отговори бяха " значи са те уволнили " или " не можеш да си намериш работа ". Не, това е моята работа. Сега предприемачеството се преподава в университета и е път в кариерата, който хората избират. Има от ден на ден хора по света, които се пробват да вземат решение проблеми. Това ми харесва. Невинаги е било по този начин. Беше доста по-трудно да откажеш хората от обичайната кариера. Но за мен е значимо да имаме повече бизнесмени, повече хора, които вземат решение проблеми, и се веселя, че това се случва. Има и от ден на ден принадлежности за това – като Digitalk - място, на което се срещнеш с хора и обменяш хрумвания.

Как в действителност стартира всичко за вас в тази тенденция?

- Започнах при започване на 90-те години. Завърших университет в края на 80-те години, за малко време бях инженер в огромна компания. Не се получи. Голяма част от времето ми отиваше за безсмислена администрация, която ме караше да се усещам ненужен. Затова напуснах и станах бизнесмен. Първият ми артикул като подобен беше за персонално чекиране и изкарване на бордна карта на летища. Преди имаше големи опашки. Изпускал съм полети поради опашки и си мислех – това е полуда, би трябвало да има метода да променим това. Така че първите сходни машини (kiosk) бяха нещо, което направих и започнах да продавам на авиолиниите. Бях в 20-те си години и от този момент се занимавам с предприемачество. Някои хрумвания по-късно проработиха, а други не.

Коя от трендовете, които наблюдавате, ви се коства най-важна?

- Има няколко. Една от най-важните трендове, генерално видяно, е глобализацията. Споделянето на хрумвания през граници. В момента тук, на DigitalK, вършим точно това – има ужасно доста хора от разнообразни националности. Глобализацията разрешава шерване на хрумвания, каквото няма, когато работиш на едно и също място с едни и същи хора – тогава просто преоткриваме колелото по няколко пъти. Общата наклонност към глобализиране на бизнеса е значима. Социализирането на бизнеса също е значимо – от ден на ден срещи, от ден на ден споделени пространства за работа, места, където хора от разнообразни пластове на обществото се събират и популяризират креативност и работа в екип. Така че, да, глобализацията и социализацията са най-важните трендове през днешния ден.

По-трудно или по-лесно е да сте " разрешаващ проблеми " през днешния ден, в сравнение с когато започнахте?

- Ами и двете. Има повече принадлежности, в сравнение с когато и да било. Има просветителни курсове по какъв начин да осъществиш концепциите си, по какъв начин да създадеш компания, по какъв начин да управляваш интелектуални права. Но също по този начин е доста по-конкурентно, в сравнение с беше в миналото, тъй като има доста повече бизнесмени, в сравнение с преди. Така че и двете. Погледнато необятно, считам, че е по-лесно да решаваш проблеми, поради образованието и инструментите, само че конкуренцията е на всички места.

В момента подкрепяте доста компании

- Да. Работя с доста компании, в това число и български софтуерни компании, от към 10 години. Запознах се с тях в Москва, на друга конференция за млади бизнесмени. Българската група, цялата от IT бранша, беше в действителност доста интелигентна. С няколко от тези компании, с които се срещнах тогава, не преставам да работя и до през днешния ден. Така че към този момент съм осведомен с бизнесмените в страната, както и района. Бил съм в Хърватия, Сърбия, Албания и работя с бизнесмени и от там.

Когато подкрепяте компания обаче, въпросът не е какво вършат в сегашното, а какво ще вършат в бъдещето. Така че по какъв начин решавате кого да подкрепите? Какво ви впечатлява?

- Това е доста добър въпрос. Отговорът, за мен персонално, е следният: аз не съм рисков вложител, тъй че не виждам какъв брой пари мога да направя от една компания. Това, което виждам, е индивидът: това ли е идващия Стив Джобс или различен огромен разум? Може ли този човек да иновира, да промени света? Следващият въпрос е: в случай че помогнем на този човек да бъде сполучлив, какво ще направи той с този собствен триумф? Дали това е човек, който би върнал нещо назад – освен да прави пари, само че и да прави животите на други хора по-добри. Така че се опитваме да мислим за хора, които, в случай че са сполучливи, биха споделили този триумф. Това ме впечатлява най-вече.

Какво ви вълнува най-вече за бъдещето, за фирмите, с които работите, и вашето персонално бъдеще?

- Най-много се вълнувам от това, че разнообразието най-сетне се случва. Проблеми се вземат решение от екипи, които са формирани от хора от целия свят. Голяма част от това се дължи на обществените мрежи. Преди, в случай че живееш в България, щеше да знаеш единствено хора от българското радио и телевизия. Сега посредством обществените мрежи ти знаеш за хора, които преди в никакъв случай не би срещнал, не би се срещнал тях. Това ми харесва. Харесва ми фактът, че сега съм тук, в София, и си приказвам с теб и може би ще станем другари. Преди нямаше такива благоприятни условия. Свързаният свят е доста по-добър свят, доста по-интересен. Моят живот е по-интересен, тъй като познавам хора от разнообразни места, а освен хора от работата ми.

Има ли съответна технология, която смятате, че ще е по-важна от другите в бъдеще?

- Смятам, че има цяла нова вълна технологии, която се задава. Давам ви образец с Microsoft. Те влагат милиарди в холография. Въобще не знам защо биха я употребили, само че е забавно да се следи. Хората свързват холографичните изображения с първия филм от Star Wars: " Помогни ми, Оби-Уан Кеноби, ти си единствената ми вяра ", нали по този начин? Сега можем да забележим нещо такова в действителност. Интересувам се и от изкуствения разсъдък, и от роботиката, тъй като те поемат работата, която хората не харесват, тъй като е рискова. Роботите би трябвало да правят такива неща, а не хората. Никой не желае да работи на поточна линия и да завърта болтове по през целия ден. Трябва да намерим по-добри работни места за хората.

Интервюто взе Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР