© Стефан Баждарски Още по темата Рони и Nasekomix: уроци

...
© Стефан Баждарски Още по темата Рони и Nasekomix: уроци
Коментари Харесай

Завръщането на Bluba Lu

© Стефан Баждарски Още по тематиката
Рони и Nasekomix: уроци по музика и откровеност

Изпълнителката, композитор и актриса Андрония Попова умря на 44 години
18 окт 2017
Малките революции

" Анимационерите ", Bluba Lu и " Остава " за идеята " Жълта музика " и същинския живот на първия самостоятелен български лейбъл
28 мар 2014
Bluba Lu и Иван Димитров показаха отдадената на митингите ария " Ранобуден "
от Дневник,16 дек 2013
Bluba Lu: Красивото изкуство постоянно остава прикрито
от Дневник,4 юни 2012
Продуцент с часовников механизъм: Еди Стивънс от Moloko в студиото на Bluba Lu
28 яну 2010 Димитър Паскалев и Константин Кацарски от пробното дуо Bluba Lu се разсмиват на въпроса дали в миналото са допускали компромис в работата си. Разбира се, че не. Нещо повече - споделят, че идният им осми албум е този, в който са се чувствали най-свободни.

Албумът " Атоми ", чиято премиера се чака на 26 април, отбелязва нов стадий във към този момент 20-годишния им креативен път и е приключен дни преди да се срещнем в отрупаното със синтезатори, китари и перкусии студио. Описват го не толкоз като завръщане, колкото като рестарт. Не са излизали пред аудитория от четири години, а това е първият им албум от " Потопъ " (2012, записан с Еди Стивънс, някогашен член на Moloko). Но през това време те не са преставали да работят – пишат саундтрака към документалната поредност на Българска национална телевизия за репресираните по време на социализма " Отворени досиета ", основават над 100 композиции като бекграунд музика към публични пространства.

" У мен постоянно го е имало чувството за поверителност, желанието да стоиш в сянка ", споделя Димитър Паскалев, проектант по специалност. За пръв път всички вокали са от него, той е и създател на текстовете в албума. Още по-голямо усещане прави, че - нетипично за тях - всички песни са на български.

" Да пея на български беше миг, който назряваше с години. В предходни албуми имахме фиксиране върху разнообразни послания, които са по-глобални и в тях британският език стоеше напълно обикновено. В този има избрани персонални неща, които могат да се кажат единствено на персоналния език. "

Не прецизира кои са те, само че една от песните, по-директно въодушевена от действителни събития, е " Времето ". Върху нея отпечатък поставя гибелта на певицата Андрония Попова-Рони от Nasekomix, вокалистка в албума им World Melancholy (2007). Тя умря след дълго боледуване на 17 октомври предходната година. И в случай че този албум ги сложи пред по-широка аудитория и породи асоциации с трип-хоп вълната, то те бързо се върнаха към инструменталния джаз с Groove Europe (2008), а по идващите си хрумвания постоянно работеха с разнообразни посетители.

Двамата са наясно с парадокса, че жанровите завои евентуално са обърквали публиката им. " Ако с други групи знаеш какво получаваш, при нас няма твърда еднаквост ", споделя Димитър, ненапълно с горделивост.

" Сегашната ни сила е много съсредоточена и хармонична, за разлика от времената оттатък студиото ", споделя Константин Кацарски, също по този начин деен със соло плана си Koka Mass Jazz, с който към този момент е приключил нов албум. Тази хармония той поддържа и с метода, по който провежда всекидневието си – всеки ден стартира с друга плоча. Ненавижда дискове и не възнамеряват новият им албум на излезе на CD притежател. " Опитвам се да си основа собствен свят и да не преча на останалите, с който имаме общи ползи, ще се срещнем по пътя. "

С " Атоми " те се пробват и да създадат несъмнено надграждане на това, което чакат от локалната музика.

" Проблемът на българската сцена е, че доста постоянно изпълнителите вършат неща, които наподобяват на други извън. Те желаят да са част от наклонност, само че по едно и също време с това оставят творчеството обратно. Много от тях я носят, само че не я демонстрират. Може би е въпрос на храброст. Ако всеки следва личното си аз, ще се получи нещо доста друго – ефирът ще е друг, диалозите посред ни ще са други. Най- " обичам ", когато някой в изявление каже, че прави песни от сърце и душа – а като ги чуя, незабавно мога да позная по какъв начин са направени и на кого наподобяват ", споделя още Константин. Двамата споделят, че в никакъв случай не са се чувствали част от избрана сцена, само че и не се усещат изолирани.

" Искреността би трябвало да е преди всичко, дали е положително или неприятно – на второ, значимото е да си направил това, което си желал да направиш. "

Bluba Lu ще показват " Атоми " с концерт на 24 април в Sofia Live Club. Билетите са в мрежата на Eventim. Дискографията на групата е в Spotify и blubalu.bandcamp.com
Кратък гид към дискографията на Bluba Lu:

Moogamood (2002)
Вторият им албум излиза единствено година след дебютния им и е основата, над която надграждат идващите си планове. Албумът е част от за малко съществувалия, само че оставил диря, лейбъл " Жълта музика ", учреден от тях, " Остава ", " Анимационерите " и " Уикеда ".

World Melancholy
(2007)
Съвместният им албум с Андрония Попова откри за тях освен нова аудитория в България, само че и срещна положителни мнения в музикалната преса отвън страната. " Целият план беше писан за нея и гравитираше към нейната персона ", спомня си Димитър.

Quadrotopia (2010)
Ако има албум, който свидетелства за упоритостта на Bluba Lu, евентуално е този: двоен, политически зает, с няколко гост-вокалистки. Песните са смесени от Анди Джаксън, работил през годините по звука на Pink Floyd от The Wall до финалния им албум, както и настрана с Дейвид Гилмор и Роджър Уотърс.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР