© Shutterstock Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на

...
© Shutterstock Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на
Коментари Харесай

Горещ сезон за събирачите на дългове

© Shutterstock
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Димитър Бончев, АСВ: Вярваме, че 2018 година ще е рекордьор с размери за над 1.5-1.7 милиарда лева по данни все още, а напълно допустимо е да докоснем и границата от 2 милиарда лева

Райна Миткова-Тодорова, " ЕОС Матрикс ": Особено деен е пазарът на обезпечени вземания – сега тече договорка за 250 млн. евро, има поръчки за още два пъти по толкоз до края на годината.

Зорница Димитрова, " Кредит инкасо ": Сливанията сред банковите институции усилват размерите на пазара на необслужвани вземания. Прогнозата ми е те да надвишат 1 милиарда лв. за 2018г. Още по тематиката
Втори опит за милиард от покупко-продажби за портфейли неприятни заеми

Месеци след първата рекордна за пазара договорка, се приготвя втора, с още по-голям размер от просрочени банкови вземания
20 апр 2018
Новият щит за персонални данни на колекторските компании

Индустрията влага в ИТ системи, нови чиновници и въвеждане на разнообразни равнища на достъп до информацията
6 апр 2018
Колекторската асоциация: Дълговете стават по-малки и по-лесни за обслужване

Двойно е намалял размерът на фирмените просрочия, предоставени за събиране на колекторите. Домакинствата не са свръхзадлъжняли.
29 мар 2018
Рекорден портфейл неприятни заеми продаде Alpha Bank в Гърция

Купувач е локалното отделение на норвежката B2Holding, което заплаща 90 млн. евро за пакета
16 мар 2018
Deloitte: Пазарът на необслужвани заеми в ЦИЕ е достигнал пика си

Фокусът се измества от корпоративни неприятни задължения към ипотечни
27 фев 2018
Голямото пречистване на ОББ

Банката избра EOS Matrix за покупател на рекордния портфейл за 460 млн. лева необслужвани потребителски заеми
12 яну 2018
От лизинга към колекторския бизнес

Местният мениджърски екип изкупи останките от българския бизнес на банкрутиралата австрийска Hypo Alpe Adria
18 авг 2017
Пазарът на банкови портфейли: От потребителски към фирмени заеми за 1 милиарда лева

Колекторските сдружения са купили " неприятни " отговорности за 900 млн. лева през 2016 година
14 мар 2017

Просрочените отговорности имат цената на скъп актив, който притегля вложители и може да носи облаги. Това не бе по този начин допреди 7 години, когато промишлеността на колекторските организации прохождаше в България. Плавно отношението към неприятните задължения от нещо срамно, за което не е добре да се шуми, се трансформира в нещо изцяло естествено, от което може да се прави порядъчен бизнес. За предходната година той е донесъл над 35 млн. лева чиста облага на фирмите, които работят по събиране на вземания, демонстрира анализът на финансовите резултати. Това прави акционерите им склонни да реинвестират в развиване. Добрата кондиция на колекторите разрешава да се подписват все по-големи и комплицирани покупко-продажби с портфейли от неприятни задължения, като по нищо не наподобява това развиване да е застрашено в околните 1-2 години. Дори в противен случай - прогнозите са за невиждано мощна интензивност през идващите месеци, което да докара до надскачане на досегашните върхове и доста по-скоростно разтоварване на камарите от задължения, което ще облекчи и кредитори, и длъжници.

Растежът продължава

Обобщените данни за 15-те най-големи в колекторския отрасъл за 2017 година демонстрират над 15% напредък на активите, непоклатимост на приходите и леко стесняване на облагите. Рентабилността остава впечатляваща с двуцифрен % - приблизително 14%, демонстрира анализът на данните от докладите (виж таблицата).

Пазарът е доминиран от локалните поделения на мултинационални играчи като " Агенция за събиране на вземанията " (собственост на норвежката B2Hold), " ЕОС Матрикс ", зад която стои едноименната немска компания, полската " Кредит инкасо ". Те имат достъп до на ниска цена финансиране от фирмите майки и по тази причина са главните участващи на огромните търгове за кредитни портфейли. В междинния ешелон са " Фронтекс ", която се обляга на институционални вложители като Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) и свързани с банкови групи сдружения като " ОТП Факторинг ". По-назад са компании на локални вложители, които разчитат на личен запас и това ги лимитира в по-обемни покупки. За сметка на това специализират в обработката на отговорности към сдруженията за бързи заеми, телекоми, ютилити компании.

Наблюденията на специалисти от промишлеността са, че при такова систематизиране на пазарните позиции наклонността е огромните да стават още по-големи, а дребните да се маргинализират. Има индикации, че през тази година в България ще стъпи и шведската Intrum, което ще стане посредством покупка на локална компания, и по този начин капацитетът за нови играчи на пазара ще бъде привършен и ще стартира консолидация.

Не всичко е розово

Ако има нещо, което е ненадейно в резултатите на колекторите, то това е свиването на облагите за предходната година. Обяснението е в възходящите разноски за заплати на чиновниците, по-големите разходи за консултанти по участия в търговете, увеличаващите се правосъдни разходи и вложенията, които се вършат, с цел да се отговори на новите регулации. Иначе бизнесът е задоволително добре усъвършенстван, считат мениджъри в сектора.

Фактор, който усилва натиска върху облагите, е растежът на цените, на които се изкупуват портфейли, обръща внимание Александър Грилихес от " Фронтекс ". " Има мощна конкуренция в бизнеса, което се отразява във високите цени за покупка на портфейли. Това разумно свива облагата ", удостоверява и Райна Миткова-Тодорова от " ЕОС Матрикс ". Тя прибавя, че всяка покупка на дълг или неналичието на такава договорка въздейства на приходите на фирмите.

Илюстрация на последното са самите доклади - откакто предходната година закупи два огромни портфейла на Уникредит Булбанк, АСВ мигновено подвига с 18% приходите, до момента в който при ЕОС резултатът от придобиването на рекордния портфейл от 460 млн. лева на ОББ при започване на тази година занапред ще се отразява в докладите.

За по-големите разноски на фирмите оказва въздействие и новият вид дълг - в случай че до момента колекторите поемаха главно потребителски, необезпечени заеми, то в този момент излизат и фирмени отговорности, които изискват самостоятелен метод и спомагателни старания по намиране на покупател за обезпечението. Резултатът нормално се демонстрира на по-късен стадий, до момента в който разноските се отразяват настоящо, показват експертите.

Димитър Бончев от АСВ показва, че се влага в цифровизация и онлайн канали за връзка с клиентите, което също оказва напън върху облагите. Положителното е, че приходите са постоянни и за това спомагат растежът на пазара на несъбрани вземания, увеличаващата се претовареност, повишението на заплатите и, не на последно място, отношението на самите длъжници, показва Зорница Димитрова от " Кредит инкасо ".

Сумарно приходите в колекторския бизнес за 2017 година надвишават 140 млн. лева, като над 81% от тази сума идва от фирмите, които изкупуват вземания. При тях постъпленията порастват с 8% по отношение на миналата година, отбелязва Милена Виденова от " Кофас България ". Според нея отражение върху бъдещите доходи може да има по линия на фирмите в корпоративния сегмент, които употребяват финансови принадлежности като обезпечаване на вземания, с цел да понижат риска от неплащане.

В промишлеността имат успокоение, че приходите ще продължат да са постоянни в средносрочен проект. Прогнозата е на база поетите портфейли, които обезпечават бизнес за години напред, като към този момент главната част от постъпленията идват от събирането на потребителски вземания. Притесненията са по въпроси, които зависят от волята на институциите. " Част от последните промени в Граждански процесуален кодекс през миналата година направиха процеса по събиране на вземания по-бавен и по-скъп, имам предвид измененията в режима за известяван на клиентите ", показва Райна Миткова-Тодорова от " ЕОС Матрикс ". " Една от компликациите е невъзможността на кредитора да се достави с настояща информация за своите клиенти и по този начин действително длъжникът се лишава от опцията да научи за своето настоящо обвързване, както и за възможните нови благоприятни условия за погасяването му ", изяснява Зорница Димитрова от " Кредит инкасо ".

Готови за нови върхове

След избухливото начало на годината с най-голямата до момента договорка за портфейл и течащите сега процедури по други огромни пакети банкови задължения, колекторите доста усъвършенстват упованията си за пазара през 2018 година Дори и най-консервативните прогнози са за надхвърляне на миналогодишния размер от към милиард лв. (виж мненията). Сред по-едрите търгове е този за 250 млн. евро корпоративен и потребителски дълг на Уникредит Булбанк, който е пред стадий подаване на ценови предложения. Друг огромен пакет е за 100 млн. евро фирмени отговорности към Първа капиталова банка (ПИБ) (виж таблицата). Все още няма изясненост за процедурата, в която Банка Пиреос България трансферира портфейла си несъбрани заеми преди продажбата на самата банка, и не е финализирана договорката за пакета на Пощенска банка, в който най-атрактивното са постройките на кината " Арена ". По неофициална информация банката приготвя нова огромна договорка, като е поискала утвърждение от централата си за разтоварването на 750 млн. лева задължения вкупом.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР