© Shutterstock Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Близо половин година

...
© Shutterstock Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Близо половин година
Коментари Харесай

Не ви искаме парите, Facebook

© Shutterstock
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Близо половин година софтуерният свят тръпнеше в очакване на криптовалутата на Фейсбук. И в средата на юни най-сетне се случи: Фейсбук разгласи цифровата валута Libra, която ще бъде ръководена от фондация със същото име. Встрани от всички елементи, най-важното е, че всички клюки се оказаха истина: Фейсбук желае да сътвори най-масовата валута в историята на човечеството, такава, която да може да се употребява от близо три милиарда консуматори, които имат профил в другите й обществени платформи. А досега, в който Libra стане в действителност действителност – през 2020 година, не е изключено броят има да стане и по-голям.

Истинска финансова гражданска война: изпращане на пари от единия завършек на света до другия, без медиатори, без такси, без потребност от нищо повече с изключение на няколко клика. На пръв взор - фантазията на криптоентусиастите и искащите огромна финансова промяна на световно равнище.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Реалността обаче е друга. Немалка част от криптообществото и финансовия бранш искрено се опасява от това Фейсбук да се трансформира в дейно най-голямата централна банка в света, а самата Libra заради същата причина няма по какъв начин да бъде наречена криптовалута в същинския смисъл на думата. Към тях би трябвало да прибавим и различен аспект: регулаторите, които, предстоящо, не харесват изключително концепцията да дадат такава власт на една компания, която от годините не е излизала от полезрението им поради събирането на персонални данни от всеки ъгъл на интернет пространството. И по този начин фантазията на Фейсбук може да се трансформира в призрачен сън.

Регулаторният чук чака

" Това е същински смут от регулаторна позиция ", разяснява малко след оповестяването на Libra Бари Лин, изпълнителен шеф в Open Markets Institute. " Става дума за корпорация, която си има проблеми с всички регулатори във всяка точка на света. Ще става и по-зле. " Мнението му е събирателно за това на доста от наблюдаващите на пазара, както и, несъмнено, самите регулатори.

Calibra, отделът на Фейсбук, който ще дава отговор за Libra, към този момент е подал заявление за лицензи за трансфер на пари пред най-големите регулатори в света. И първичните сигнали не са обнадеждаващи: министерството на финансовите услуги на Ню Йорк да вземем за пример надалеч не е отворило обятието си за желанието на компанията да обърне надолу с главата финансовия свят. Тази реакция, наподобява, е била предстояща от Фейсбук, която излезе с публично изказване, в което споделя, че не е сюрпризирана от вниманието, което регулаторите желаят да отделят на валутата. " Обявихме Libra по-рано точно с цел да можем да проведем тези диалози и да съберем противоположна връзка ", разясниха от компанията.

Отвъд океана, във Англия, ситуацията не е доста по-различно. Изпълнителният шеф тактики и конкуренция Кристофър Улард разяснява пред Reuters, че значително е ужасяващ от опцията да види в деяние мантрата на Фейсбук " Движи се бързо и чупи неща " във финансовия свят. " Размерът и мащабът на Libra пораждат въпроси за държавни управления и общества по отношение на това какво е разрешено и мечтано в този бранш ", разяснява той. Срещу себе си Улард ще имат освен Фейсбук, една от най-мощните частни компании в историята, само че и редица други колоси, като Mastercard, Visa, Uber, Paypal и други, които финансират плана. От другата страна, в чудноват алианс, регулаторите ще получат поддръжката на обичайните банки, които за момента са относително тихи във връзка с Libra. Всъщност това е и едно от провокациите пред Libra - да се намерят сериозно огромна маса банки, които да са съгласни да работят по плана - да държат средствата, които покриват валутата и да я обменят против общоприетите фиатни пари.

Криптомечтата или криптокошмар

Фейсбук се надяваше да се понесе на крилата на криптообществото, а и уцели добър миг, в който цената на главните виртуални валути още веднъж пораства, само че без да провокират шума и вниманието, както през 2017 година И тук обаче компанията се сблъсква с отчаяние заради простата причина, че не е взела поради, че с изключение на прагматици хората в криптообществото са и идеолози на тематика независимост, децентрализация и персонална цялост. За тях концепцията една голяма корпорация с опетнена известност във връзка с персоналните данни да се трансформира в монополист в още една сфера, освен това толкоз значима, е неприемлива.

Фейсбук, както и фирмите, които ще работят като тихи медиатори (валидатори на транзакциите), като Mastercard и Visa, ще създадат доста пари от цялата система. Парите няма да подвигат цената си, тъй като ще са съвсем напълно закотвени на едно място от кошница обичайни валути, надлежно главните минуси на централното банкиране съгласно криптообществото ще останат.

" Това не е просто блокчейн с малко обичайни пари в него. Това даже не е блокчейн, въпреки Фейсбук да употребява думата десетки пъти. Това е пост-блокчейн, федерализирана система ", написа в собствен разбор в Medium Даниел Джефрис от Hackernoon. Според него Libra е на процедура постоянна монета, система за известия, управител на умни контракти и платформа за електронна търговия в едно – надалеч от към този момент трансформиралите се в обичайни хрумвания за криптовалути. " Електронната търговия е изключително значима, тъй като без нея имаш просто пари от Монополи, без да има къде да ги изхарчиш ", написа Джефрис. Показателно е, че целият му материал, който се трансформира в шлагер в криптосредите, дефинира Libra в заглавието си като " киберпънк призрачен сън посред криптопролетта ".

Самата концепция, че Фейсбук и другите вложили в плана компании, въпреки и през настрана сдружение, ще стоят по средата – т.е. ще играят ролята на централна банка, е задоволително огромен минус за криптосредите.

" Няма потребност да ни имате доверие "

Не липсват обаче и плюсове: Фейсбук съвсем сигурно ще се оправи с проблемите във връзка с основаване на артикул, отворен към всички, а освен към дребни, нишови общества. Огромна част от триумфа на обществените мрежи на компанията се дължи на свръхлесния и прелъстителен за потребление дизайн, който би приключил чудеса в бранш, който мъчно поглежда оттатък балона си.

Хора от самата Фейсбук към този момент дават отговор на някои от рецензиите от страна на криптообществото. " В последна сметка, с цел да ползвате Libra, няма да се постанова да имате доверие във Фейсбук ", разяснява в своя обява Дейвид Маркус, който работи по плана. Маркус ще бъде един от хората, които ще приказват пред две комисии в американския Конгрес във връзка с плана. Някои представители от там към този момент желаеха неговата разработка да бъде спряна, само че това е предстоящата реакция на държавните управления по отношение на всички нови технологии.

Най-важното от написаното от Маркус е, че Libra би трябвало да става все по-децентрализирана с времето, вместо противоположното – корпорациите да имат все по-голям надзор. " Безспорно е, че има доста по-децентрализирани блокчейни и Libra би трябвало градивно да става все по-децентрализирана сама по себе си ", написа той.

Отпорът против Фейсбук не е напълно непредвиден. В последна сметка компанията се пробва да промени напълно, за негативно време, най-старата промишленост в света. Когато задачата ти е толкоз амбициозна, може би " една година до политане " не е най-реалистичният период, който можеш да си поставиш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР