© shutterstock Ще липсват цели парчета от познатата ни до

...
© shutterstock Ще липсват цели парчета от познатата ни до
Коментари Харесай

Брандове по време на криза

© shutterstock Ще липсват цели части от познатата ни до месец март действителност, трансформира се и визията ни за нормалност. А марките разполагат с извънредно малко време, с цел да се приготвят за неразбираемото бъдеще. Мартин Димитров е създател и креативен шеф на рекламната организация Nitram. Сред клиентите им са " Загорка ", " Содексо ", " Ростар " и " Сердика център ", за които екипът интензивно продължава да приготвя акции за да ги поддържа в оправянето с новата обстановка на изключително състояние. Димитров има дълготраен опит в информационната промишленост, като преди този момент е работил в организацията reforma и за малко в Ogilvy Group. Нека всички сме наясно, че това не е краткотраен стопански дискомфорт, а началото на дълбока икономическа и финансова рецесия. За разлика от всички рецесии досега обаче в основата на тази е заболяването. COVID-19 изяде света ни подобен, какъвто го познавахме. И всевъзможни препратки към предходни форсмажорни обстановки и интервали, които компанията ви е преодоляла, сега няма да ви оказват помощ, само че могат да ви подведат.

Няма да оказват помощ и книгите за бизнес - доста от тях постоянно са звучали неуместно, а днешното ни болно съвремие изцяло разкрива фундаменталната им неуместност. Ще си разреша да генерализирам: в голяма част от бизнес книгите има едни и същи препоръки, разказани с положителни и деликатно подредени думи, които рядко ти споделят освен това от това да бъдеш общителен, само че безапелационен началник. Също по този начин е добре да бъдеш и автентичен, да даваш независимост, само че и да имаш твърда ръка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това, което ще ви помогне, е историята. Ако управлявате компания или се занимавате с маркетинг, влезте в Amazon или в някоя онлайн книжарница и безусловно си поръчайте всички книги за Пелопонеските войни (вижте карето).

Наблюдения от първите дни

До началото на март населявахме един корпоративен свят. Само за няколко дни страната се завърна с цялата тежест на понятието си. Държавите възвърнаха забравени граници и прибраха нациите в кошарите. Намесиха се в живота на хората, намесиха се в стопанската система.

Трябва да приемете опцията, че страната може да играе все по-сериозна роля в бизнеса ви. Това изключително се отнася за стратегически браншове. Не изключвайте опцията в близко бъдеще страната да се трансформира във ваш главен клиент, заемодател, избавител или сътрудник. Със сигурност обаче не правете едно - не подценявайте ролята на страната, нито пък нейните благоприятни условия.

Всичко това, което ни се случва, е така непознато, че единственото разумно е да се подготвите за най-лошото. И да развиете най-лошия сюжет. Не изключвайте опцията за хибернация (в икономическия смисъл значи да продължат да работят единствено жизненоважните производства). Към днешна дата наподобява доста малко евентуално да се стигне до сходна мярка, само че след разпространяването на COVID-19 не ми се коства подходящо да се изключват даже най-малките варианти.

Ако сте интернационална компания, подгответе се да се справяте сами. Дори в кратковременен проект обстановката наподобява такава, че мъчно ще бъде избавено нещо, което преди всичко не може да се избави единствено.

Става въпрос за оцеляване

Вашата компания е атакувана от вирус, не от съперник. И да - става въпрос за оцеляването на марката ви. Според изследване на " Галъп " от миналата седмица 24% от българите изпитват под паника боязън от ковид. Не се опитвайте да продавате сега, тъй като хората са прекомерно ирационални. Ако сега деянията комерсиална експанзия или още по-лошо - комерсиална ловкост, марката ви ще бъде осъден в близко бъдеще.

Очакванията са за кошмарно високи равнища на безработица и за трагично стесняване на потреблението. Това е обвързвано с тежко преосмисляне на отношението на хората освен към персоналните им потребности, само че и към марките, които използват.

А с цел да оцелее марката ви, би трябвало да оцелеят хората

В тези първи седмици потребителите виждат едно доста значимо нещо. Това не е дали компанията ви е огромна или дребна, нито пък с какъв капитал разполага. Валутата на нашите дни, а и на идващите, ще бъде съпричастността. Сега фирмите би трябвало да мислят за хората по метод, по който не са го правили в никакъв случай преди. Да не ги преглеждат като консуматори и по таргет групи, а да ги видят като човешки същества в неволя. Ще оцелеят тези компании, които най-силно развият съпричастност към хората.

В взаимозависимост от активността си може да помислите за това по какъв начин да бъдете съпричастни. Дали компанията ви може да се включи с логистика или с инфраструктура, дали може да се включи с подаяние или с непринуден труд, това го преценя всеки бранд. Ще ви кажа нещо извънредно: доста малко хора сега се интересуват от вашите артикули. Интересува ги имате ли сърце.

Все още е рано

На такава фаза сме, че към момента е рано да се вършат дълги тактики. Всеки има свободата да го направи, само че шансът от неточност в планирането е голям. Ние нямаме визия по какъв начин ще се възвръща произвеждане и с какъв ритъм, по какъв начин ще работят логистичните вериги, нямаме визия дали няма да има недостиг на избрани първични материали. Разглеждайте света единствено и само в подтекста в този момент - светът е болен, вашият бранд, в случай че към този момент не боледува, е изложен на сериозен риск да се разболее.

На първо място времето ви на деяние би трябвало да подхожда на времето на деяние на вашия зложелател. Вашите проекти и дейности би трябвало да са темпорално еквивалентни с времето на вашия съперник. А вашият съперник е COVID-19. Тоест имате 3-4 седмици, в които да го преборите или пък да му се поддадете.

Три неща в тези седмици

1. Подкрепете посланието #ОстаниВкъщи. Добавяйте го на всяка Фейсбук обява, на всяко ваше корпоративно известие. Колкото повече хора го чуват, колкото по-често го чуват, толкоз повече хора ще схванат какъв брой значимо сега е спазването на това главно предписание. А и на разпоредбите по принцип. Не се тормозете, че и други компании ще го кажат. Моментът не допуска автентичност по отношение на това обръщение. Оригиналност можете да деянията в метода, по който се обръщате към публиката, преди да й кажете " останете у дома ". Ако сега марката ви е в телевизионна акция, прибавете таг #ОстаниВкъщи.
2. Подкрепете първа линия. Тези хора, които сега изнасят борбата с COVID-19, имат потребност от част от вашите пари. Трябват им за консумативи, за респиратори, защо ли не. Ако имате опция да пренасочите част от бюджета си в поддръжка на първа линия, направете го. На този стадий няма по-добра реклама от това да бъдете същински обществено виновна компания.
3. Допълнително наличие. Оригинално в допълнение наличие. В момента хората са по домовете си. Социалните медии се използват доста повече. Моля ви, не им пускайте тези подготвени фотоси с усмихнати хора. Ако имате опция по отношение на позиционирането, полезностите и опциите на марката ви, помислете какво наличие давате на хората. То може да ги осведоми, то може да ги защищава, то може да бъде и същински занимателно, правейки дните по-леки.

Ето какво да не вършиме:

1. Не правете като Kinder, които сега популяризират по малкия екран опцията да спечелиш пътешестване до Париж.
2. Не " благодарете " на първа линия, в случай че не сте дали пари за първа линия.
3. Не се опитвайте да продавате. Дръжте се по този начин, че да спечелите сърцата на хората за " по-късно ". Нищо няма да спечелите, в случай че пробвате в този миг да им пробутате нещо.

Ако нямате сътрудник в връзките, рекламата, маркетинга и сега имате потребност да си изберете подобен, направете едно доста простичко нещо: когато сте се спрели на дадена организация, свържете се не с нея, а с нейните клиенти. Попитайте ги по какъв начин организацията реагира в обстановката, по какъв начин се оправя, включва ли се съответно, запазила ли е креативното си равнище и равнището си на продуктивност. Няма кой различен да ви даде по-добро мнение за работата на една организация от сегашните й клиенти.

Ако отговорът ви удовлетворява, действайте. Пелопонеските войни и други подобаващи четива

Пелопонеските войни са военно събитие, което се случва във времето от 431-ва до 404-та година пр.н.е. Това е спор сред Атина, от една страна, а от другата са Спарта и нейните съдружници. Това е времето на градовете-държави, което по един или различен метод припомня днешното ни фрагментирано съществуване. През 429-та пр.н.е. избухва чумна зараза, която взима доста жертви и от двете страни. А в този момент пробвайте да си го визиите. Представете си по какъв начин се провежда войска по време на чума, когато не си сигурен какъв брой от бойците ти ще бъдат живи на следващия ден. Представете си по какъв начин се прави логистиката и по какъв начин се изхранва популацията на Атина, когато реколтата е унищожена от спартанците. Представете си война, апетит и чума в едно. Когато се запознаете с историята на Пелопонеските войни, сами ще се уверите какъв брой изключителни решения оферират управниците и на Спарта, и на Атина. Често от историята може да се научи доста повече за бизнеса, в сравнение с от която и да било книга за бизнес.

Прочетете също или препрочетете " Държавата " на Платон. Изобщо, прочетете философите и мислителите, които се занимават с понятието " страна ". Това изключително състояние е прелестно за четене, а и ще ви помогне да си обясните поредност от дейности, които наподобяват необяснимo.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР