© Shutterstock - Глобалните инвестиции в подкаст реклама достигат 1

...
© Shutterstock - Глобалните инвестиции в подкаст реклама достигат 1
Коментари Харесай

Реклама за слушане

© Shutterstock - Глобалните вложения в подкаст реклама доближават 1 милиарда $ през 2019 година - За българските рекламодатели аудиопродукциите са към момента пробен информационен канал. " Този подкаст се излъчва с поддръжката на " Така стартират огромна част от подкастите, съумели да привлекат рекламодатели в епизодите си. Световната наклонност на аудиопродукции по всевъзможни тематики сътвори нов рекламен канал за фирмите. През него те могат до доближат до аудиторията си по натурален метод в миг, когато вниманието на слушателите е напълно ориентирано върху наличието.

Макар и с доста мудни темпове, тази наклонност се придвижва и в България. През последните две години броят на локалните подкасти се усилва, а с натрупването на слушатели аудиопродукциите стартират да притеглят и рекламодатели. За по-голямата част от тях обаче това към момента е тестов канал, за който отделят дребна част от информационните си бюджети.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Подкаст опит

Специалистите на пазара са единомислещи, че рекламните известия в подкастите доближават до тясна таргет публика, която мъчно може да бъде облъчена през други канали. Това са главно интернет консуматори, на възраст сред 25 и 39 години, които избират стрийминг платформите пред обичайна телевизия, а подкасти слушат най-често през Spotify, iTunes и Гугъл Podcasts.

Според Христо Топузов, бизнес шеф в Isobar, част от групата на Dentsu Aegis Network, потребителите на аудиосъдържание в България са сред 40 хиляди и 50 хиляди души. Общият брой на българските подкасти пък евентуално не надвишава 50, покриващи сегменти като начин на живот, просвета. Затова и за момента рекламодателите гледат на тях по-скоро като на пробен канал, а не като непрекъсната част от медийния им микс.

Пионерите в рекламата в локално аудиосъдържание са главно огромни интернационалните компании, които имат световна политика за вложения в подкасти. " Имаме опит с компании от софтуерния и бързооборотния бранш, които показват свои артикули на фокус в профилирани подкасти. Имаме и клиенти от доста мощно контролирани бизнес браншове, които откриват в подкастите благоприятни условия за небрандирано позициониране или провокиране на полемики по публично настоящи тематики ", разяснява пред " Капитал " Иван Янакиев, ръководещ шеф в All Channels PR.

Компаниите на българския пазар най-често насочват средства за връзка в подкасти от PR бюджетите си и точно PR организациите са тези, които ръководят концепциите им. " Засега процентът, който отделяме, е дребен заради относително тясната публика на това наличие в България, само че наклонността ще е да се повишава, в случай че наличието е качествено и добре таргетирано ", споделя Ваня Манова, управител на Mastercard за България, Северна Македония, Косово и Албания.

Българските пионери

Фармацевтичната компания Sanofi стартира да популяризира в български подкасти през 2019 година По думите на информационния управител на компанията за Централна и Източна Европа Люба Василева по този метод марката може да се свърже с хора, които биха имали интерес по дадена тематика, само че е мъчно да бъдат достигнати през обичайни канали на връзка. За задачата компанията избира да се нарежда в начин на живот подкасти, като Triple Eye да вземем за пример. " Това е наличието, което се възприема най-лесно от аудиторията и точно в неговия подтекст могат да се вкарат тематики и послания, които се считат за " суха " информация – като здравната тематика ", споделя още Василева. Въпреки това компанията не възнамерява тази година да усилва равнището на вложения в реклами в подкасти спрямо предходната.

Сред желаните рекламни формати е точно позиционирането посредством наличие, като по този метод марката естествено взе участие в тематиката на епизода и дава добавена стойност за слушателите. Това може да бъде информационно известие, прочетено от водещия на продукцията, или присъединяване на експерт от компанията, която се популяризира. Стратегията на Mastercard на локално и интернационално равнище е да вземат участие в аудиопродукции главно посредством експертно наличие. " Част от връзката на компанията е обвързвана с образоване на аудиторията по финансови въпроси и по тази причина търсим подкасти със наличие, което да е обвързвано с главната ни експертиза, и такова, което е от изгода на потребителите в всекидневието им ", разяснява Манова. В тази връзка Mastercard поддържа подкаста " Парите приказват " за вложения и персонални финанси на " Капитал " и мрежата " Говори интернет ".

По думите на Еленко Еленков, един от основателите на подкаста " Говори интернет ", част от рекламодателите избират продукциите им като място за създаване на работодателска марка или така наречен employer branding поради софтуерната публика, която ги слуша. Според дължината на епизода в него могат да бъдат показани до 3-4 рекламни известия, всяко с дълготрайност до две минути.

Сред пионерите в подкаст връзката в България са и TELUS International Europe, които работят без организация медиатор и поддържат непосредствено продукцията " Свръхчовекът ". Партньорството им се афишира при започване на всеки епизод с къс анонс за TELUS. " Не гледаме на подкаста като типичен медиен канал и не планираме инвестиция на правилото на размери, а на качествено наличие ", споделя Емилия Шикова, началник на екипа " Корпоративни връзки " в компанията.
Според Шикова една от изгодите от наличие в подкасти е, че имат дълъг живот и когато и да е слушателите могат да се връщат към епизодите. От Sanofi са уверени, че през подкастите компанията доближава до по-образована публика, която е отворена да слуша и да възприема разнообразна информация. Според Христо Топузов пък огромен капацитет имат индустриалните подкасти, които със своята нишова публика могат елементарно да привлекат рекламодатели.

Данните зад звука

Липсата на стандарти и ясни измерители на резултатите от връзката в подкасти е една от аргументите в България каналът да не е предпочитан за рекламодателите. Всяка от платформите за лъчение на подкасти дава лични данни за демографията на аудиторията, броя слушания, продължителността, брой достигания до рекламния анонс и други

" Проблемът е с измерването на възвръщаемостта на вложенията, тъй като подкастите са доста добър brand awareness (спонтанна познатост на марката - бел. ред.) канал, само че към момента е мъчно измерима успеваемостта им като канал за продажба ", споделя Иван Янакиев. Решение в тази посока биха могли да бъдат промоционални кодове, обвързани с подкаста. През тях фирмите могат да проследят с изключение на ангажираността на потребителите и продажбите.

Канал за милиарди

Доста по-различна е картината на интернационалните пазари, където подкастите се трансформират във все по-атрактивен канал за рекламодателите. Според проучване на PwC през 2019 година световните вложения в реклама в подкасти ще надминат 1 милиарда $, а съгласно прогнозите им до 2023 година ще се усилят тройно. Макар подкастите да оферират по-малко рекламно време спрямо радиото, съгласно PwC фирмите ще са склонни да заплащат повече поради по-ангажираната и таргетирана публика.

Доклад на браншовото съдружие IAB пък показва данни за вложенията в подкаст реклама в Съединени американски щати, които през 2018 година се равняват на над 479 млн. $. Прогнозата им е през 2021 година единствено в Съединени американски щати те да надминават 1 милиарда $. Значителното повишаване на вложенията изисква и приемането на стандарти и правила за премерване на резултатите, които в края на 2017 година IAB приема в Съединени американски щати. Нещо, за което е още прекомерно рано да се приказва в България.

Разнообразието от подкасти ще уголемява и опциите за рекламни формати, а натрупването на данни за потребителите ще усъвършенства и измерването на резултатите. Въпрос на време е да разберем дали локалните рекламодатели ще продължат да възприемат аудиопродукциите като пробен канал, или ще станат трайна част от информационната им тактика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР