© Shutterstock Лятото е в разгара си и август е

...
© Shutterstock Лятото е в разгара си и август е
Коментари Харесай

Пет приложения за навигация в колата

© Shutterstock Лятото е в разгара си и август е месецът, в който най-вече хора пътуват с кола. Това, несъмнено, си има и своите дефекти (питайте хората по " Тракия " в петък следобед), само че някои от тях могат да бъдат най-малко отчасти преодолени благодарение на умни приложения за навигация. През последните години те се развиха толкоз, че трансфораха вградените карти на колите в на практика ненужна екстра. Единственото, с което истинската автонавигация превъзхожда мобилно основаните, е огромният и комфортен екран на таблото. С въвеждането на Android Аuto и Apple Carplay обаче и това преимущество към този момент е в предишното. Но даже и без относително нов модел кола дисплеят на множеството телефони към този момент е изцяло задоволителен, с цел да свърши идеална работа. Какви са преимуществата и минусите на някои от главните приложения за навигация?
1. Waze

Фотограф: Капитал
Това е може би най-популярното приложение в България. Ползват го даже хора, които имат вградена навигация в колата, и повода е доста елементарна - това е най-популярното приложение в България. Повторението е преднамерено, тъй като изяснява най-сериозното му преимущество. Информацията за трафика в приложението (собственост на Google) се събира от дейните му консуматори, а всеки може да алармира за полицейски патрули и камери. Последното е повода доста хора да го употребяват отвън града. Другата му съществена функционалност при градско каране - данните за тапи по пътя и опцията за навигация, която да избегне сериозните точки, е потребна и при по-дълги пътувания. При прекъсване на трафика по автомагистралите да вземем за пример (заради поправки или инцидент) тази алтернатива е скъпа. За разлика от множеството други безвъзмездни приложения Waze дава и информация за ограничаването на скоростта. От предходната есен приложението е налично и през Apple Carplay, т.е. може да се употребява през айфона на екрана в колата, в случай че има тази алтернатива.

Предимства : Най-добър за познати направления, само че с информация за трафика, патрули на КАТ и камери.
Недостатъци : Гугъл събира деликатно всичката информация за пътуванията ви и я продава на рекламодатели; няма опция за офлайн използване; слаб дизайн.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики 2. Гугъл maps

Фотограф: Капитал
При съществуването на Waze потреблението на Гугъл maps е въпрос на първо място на това да не ви харесва леко детския дизайн на първото приложение. За разлика от него Гугъл maps са изчистени, ясни и лесни за прилагане. Това би трябвало да не е от огромно значение, тъй като нали въпреки всичко гледаме пътя, не екрана на навигацията. Заради по-добрия дизайн Гугъл maps обаче въпреки всичко e по-удобен за насочване в непознати квартали или градове. Информацията за трафика също участва и тук, само че опцията за смяна на маршрута е по-различна. Има доста разногласия за това по какъв начин и за какво логаритмите на Гугъл предлага различен път до задачата (понякога и не най-адекватния), само че в резюме резултатът e, че Waze дава доста по-често усъвършенствани разновидности. Гугъл дава опция да се смъкват офлайн карти, което можеше да е потребно, в случай че пътувате в страна с роуминг, обаче, когато ползвате тях (без мобилен интернет), опциите за рутиране са минимални.

Предимства : По-удобен дизайн, бързо възобновяване при промени в улиците, поправки и прочие
Недостатъци : Гугъл събира деликатно всичката информация за пътуванията ви и я продава на рекламодатели; съвсем няма опция за офлайн използване; не дава информация за рестриктивните мерки на скоростта.

3. Apple Maps

Фотограф: Капитал
За хората с iphone това евентуално е първият избор и той идва с прочут интерфейс и никакви изненади. Apple maps също предлага данни за трафика. Разликата е, че той не разчита на информацията от потребителите на iphone, а купува данните от TomTom - компания за сателитна навигация. Tя от своя страна ги събира евентуално отново от нас, само че без да го знаем. По-важното е, че трафик информацията е изцяло сравнима с тази на google. Понякога Apple maps не прави разлика сред това какъв брой платна са задръстени на автомагистрала и в случай че да вземем за пример на границата има дълга опашка за камиони, ще ви предизвести отдалече, че ви чака голямо запушване, без действително да има потребност. Ако не сте изключили опцията на телефона си, след известно време постоянно прилагане той ще ви изненада с извода, че знае къде живеете и работите, само че отвън това Аpple настояват, че не продават данните си на други компании. За българските консуматори рутирането на британски може да бъде досадно поради странното изговаряне на имената на улиците.

Основно преимущество : Познат дизайн, данните ви не се продават на рекламодателите.
Недостатъци : Липса на офлайн благоприятни условия, не дава информация за рестриктивните мерки на скоростта.

4. Sygic

Фотограф: Капитал
Основното преимущество на Sygic може да се каже с една дума - офлайн карти. Приложението смъква на телефона ви картите, които желаете да ползвате, и няма потребност от мобилен интернет за нищо с изключение на настоящите данни за трафика. Това е изключително потребно в два случая. Първият е, в случай че пътувате в страна отвън Европейски Съюз, където таксите за роуминг са злокобно високи. Мобилният интернет от София до Белград да вземем за пример с Гугъл Maps може да коства и над 50 лв.. Второто преимущество на офлайн картите е, че има елементи от пътя, в които мобилната връзка не е изключително добра, и в случай че разчитате на стратегия като Apple Maps, може да останете без карта. Иначе Sygic предлага всичко, което може да предлага една навигация, само че това има в дословния смисъл на думата - цена. Ползването на приложението - картите и трафик информацията, е платено. Данните за Европа + данни за придвижването (също от TomTom) костват еднократно (към август 2019 г.) 30 лева Нещо повече - в случай че имате Аpple Carplay, с цел да го ползвате, на него би трябвало спомагателен лиценз, който коства (поемете си въздух) 60 лева (издишайте шумно). Това наподобява доста, само че пък, въпреки това, против общо по-малко от 100 лв. получавате навигация, която има много преимущества пред вградената на колата, за която се заплаща доста повече. Има и други екстри като опцията за добавена действителност - маршрутът се демонстрира на същинска картина от камерата на телефона (11 лева.).

Предимства : офлайн потребление, данни за трафика
Недостатъци : платена, по-бавно възобновяване на картите

5. Here WeGO

Фотограф: Капитал
Имаше време, когато единствените телефони с GPS и карти бяха Nokia. Единственото, което остана от това, са картите. Пред време те се споделяха Nokia Maps, след това се прекръстиха на Here Maps, до момента в който стигнат до настоящето си име - Here WeGo, откакто бяха добити от консорциума за самостоятелни автомобилни технологии на Mercedes, BMW и Audi. Извън брандинг съмненията това е друго приложение с доста положителни офлайн благоприятни условия. Картите са с изчистен и с елементарен за прилагане дизайн, най-малко за България са задоволително подробни и могат да свършат работа. Данните за трафика в Съединени американски щати и Западна Европа се считат за едни от най-хубавите, само че за България и близките страни разликата с останалите приложения не е изключително огромна. Here WeGO имат специфичен екип, който се занимава с трафика и събира информация от доста повече източници, в сравнение с другите компании, тъй като оферират b2b решения за огромни транспортни компании. Очевидно b2c бизнесът им не е водещ и картите не оферират интеграция с Android Аuto и Apple Carplay.

Предимства : офлайн навигация
Недостатъци : няма данни за рестриктивните мерки на скоростта, няма интеграция с Android Аuto и Apple Carplay
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР