© Sarah Silbiger Федералният резерв на САЩ очаквано свали основните

...
© Sarah Silbiger Федералният резерв на САЩ очаквано свали основните
Коментари Харесай

Фед свали лихвите за трети път, но даде сигнал, че ще спре

© Sarah Silbiger Федералният запас на Съединени американски щати предстоящо смъкна главните лихвени проценти за трети път тази година, единствено часове откакто данните за растежа на Брутният вътрешен продукт демонстрираха, че осезаемо закъснение няма и числата надвишиха упованията на икономистите. Анализаторите обаче се оказаха прави за друго: данните не повлияха на решението на Фед, чийто президент Джером Пауъл към този момент беше загатнал на пазарите, че се задава ново събаряне на лихвите.

Намалението е с 25 базисни пункта, като централната банка на Съединени американски щати оправдаха упованията на пазарите. Сега лихвата ще бъде в диапазона 1.5-1.75%. От Фед показват, че е прекомерно евентуално да създадат пауза във връзка с ограниченията за парично облекчение, което значи, че най-малко краткотрайно понижението на лихвените проценти ще спре.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки всичко

Федералният запас на Съединени американски щати е в комплицирана позиция, в която продължава да смъква лихвите, макар положителното показване на стопанската система. Причината за това е терзанието от резултатите на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, както и световната наклонност към протекционизъм. Рискът за Фед е, че смъква лихвите, до момента в който стопанската система към момента е в положително положение и може да остане без пространство за маневри сега, в който плануваното мощно закъснение или даже криза пристигна.

Съмненията са и във връзка с политически напън от страна на Белия дом. Президентът Доналд Тръмп постоянно подлага на критика личния си избор за ръководител на Фед Джером Пауъл, като няколко пъти е заявявал, че счита избора си за неточност.

Тръмп също е в комплицирана обстановка, в която би трябвало да изясни за какво желае ниски лихви в миг, в който се хвали с фактически мощната американска стопанска система - рекордно ниска безработица, рекордно висока претовареност, растящи заплати и относително леки вреди, подбудени от комерсиалната война.

Аргументът на Тръмп е, че Съединени американски щати не взе участие в икономическата конкуренция с съперниците си Китай и Европейския съюз на идентични начала: в Китай централната банка е напълно политически инструмент, който може да си разреши даже девалвиране на китайския юан, до момента в който в Европейски Съюз Европейската централна банка (ЕЦБ) от дълго време държи лихвите в отрицателна територия и взе участие интензивно в икономическото възобновяване посредством отпечатване на пари и разпределяне на банкови тласъци.

Намаляване на напрежението и от страна на Фед, и от страна на президента, може да има при завършване на предстоящата " първа фаза " от договорката сред Съединени американски щати и Китай, която да уреди някои от проблематичните зони сред двете страни. Според двете страни договорът е подготвен, само че това не е първият път, в който те са разгласявали, че договарянията са приключени, единствено с цел да стартират работа от начало. За последно подобен процес имаше малко преди лятото, след което последваха ескалация напрежението, налагане на нови мита и месеци замразени договаряния.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР