© Russell Boyce Доходността на 2-годишните държавни облигации на САЩ

...
© Russell Boyce Доходността на 2-годишните държавни облигации на САЩ
Коментари Харесай

Дълговите пазари вещаят рецесия в САЩ и Великобритания

© Russell Boyce Доходността на 2-годишните държавни облигации на Съединени американски щати и Англия надмина тази по 10-годишните за първи път от 2007 година насам. Tова така наречен превръщане на кривата на доходността се приема за един от най-сигурните ранни сигнали за идна криза. Исторически след рухването на спреда 2s10s, както се назовава на финансов език, под нулата всекидневно е последван от стесняване на стопанската система в границите на идващите 8 до 24 месеца. Особено мощна е връзката в Съединени американски щати, където обръщането на кривата се е обръщала преди всяка криза в последните 50 години, като единствено един път сигналът се е оказал подправена паника.

Каква е логиката

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Обичайно вложителите желаят по висока рентабилност с цел да държат бумаги с по далечен падеж, защото за тях риска е по-голям. Това е и повода кривата на доходността всекидневно да е покачваща се - за облигации с падеж скоро тя да е ниска и да се повишава колкото повече се отдалечава той.

Когато обаче вложителите чакат закъснение на растежа наклонът на кривата се изглажда, а при очакване за спад е допустимо да се обърне. Това значи, че за съответната страна става по-скъпо да тегли заеми краткосрочно отколкотото дълготрайно, като нормално повода е, че пазарите се тормозят, че тя може да има проблеми да обслужва отговорностите си при занимателен растеж.

След поредност неприятни вести

Сега също обръщането на кривата беше предстоящо като изглаждането ѝ се следи от анализаторите от месеци. Конкретните аргументи за недоверието на вложителите в този момент е поредицата притеснителни данни от водещи световни стопански сили. Освен това финансовите пазари от дълго време регистрират и други сигнали за закъснение, като даже Федералния запас намали лихвите през юли. Общото чувство обаче е че централните банки изостават с намесата си, а някои като ЕЦБ нямат и доста разполагаем инструментариум за реакция, защото към този момент са с негативни лихви.

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай продължава да оказва напън над пазарите, Германия през днешния ден регистрира спад на Брутният вътрешен продукт за второто тримесечие, еврозоната се забавя, а стопанската система на Англия се сви за първи път от седем години.

Ако се върнем към по-простото пояснение – вложителите чакат в дълготраен проект лихвите да са по-ниски от тези в близкото бъдеще, което демонстрира неустановеност и рецесионни настроения. За последно обърната крива имаше през 2007 година И надали има някой, който след икономическите процеси, да не си спомня какво последва по-късно – най-голямата финансова и икономическа рецесия от огромна меланхолия насам. Самият измерител обаче се приема за прецизен предвестител на рецесии, само че не и за дълбочината им.

В сряда доходността по 2-годишните американски държавни облигации падна до 1.62%, а по 10-годишните до 1.63%. На рекордно дъно е и доходността по 30-годишните облигации – 2.15%. При бондовете на Англия доходността е надлежно 0.478 и 0.475%.

Всички тези настроения се трансферираха и на фондовите пазари - показателите в Европа са надолу с по 2%. Тоест сега виждаме и още един индиректен знак за икономическите упования - вложителите продават акции и се запасяват със сигурните краткосрочни държавни облигации, само че и с дълготрайни.

В края на март тази година имаше сходна обстановка - тогава лихвите по 3-месечните облигации се покачиха над тези по 10-годишните, което натисна и фондовите пазари на акции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР