© Румяна Тонева Ние не наследяваме въздуха от предците ни...

...
© Румяна Тонева Ние не наследяваме въздуха от предците ни...
Коментари Харесай

Въздухът, който взимаме назаем от децата си

© Румяна Тонева " Ние не наследяваме въздуха от предците ни... Ние го вземаме назаем от децата си! " - с тази индианска мъдрост доктор Александър Симидчиев от съдружие " Въздух за здраве " приключи лекцията си, която бе едно от събитията, с които бе даден формалния старт на самодейността " Промяна. Инсталация Въздух " в столичния Serdika Center. Тя стартира на 24 февруари и ще продължи до 15 март.

Фотограф: Румяна Тонева
Д-р Симидчиев сподели и данни от изследване на Чикагския университет, съгласно което нечистият въздух към този момент е най-големият фактор за утежняване на здравето на хората, защото редуцира живота на всеки човек приблизително с 1,8 години. След този фактор следват и останалите, добре познати: пушенето - с 1,6 години, използването на алкохол и опиати - с 11 месеца, нечистата вода и неприятната хигиена - 7 месеца, пътните злополуки - 4,5 месеца и така нататък

През 2018 година Общото заседание на Организация на обединените нации публично афишира замърсяването на въздуха за петия рисков фактор за човешкото здраве след неприятното хранене, пушенето, пиенето и неналичието на интензивност. И до момента в който с първите четири човек може да се бори самостоятелно, то " казусът с въздушното замърсяване може да бъде решен само и единствено в група ", добави доктор Симидчиев.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това, което още е значимо да знаем за замърсяването на въздуха в София е, че не се случва сезонно - да вземем за пример единствено през зимата, а целогодишно - има го и през лятото. Факторите за замърсяването, с изключение на битовото и промишлено горене на твърдо гориво, колите, които не покриват екологичните правила и отделят нездравословни излъчвания, са и атмосферните условия, а съответно за столицата - така наречен температурна инверсия.

Фотограф: Румяна Тонева
По време на акцията посетителите на комерсиалния център образно могат да добият визия за наболелия проблем с въздуха посредством инсталацията " Въздухът на София ". Тя съставлява 3D макет на града, оборудван с електронни съставни елементи и особено създаден програмен продукт, който демонстрира в действително време степента на замърсяване на въздуха в четири региона на София. Системата следи показанията на пет действителни и регистрирани в airbg.info станции от всеки от тях.

Фотограф: Румяна Тонева
Данните се теглят на всеки 10 минути и се обработват, с цел да се получи междинна стойност за всеки регион. След това мини-компютърът в нея преценя дали равнището на замърсяване постанова да се задейства " пушеко-генериращата " система, която да пресъздаде замърсяването на въздуха. За задачата системата употребява пиезо-пластина, която трепти с доста висока периодичност и пулверизира пласт вода, тъй че той да симулира смог.

Фотограф: Румяна Тонева
Другият образен съставен елемент на самодейността е тематичната просветителна галерия " Мръсно лилаво ", която демонстрира проблемите на въздуха в столицата.

Фотограф: Румяна Тонева
През трите следващи уикенда сред 24 февруари и 15 март клиентите на комерсиалния център ще могат да се срещнат и от близко с казуса през серия от лекции и работилници. На тях Симона Стилиянова от Zero Waste Sofia ще опише по какъв начин да вършим по-малко боклуци и да дишаме по-чист въздух. Георги Стефанов от WWF ще показа своя опит за въздуха и климата, а Стефан Димитров от екипа на AirBG.info ще опише за данните, които те мерят. Едновременно с еко лекциите за възрастните, всяка събота ще се случват и специфични работилници за най-малките.

Малко повече за претекстовете на Serdika Center да стартира задачата си " Промяна. ", която с изключение на тази самодейност, ще бъде последвана от серия други, продължаващи да се концентрират върху околната среда, метода ни на живот и опазването на града ни подобен, какъвто го обичаме, ни описа и Виктория Ненова - маркетинг управител на комерсиалния център.

Защо решихте да се ангажирате с тази акция и да станете хазаин на събитията от нея?
Всеки търговски център през годините осъществя серия от имиджови акции. В един миг, при съществуването на пазара на не дребен брой молове в София, тези акции започнаха да се размиват и по никакъв метод да се отличават една от друга. За нас това се трансформира в непотребна инвестиция в имиджова реклама, която най-после не носи своята изгода.

Тази година Serdika Center става на 10 години и вглеждайки се по-дълбоко в себе си, взехме решение да създадем по-устойчив вид на рекламна линия, която да вълнува хората повече, да е по-продуктивна и да носи добавена стойност на нашите клиенти, а и освен.

Именно за това имиджовата ни акция " Промяна. " е подкрепена от инсталацията " Въздухът на София ", изложбата " Мръсно лилаво " и поредност от лекции и работилните в мола, на които даваме естрада на експерти от региона, които ще опишат на хората за наболелия проблем и се надяваме всеки от нас да добие по-реална визия за него, да се замисли и да открие част от смяната в себе си.

Какво действително мислите, че ще се промени у хората, когато чуят тези лекции?
Вярваме, че лекциите, които организираме всеки уикенд до 15 март, ще ги накарат да се замислят, че казусът с въздуха, е проблем на всеки от нас и в действителност всеки от нас може с дребни крачки да промени нещата и средата. Например всеки, когато има опция, е хубаво да остави автомобила си и да тръгне пешком или да употребява градския превоз или велосипед. Все дребни неща, които даже да наподобяват незначителни, колкото повече хора ги вършат, толкоз повече способстват за това да живеем по-добре всички.

Ние, като търговски център, също сме подхванали дребни крачки за по-екологично бъдеще. Например преди към година подменихме цялото осветяване на мола с енергоспестяващо, имаме един документ за зелена постройка DGNG, само че се стремим да придобием и различен и така нататък

Разкажете ни повече за работилниците за деца?
Организираме работилници с нашите сътрудници от Philips и Cactus Lab в три следващи съботи от 13 и от 15 ч., на които ще учим децата по какъв начин да живеят по-зелено, по-здравословно и по какъв начин да трансформират света към себе си в по-добро място. Всички събития от тази акция са с изцяло свободен достъп и ще се случват в огромната ротонда на равнище -1 на Serdika Center.

Повече информация и цялостната стратегия за " Промяна. ", можете да откриете на https://www.facebook.com/events/1015409918845193
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР