© Reuters путин- Пълният колапс на доверието към Русия и

...
© Reuters путин- Пълният колапс на доверието към Русия и
Коментари Харесай

Путински застой

© Reuters путин- Пълният колапс на доверието към Русия и политическият безпорядък във Вашингтон вършат мъчно възобновяване на разговора.

- Икономиката стартира от ден на ден да интересува руснаците, а тя мъчно може да бъде съживена с тежащите й спорове в Украйна и Сирия. Още по тематиката
За влизане - рубла, за излизане - милиард

И още няколко тематики от новия брой на " Капитал "
16 мар 2018
Конфронтацията с Русия: Вие мен почитате ли ме

Студеният лъх от Изток няма да спре скоро
16 мар 2018
Операция " Последен мандат "

Преизбирането на Владимир Путин на президентските избори в Русия през март е отвън подозрение. С това обаче ще стартира борбата за негов правоприемник
5 яну 2018
Революцията нежелана

Кремъл желае по всевъзможен метод да не помни стогодишнината от " аления октомври " на болшевиките, тъй като се бои от намеци с сегашното
9 ное 2017
Най-сериозният съперник на Путин

Ако руснаците излязат всеобщо на улицата, там ще ги изкара не Алексей Навални или Дръжавният департамент на Съединени американски щати, а стопанската система
30 юни 2017
Фьодор Лукянов: Най-добре да забравим за нова Ялта

Главният редактор на изданието " Россия в глобальной политике " и началник на Съвета по външна политика пред " Капитал "
21 апр 2017
Има ли от какво да се тормози Путин

Избухналото неодобрение вдъхна живот на съветската съпротива. Но към този момент не заплашва президента
31 мар 2017

Строгият глас на диктора в московски трамвай припомня, че в неделя ще се проведат избори за президент на Русия. За същото приказват и плакатите по улиците на съветската столица и тв рекламите в най-гледаното време. Всъщност вотът на 18 март няма по какъв начин да провокира изключително неспокойствие, защото никой не се съмнява в преизбирането на Владимир Путин. Но макар неналичието на конспирация акцията напълно не е безинтересна най-малкото тъй като е добра илюстрация за построената от Кремъл политическа система и маркира момента, в който тази система стартира да се готви за ерата след Путин.

Независимо от сигурното преизбиране на Путин отговорът на въпроса какво следва е сложен. " Струва ми се, че всичко това от ден на ден припомня брежневския застой, единствено дето в този момент магазините са цялостни със артикули и може да се пътува на всички места ", разказва обстановката източник на " Капитал ", непосредствен до кремълските кръгове.

Икономиката, глупако

Сравненията с епохата на Брежнев пораждат у мнозина, без значение че актуалният президент на Русия е много деятелен и по никакъв начин не припомня на тогавашния застаряващ генсек на Комунистическа партия на Съветския съюз, нищо че е на власт съвсем толкоз време, колкото него. Но до момента в който ранните години на путинизма, както и времената на младия Брежнев, бяха време на разцвет и обществени богатства, през днешния ден това към този момент е отдалечен спомен. След малко възобновяване съветската стопанска система още веднъж се свива. По данни на Сметната палата под чертата на бедността живеят 22 млн. руснаци, или 15% от неселението.

Основният претендент в акцията е наясно с това и в президентското си предизборно обръщение приказва за потребността от стопански напредък, събаряне на половина на равнището на бедността, увеличение на здравните вноски и строителство на налични жилища. Добрите планове на Путин обаче бяха на процедура потопени от " нуклеарната " част на речта му, в която той разказа новите съветски ракети, които могат да преодолеят всяка система за противоракетна защита. И с нападателната реторика, ориентирана към Съединени американски щати, напълно ускорява паралелите с времето на Студената война.

Ако задачата на Путин е била не да сплаши Съединени американски щати, а да ги принуди да влязат в договаряния за стратегическа непоклатимост, това мъчно ще се получи с президент като Доналд Тръмп в Белия дом. Бившият дълготраен помощник и преводач на Михаил Горбачов Павел Палажченко е внимателен в упованията си за диалози с Вашингтон. " Трябва да забележим по какъв начин съветската дипломация и агитация ще интерпретират посланието на Путин. Но във всеки случай възобновяването на разговора ще бъде усложнено от няколко мъчно преодолими фактора, като да вземем за пример съвсем цялостния колапс на доверието към Русия и политическия безпорядък в Съединени американски щати ", споделя Палажченко пред " Капитал ".

В случай че Съединени американски щати не тръгнат към договаряния, заплахата за Русия е да се завърти нова конкуренция във въоръжаването, която ще изтощи още повече така и така слабата й стопанска система и ще усложни четвъртия и евентуално финален мандат на Путин.

Една застоялост и няколко рецесии

Днес, когато " кримският резултат " последователно избледнява, Кремъл има потребност от някакъв стопански пробив, какъвто би могъл да стартира примерно с възстановяване на трагично овехтялата инфраструктура. Вместо това властта е фокусирана в " мегапроекта " за подготовка на Русия за международното състезание по футбол през лятото. Само че издигнатите в съветските градове игрища може да се окажат безполезни монументи след шампионата, а поддръжката им ще легне на раменете на локалните управляващи. " Ситуацията ще се утежнява и може да се стигне до повдигане на данъчното задължение за бизнеса и жителите. А това сигурно ще ускори общественото напрежение ", предвижда пред " Капитал " специалистът от " Институт Европа РАН " Борис Гуслетов.

Недоволство от властта се усеща даже в процъфтяващия Краснодар, столицата на съветското казачество. Владимир, притежател на неголяма юридическа компания, споделя пред " Капитал ", че не му харесва фактът, че Путин отделя повече време на Сирия, в сравнение с обстановката в страната. И споделя, че счита да гласоподава за претендента на комунистите Павел Грудинин, предприемач с леви възгледи, който предлага композиция от пазар и социализъм - поддръжка за дребния и междинния бизнес плюс национализация на петролния бранш.

Подобряването на стопанската система е нещо, което руснаците чакат от Путин и се трансформира в основна част в стратегиите на всички претенденти. Един от ръководителите на неголямата пробизнес насочена " Партия рост " Сергей Станкевич вижда това позитивно развиване. " Важно е, че в хода на предизборната акция тематиката за решителна промяна на икономическия курс закупи основно значение паралелно с обичайния въпрос за защитата. Това разрешава да се надяваме, че след изборите ще забележим нов състав на държавното управление и нови стопански планове, които да доведат до пробив ", споделя Станкевич пред " Капитал ".

Ръстът, считат болшинството икономисти, би трябвало да бъде реализиран с вътрешни запаси, защото Западът не наподобява да върви към анулация на глобите, наложени на Русия поради войната в Украйна. Не е изключено Путин в новия си мандат да постави старания да позволи този спор, защото има потребност от възстановяване на връзките с европейските страни. Такава опция може да се появи през 2019 година, в случай че на мястото на сегашния украински президент Петро Порошенко бъде определен по-прагматичен политик. Но обстановката може и да стане още по-неблагоприятна за Москва, в случай че Порошенко освен бъде избран отново, само че и ръководството бъде тласнато в ръцете на националисти в композиция със силовики. " Украинската власт е извънредно нестабилна и би се пробвала да реагира на всяка политическа опасност за Киев с ескалация на напрежението на изток ", споделя пред " Капитал " шефът на Фонда за прогресивна политика Олег Бондаренко.

Дългосрочен проблем за Путин остава и спорът в Сирия. На фона на случката с убитите съветски наемници там и свалянето на два съветски самолета единствено от февруари насам от ден на ден руснаци се замислят какво прави страната им в тази война. За голямо страдание на Кремъл досега Русия не съумява да получи съществени стопански дивиденти и в по-далечния Изток, където интензивно и постоянно даже нападателно участва различен неин противник - Китай. В последния си мандат Путин ще усети, че застоят към този момент не е алтернатива.

* Александър Братерский е съветски публицист, който написа за Gazeta.ru и " Капитал "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР