© reuters Пробивите в сигурността могат да доведат до сериозни

...
© reuters Пробивите в сигурността могат да доведат до сериозни
Коментари Харесай

Сигурността преди всичко

© reuters Пробивите в сигурността могат да доведат до съществени проблеми. Развитието на технологиите и все по-честата приложимост на интернет за връзка разшириха обсега на обичайното разбиране за подслушване. Доста хора, които се притесняват, че някой следи техните телефонни диалози, прибягват до разнообразни форми на онлайн преписка като интернет стратегиите за чат и диалози.

Презумпцията е, че в интернет към момента можеш да останеш неизвестен, че обмяната на криптирани данни е сигурна и че информацията няма да попадне у трети лица. Някои от най-популярните месинджъри – Messenger, WhatsApp и Viber, публично криптират от край до край известията в мрежите си, въпреки тази алтернатива при някои особено да би трябвало да бъде задействана. Въпреки това терзанията за сигурността остават, а потребителите избират да се насочат към по-надеждни други възможности. Ето някои от тях:

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Signal

Signal.

Фотограф: Капитал

Signal e една от най-високо оценените от потребителите други възможности на обичайните месинджъри. Апликацията е безвъзмездна, има надеждно криптиране и работи на всички мобилни платформи. Приложението е елементарно за потребление и с изключение на за чат дава опция и за гласови и видеопозвънявания. Signal има и десктоп версия, тъй че може да бъде употребявано както на компютър, по този начин и на мобилен телефон.

Предвид че известията са надеждно криптирани, единствено двама души могат да ги прочетат – подателят и получателят. Signal употребява криптиране с отворен код, което дава опция на специалистите да тестват и намират бъгове, които могат да бъдат поправени от разработчиците. Криптирането с отворен код прави приложението още по-сигурно. Може би единственият минус на Signal е, че няма анимирани емотикони.

Потребителите могат да изберат дали известията да се самоунищожават. Може да бъде заложен период от време, след който те ще бъдат автоматизирано изтрити. Това оказва помощ на диалозите да останат персонални даже в случай че някой различен има достъп до телефона ви.

Ще отнеме известно време хората да стартират да употребяват Signal и това евентуално е единственото нещо, което му пречи да се трансформира във водещото чат приложение. Ако сте запалянко във връзка с поверителността на персоналните данни, преминете към потреблението на Signal, като същото могат да сторят и приятелите ви, с цел да споделяте в една напълно предпазена среда.

Threema

Threema.

Фотограф: Капитал

Threema дава обещание цялостна дискретност, защото описите с контакти и информацията за групата се съхраняват само на телефоните на потребителите. Веднъж изпратени, известията се изтриват от сървъра, тъй че не се събират метаданни. Приложението криптира всички типове известия от край до край, в това число текст, гласови повиквания, файлове и групови чатове. Приложението криптира даже статус известията ви, тъй че никой да не може да следи какво публикувате там.

Съобщенията могат да се четат единствено от изпращача и получателя.
Защитеният месинджър има десктоп версия, посредством която услугата може да се употребява и на настолен компютър. Разговорите са добре подплатени с функционалности като изпращане на местонахождение и файлове. Потребителите могат също по този начин да основават анкети, да скрият избрани диалози или да ги защитят с ключова дума, както и да форматират шрифта на известията си.

Едно от най-големи преимущества на Threema е фактът, че можете да си позволите цялостна анонимност – не е належащо да давате телефонния си номер на хората, с които желаете да си пишете. Всеки консуматор получава случайно 8-цифрено число, което е неговият идентификационен номер в Threema.

Всички известия в Threema са криптирани поотделно със лични ключове. Тъй като приложението ви разрешава да се присъедините, без да предоставяте телефонния си номер, може би ще желаете да потвърдите даден контакт, преди да го добавите. За задачата приложението употребява QR код, който разрешава да потвърдите контакт, преди да го добавите.

Компанията зад приложението е основана в Швейцария, където законите за дискретност са в интерес на потребителя, което прави приложението им за известия надеждно и несъмнено. Единственият минус на приложението е това, че е платена. Цената за потребителите от България е към 6 лв..

Telegram

Telegram.

Фотограф: Капитал

Особено известен в Русия и общността на занимаващите се с криптовалути. Приложението е с отворен код, основано в облака, работи на разнообразни платформи и е криптирано от край до край. Освен подателя и получателя никой не може да чете известията, изпращани през Telegram, даже хората от поддръжката на приложението.

Подобно на Signal софтуерът дава опция за автоматизирано заличаване на известията след несъмнено време. Приложението е гратис и елементарно за приложимост, като измежду минусите му са фактът, че криптирането не е по дифолт и би трябвало да бъде включено ръчно, както и терзанията в някои среди какъв брой надеждно в действителност е то.

Wire

Wire.

Фотограф: Капитал

Wire е още една добра опция на Whatsapp. Приложението е с криптиране от край до край и е гратис за персонална приложимост. Ако го употребявате за бизнес цели, ще би трябвало да го купите, като месечната такса при годишен проект възлиза на 5 евро. Wire може да се похвали с ясни гласови и видеокомуникации. Също по този начин предлага опцията за групово шерване на екрана – конферентните диалози могат да включват до 10 души.

Чрез приложението могат да бъдат споделяни файлове, като то поддържа всички формати, в това число Doc, PDF и Excel. Wire е налично за всички огромни платформи и можете да влезете в профила си от 8 синхронизирани устройства. Приложението разрешава вграждане на видеоклипове в чат дружно с изображения, GIF и емотикони. Също по този начин то дава опцията на потребителите да форматират текста с удебелен шрифт и курсив. Апликацията разрешава усъвършенстване на размера на файловете за по-лесно изпращане на атачмънти даже при мудна връзка. Wire има опцията и за конфигуриране на таймер, който да изтрие известията, с цел да запазите чатовете конфиденциални.

Riot.IM

Riot.IM

Фотограф: Капитал

Riot е криптирано от край до край приложение и работи върху програмен продукт с отворен код. И въпреки да има лични ботове, разработчиците са добре пристигнали да основат свои такива. Това разрешава на потребителите да взаимодействат със софтуера, правейки го по този метод по-гъвкав и сигурен. Възможностите, които отвореният код дава, вършат приложението по-подходящо за разработчици, в сравнение с за корпоративни групи.

Апликацията не изисква въвеждането на телефонен номер от страна на потребителите, което им разрешава да запазят анонимността си по време на диалог. Освен това версията за настолни системи има изчистен и прелестен интерфейс. Основният минус е, че криптирането не е задействано по дифолт и би трябвало да бъде включено ръчно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР