© Reuters Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда

...
© Reuters Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда
Коментари Харесай

Вечерни новини: Минорно очакване за варненската среща Ердоган - ЕС, а Западът масово гони руски дипломати

© Reuters Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Колко е елементарно да влезеш безотговорно на летище София; Европейски Съюз среща Ердоган във Варна; фирмите регистрират пред данъчните предходната година
25 мар 2018
Вечерни вести: Бурята към Фейсбук се ускорява, Съединени американски щати евентуално няма да наложат мито на стоманата от Европейски Съюз

И още: ЕСО въпреки всичко предлага нарастване на студения резерв; ясни са претендентите за членове на новата антикорупционна комисия; Ще има ли среща с Турция във Варна
22 мар 2018
Вечерни вести: Фейсбук затъва от ден на ден, а Петр Келнер купува публично " Теленор "

И още: Европейска комисия предложи 3% налог върху приходите на огромните софтуерни компании; Поздравът на Тръмп за изборната победа на Путин провокира остри рецензии във Вашингтон; Борисов даде обещание 15 млн.лв. в допълнение на чиновниците на пандизите под опасност от митинг
21 мар 2018 Последният път, когато полски и турски ръководители са се срещали във Варна, нещата не са протекли доста спокойно. През 1444 година османците срещат там полския крал Владислав в огромна борба, от която през днешния ден за спомен е останало името на главния бул. в града. Този път, да се надяваме, нещата ще протекат по-мирно. Но не изключително топло. Новините от срещата сред ръководителя на Европейския съвет и някогашен полски министър председател Доналд Туск и Ердоган се чакат едвам късно вечерта, само че предварителните настройки бяха минорни.
Извън упованието от Варна денят в страната беше без основни събития. А в света продължи броенето на изгонените от Запада съветски дипломати. България се самоизключи от партньорския тренд.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Съединени американски щати и 14 страни от Европейски Съюз изгониха съветски дипломати

Политическото напрежение сред Запада и Русия ескалира в понеделник, откакто 14 страни от Европейския съюз, Съединени американски щати и Канада оповестиха по едно и също време ответни ограничения против Москва в символ на взаимност с Англия след нападението против някогашен съветски сътрудник на нейна земя. Американският президент Доналд Тръмп подреди експулсирането на 60 руснаци от страната и затвори съветското консулство в Сиатъл поради отравянето на някогашния съветски разузнавач Скрипал във Англия.
Подобни дейности започнаха и други страни. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск разгласи от Варна, че 14 страни от Европейски Съюз са решили да експулсират съветски дипломати, а следващи ограничения, в това число спомагателни наказания въз основа на общата европейска рамка, " не могат да бъдат изключени " през идващите дни. Миналата седмица блокът застана зад Англия, която упреква Москва за отравянето на Скрипал. Лидерите на Европейски Съюз нарекоха доказателствата за съветското присъединяване в нападението, показани от английския министър председател Тереза Мей, солидна база за нови дейности.

Напрежение преди срещата ЕС-Турция

Политическо напрежение на най-високо равнище предшества срещата във Варна сред турския президент Ердоган и водачите на Европейски Съюз. Часове преди идването си турският президент се закани на партиен конгрес в Трабзон, че на срещата ще показа доказателства, че Европейски Съюз поддържа кюрдските бойци, които турските управляващи считат за терористи. А от Европейски Съюз подсказват, че има доста въпроси, които би трябвало да бъдат разисквани по отношение на претенциите на Турция. Опозицията в България също зададе своите въпроси към Турция на медиатора – премиера Бойко Борисов. Българска социалистическа партия, президентът Румен Радев и националистите настояха българската страна да потърси сметка на турския държавен глава за политиката във връзка с тракийските бежанци. А общественици - за арестите и човешките свободи в Турция.
Иначе Варна посрещна участниците в срещата прясно ремонтирана и с вяли митинги против политиката на Ердоган.

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай може да не се състои

Продължилият близо месец стопански спор сред Вашингтон и Пекин може би е на път да завърши. Това настояват източници на американското издание Wall Street Journal (WSJ), съгласно които двете страни са почнали секрети договаряния за възстановяване достъпа на Съединени американски щати до китайския пазар. Разговорите се водят от Лиу Хе - вицепремиер и основен стопански консултант на Си Дзинпин, а от американска страна - от министъра на финансите Стив Мнучин и комерсиалния секретар Робърт Лайтхайзър, твърди WSJ.

Новината донесе облекчение след седмици неустановеност. По данни на Bloomberg Economics една възможна комерсиална война може да изтрие до 470 милиарда $ от международния БВП до 2020 година Повод за размяната на реплики сред Вашингтон и Пекин е настояването на Доналд Тръмп да понижи комерсиалния недостиг сред двете страни, което беше значима част от предизборната му акция.

ФЕЙСБУК СКАНДАЛЪТ

Нова доза терзания на консуматори, че facebook има достъп до техни известия, позвънявания и контакти

Веднъж отворена след разкритията за нерегламентиран теч на персонални данни към анализаторската компания Cambridge Analytica, кутията на Панора на обществената мрежа Facebook, наподобява, е бездънна и всеки ден предизвика нови и нови терзания за персоналните данни на потребителите. В последната серия " разкрития " е това, че Facebook събира данни за позвъняванията и мобилните известия на някои консуматори, които употребяват приложението на мрежата и на Messenger за Android.Става дума за опцията, която мрежата дава от две години насам, приложението за известия Messenger да се употребява и за пращане на sms-и. От компанията обясниха, че събураните данни не са за наличието на диалозите и известията, а за часа на случването им, продължителността и така нататък, както и за и контактите на потребителите.В опит да излезе от рецесията, Facebook през уикенда започва и рекламна акция в английски и американски издания, в която се извинява на потребителите за злоупотребата с доверие. Изглежда обаче известна отливна вълна има, въпреки да не е ясно към този момент дали тя ще е трайна. Въпреки че изследване, поръчано от Reuters, демонстрира, че едвам 41% от американците имат вяра, че Facebook съблюдава законите за отбрана на персоналните данни, съгласно анализаторите хората мъчно биха се отказали от тази платформа, която им дава опция да наблюдават живота на другите.

Фотограф: Stephen Lam

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Частният банкрут в България - съгласно концепцията на омбудсмана Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова и фондация " Български институт за правни начинания " ще показват своята идея за закон за неплатежоспособност на физическите лица (частния фалит) в представителството на Европейската комисия в София.
България е единствената страна в Европейския съюз, която няма законодателна уредба за персоналния банкрут, а в същото време се наражда в топ 4 по неприятни заеми в Европа, написа в прессъобщението за форума, на който са поканени министрите на правораздаването и на финансите Цецка Цачева Владислав Горанов, народни представители, евродепутати, магистрати, представители на синдикатите, на работодателските, съсловните и други цивилен организации.

Как да се избират европейските прокурори по транспарантни и справедливи критерии

Прозрачните и справедливи критерии за избор на бъдещия Европейски основен прокурор и 12-те прокурори от Службата на европейската прокуратура (ЕРРО) са гаранция за тяхната самостоятелност. Това съобщи министърът на правораздаването на Люксембург Феликс Браз в понеделник при откриването на двудневната конференция, отдадена на съответните правила за избор на основен прокурор и европрокурори.
Изборът на първия Европейски основен прокурор ще започва през юни т.г., а назначението му се чака през март 2019 година Първите следствия ще започват от 1 ноември 2020 година Първоначално службата ще проверява злоупотреби с европейски средства, само че в случай че отговори на упованията, доста бързо ще й бъдат поверени и следствия на тероризъм и проведена незаконна активност на територията на съюза.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Ден откакто стартира всекидневни полети до Атина, нискотарифната самолетна компания Wizz Air открива от през днешния ден линия от София до столицата на Френската Ривиера - Ница, всеки понеделник и петък, а от на следващия ден стартират и постоянни полети до Лисабон и Малага. Изострената конкуренция с другия нискотарифен транспортьор Ryanair води до все по-голямо предложение на линии и дестинации от и до София и други градове в страната.

Национална агенция за приходите и Българският институт по метрология стартират инспекции в бензиностанциите. Целта е да се откри дали показаната от търговците блок-схема на електронната система с фискална памет и всички връзки сред тях и местата на пломбиране, съответстват със положението на място. Изискването беше въведено в края на предходната година с промени в наредбата за касовите апарати, като към този момент от Национална агенция за приходите настояват, че единствено ще издават наставления за корекции.

И зраелският министър председател Бенямин Нетаняху и фамилията му бяха разпитани за хипотетична държавна помощ, облагодетелствала със стотици милиони долари израелската телекомуникационна компания Bezeq, а в подмяна известният уебсайт на компанията е обезпечил удобно отразяване на Нетаняху. Полицията към този момент предложи повдигането на обвинявания за корупция против Нетаняху при два други случая, а решението би трябвало да бъде взето от израелския основен прокурор Авишай Манделблит.

При взелият над 60 жертви пожар в мол в град Кемерево в Сибир през вчерашния ден, алармата за пушек не се е задействала, а чиновниците не са работили съгласно инструкциите, настояват очевидци. Това връща на дневен ред тематиката за пожарната сигурност в световен мащаб - при миналогодишния огромен пожар в 24-етажната жилищна постройка Гренфел тауър в Лондон също бяха разкрити пропуски като липса на противопожарна система и
обшивка, която е разрешила бързото разпространяване на пламъците.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Да продадеш компания, задлъжняла към бюджета, на малоимотно лице не би трябвало да е допустимо, защото за вписването на покупко-продажби се желае уверение за липса на отговорности към Национална агенция за приходите. Да, само че уеб сайтът " Биволъ " споделя по какъв начин тъкмо това е съумял да направи депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев в своята битност на бизнесмен.

Малко преди да бъде определен за общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев в края на април 2016 година, Гамишев трансферира компанията си " Гамишев – НКБ ", която дължи съвсем 200 хил.лв. налози, на ловешка компания с 2 лева капитал. Нейният притежател е също по този начин притежател и шеф на десетки други сдружения, част от които също длъжници на Национална агенция за приходите и по всичко проличава, че е професионален " сламен човек ". А депутатът Гамишев евентуално е работил с цялостното схващане, че го прави, с цел да избегне заплащането на налози, е разумният извод на " Биволъ ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР