© Reuters Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и

...
© Reuters Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и
Коментари Харесай

Facebook приключи с качествената журналистика. Примирете се

© Reuters Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (16 януари)

Осем предложения в търга за огромната туристическа реклама в 22 държави; Рекламните вложения в България ще набъбнат с 3% през 2018 г.; " Нова броудкастинг груп " получи правата за тенис шампионата в София; " Стандарт " може да смени притежателя си; Новата печатна реклама на IKEA и расистка ли е в действителност рекламата на H&M и други
16 яну 2018
Фейсбук ще демонстрира повече вести от другари, в сравнение с от медии и компании

Този преход най-вероятно ще понижи времето, което хората прекарват в обществената мрежа
13 яну 2018 За Фейсбук още от първия ден публицистиката беше " бодил в петата ". Сега, когато Фейсбук e заседнал в неразрешените проблеми на подправените вести и неприятния PR, е ясно, че последователно ще изключи новините. Фейсбук разгласи, че ще направи основни промени във връзка с информацията, която потребителите ще виждат в новинарския си поток. Най-голямата от тях е фактът, че изявленията от " другари " ще бъдат с преимущество по отношение на тези от медии и бизнеса. Този преход най-вероятно ще понижи времето, което хората прекарват в обществената мрежа. Създателят на обществената мрежа Марк Зукърбърг разгласи, че екипът му ще работи върху това двата милиарда консуматори да намират наличие, което ще докара до по-значими обществени взаимоотношения посред им. " Така чакам, че времето, което хората прекарват във Фейсбук, ще намалее, само че и също по този начин ще бъде доста по-ценно ", написа Зукърбърг. Промените в логаритъма породиха редица спекулации и неустановеност най-много в медийните среди, защото доста новинарски портали зависят от обществената мрежа за по-голям трафик.

Авторът на този текст е умел публицист - работил е в Liberation, Les Echos, а сега е редактор на Monday Note и стипендиант в университета " Станфорд ", където изследва качествената публицистика. Публикуваме текста с негово позволение.

Нека признаем, че издателите са прецакани от Фейсбук. Не тъй като Марк Зукърбърг е злобен, а тъй като е прагматик. Последният му ход не би трябвало да е изненада. В четвъртък, 11 януари, за повторно за шест месеца Фейсбук съобщи обществено, че новините (т.е. журналистиката) ще се появяват по-надолу в новинарския поток на всеки, с цел да дадат преимущество на изявленията от другари, семейство и " групи ". Ето по какъв начин Зукърбърг отбрани решението:

" Изследванията демонстрират, че когато използваме обществените медии, с цел да се свързваме с хората, за които ни е грижа, това може да се отрази добре на нашето благоденствие. Може да се усещаме по-свързани и по-малко самотни, а това е част от дълготрайната рецепта за благополучие и здраве. От друга страна, пасивното четене на публикации или гледане на видеоклипове - даже в случай че те са занимателни или информативни - може и да не е толкоз положително за нас. Въз основа на това вършим огромна смяна в метода, по който построяваме Фейсбук. Променям задачата на нашите продуктови екипи от това да са фокусирани да ви оказват помощ да намерите уместно наличие към това да ви оказват помощ да имате по-значими обществени взаимоотношения. "

Считайте ни за осведомени - Фейсбук завърши с публицистиката. Това ще се случи постепенно, последователно, само че наклонността е ясна. В този подтекст мейлът, изпратен през вчерашния ден от Кембъл Браун, началник на новинарските партньорства във Фейсбук, който гласи " новините остават главен приоритет за нас ", бие на кухо.

Погледнато от тяхна позиция, хората в екипа на Фейсбук имат всички аргументи на света да се отърват от публицистиката:

- Както Зукърбърг означи няколко пъти, новините не се споделят добре спрямо изявления на другари и хора от фамилията, до момента в който целият Фейсбук модел се основава на скоростта на шерване, умножена по неговите два милиарда консуматори и съчетана с несравнимото знание за всеки от тях.

- Поддържането на огромно количество новинарски поток може да стане скъпо за Фейсбук. Преди няколко седмици Марк Зукърбърг загатна, че облагата може да бъде наранена от огромните разноски за наемане на хиляди модератори за битка с дезинформацията. Не е ясно дали Фейсбук ще се откаже от тази концепция (най-вероятно въпреки всичко ще наеме някои от тях...).

- Новините се трансфораха в PR призрачен сън за Фейсбук. Пожари избухваха непрестанно и бяха сложни за преодоляване, както стана с огорчението, провокирано от заличаването на документална фотография на момиче от виетнамската война, оповестена от норвежкия ежедневник Aftenpoften, а това е единствено един случай.

- По-голямата част от времето новините са всъщност черна хроника, а Фейсбук желае да разпространява позитивния взор на обществото, страхувайки се, че мракът се трансформира в неодобрение. (Тази концепция е доста противоречива: истинските продукции на Netflix да вземем за пример са изпълнени с голям брой мрачни сериали, които феновете обичат).

- Новините нямат добър бизнес модел за Фейсбук.

- Разходите за ръководство на потоци от информация, създаване и поддържане на артикули и преговаряне с издатели спрямо приходите не си заслужават напъните. Преминаването към развлекателния сегмент ще донесе повече пари с доста по-малък риск.

- Работата с медийни компании е изключително комплицирана. Три непрекъснати характерности разказват издателите: надълбоко чувство, че всички са им длъжни ( " Ние сме новините, дължите това и това на нас " ), неналичието на техническа подготвеност (очакват Фейсбук да излезе с подготвени за тях продукти) и в Европа склонността да се обадят на " Татко " (правителството) и на " Мама " (Брюксел), когато нещата се объркат.

Списъкът може да продължи. Винаги съм мислил, че в случай че бях Зукърбърг, поради главоболието щях постепенно, само че несъмнено да се отдръпва от новините. Точно това се случва.

Фейсбук от своя страна насъбра солидно количество неточности при оправянето с медиите. Някои почтени, други... по-малко почтени.

Фейсбук не може да не приема останалата част от света (извън САЩ) като великански полигон за проби на концепциите си. Дори това да е по-скоро резултат от вкоренената изолирана просвета на Силициевата котловина, а не толкоз от чистия им цинизъм, следствията са негативни.

В търсене на верния бизнес модел Фейсбук притегли медийната промишленост с редица новости. Водени от комбинация от доверчивост, стаден нрав, боязън от липса на информация и изгарящо предпочитание да монетизират публицистиката, издателите скачаха на всеки кокал, който Фейсбук им хвърляше, надявайки се на магическото вливане, което те към този момент не можаха да намерят сами.

Фейсбук се появи с блестящи нови артикули като потока от вести, инстантните публикации, видеата онлайн, предоставяйки глупави препоръки за процъфтяването на платформата ( " Играйте с страстите, хора, потребителите го обожават! " - Хм, това може да е мъчно, ние сме снабдители на бизнес вести... " ). Фейсбук даде обещание проливен дъжд от гледания. Заслепени от светлините, издателите сходно на елени заглушават умственото си предизвестие, което споделя, че всичко наподобява по-дълбоко, и дават доста наличие в подмяна на съвсем нищо.

След като вложиха доста в профилирани екипи, с цел да създават, разпространяват и стратегизират наличието си във Фейсбук, издателите с качествено наличие бяха оставени с кръвоизливи от гледания и слаби доходи. (Група рационално финансирани медийни иноватори като BuzzFeed, Vice и други, които ловко проектираха продуктите си по този начин, че да се слеят добре във Фейсбук, започнаха да се оправят добре, само че в този момент са изправени пред разочарование).

Онези, които си представяха Лас Вегас, се озоваха в Детройт.

Фейсбук умъртви новинарските медии три пъти

Първо, той умъртви понятието марка. Година след година процентът на хората, които могат да си спомнят от кое място са получили своите вести, понижава. " Прочетох го във Фейсбук " в този момент се отнася за половината от популацията на Съединени американски щати и Европа и доста повече в страни, където Фейсбук въплъщава интернет.

На второ място, концепцията за авторство също изчезна. Почти никой няма визия кой какво написа. Постепенно двата стълба във връзката на доверие сред медиите и техните консуматори ерозираха, преди да се разпаднат изцяло. Фейсбук смаза новините вечно.

Трето, Фейсбук унищожи бизнес модела на новините, като отвори пътя към солидна ултраевтина и ултрацеленасочена рекламна система, която не носи съвсем нищо на издателите. Реалността за потока от доходи на Фейсбук е сурова: един европейски издател ми сподели предходната седмица, че приходите за хиляда импресии на видеоклипове във Фейсбук са към 30 евро цента. Нищожно.

Последното обявяване на Зукърбърг има потребност от разяснение. Той споделя: " Съжалявам, момчета, не проработи както се очакваше, отидете някъде другаде или се сблъскайте с бавното, само че несъмнено изгубване на нашата екосистема. Нищо персонално. Просто бизнес. "

Дори моментът, в който решението беше оповестено, не беше инцидентен. На 31 януари Фейсбук ще разгласи финансовите си резултати за фискалната 2017 година Анализаторите единомислещо предвиждат величествен напредък. (Който в последна сметка ще изтрие 4.5% спад в акциите на Фейсбук, които последваха след оповестяването на решението с новинарските излъчвания.)

Издателите би трябвало да продължат напред

Щом острата болежка изчезне, промишлеността ще осъзнае, че в последна сметка това не е толкоз неприятна вест. Въпрос на време е да се прегрупираме и преориентираме изоснови. Това евентуално ще значи разформироване или преориентиране на екипите, събрани, с цел да се оправят с продуктовите условия на Фейсбук.

Първо, Фейсбук остава ужасно поле за постигане на аудитории, които не са основни, и за правене на всевъзможни маркетингови опити с помощта на изключителната си дарба точно да дефинира всяка група и нейния необикновен обсег.

Второ, всички запаси, които бяха отклонени за зареждане на Фейсбук машината, могат да бъдат фокусирани върху създаването на нови артикули, които директно въздействат върху активността на компанията - намиране, опазване и конвертиране на лоялни читатели - за разлика от преследването на неуловими кохорти, които не могат да си спомнят името на новинарския бранд. Търсенето на качествени читатели ще надделее над миража на всеобщата публика, обещана от Фейсбук.

Последно (засега). В петък Адам Мосери, началник на новинарския поток във Фейсбук, сподели пред изданието Wired:

" Ще има и повече групово наличие. Груповото наличие има за цел да въодушевява доста диалози. Общностите във Фейсбук стават все по-активни и витални. "

Тази визия може да се окаже в ужасяващ ущърб: увеличението на " групите " значи усилване на най-лошите черти на Фейсбук - когнитивни балони - където потребителите се държат в силози, подхранвани от поток от подправени вести и екстремизъм.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР