© Reuters Още по темата Рекорден портфейл лоши кредити продаде

...
© Reuters Още по темата Рекорден портфейл лоши кредити продаде
Коментари Харесай

ЕЦБ и помилването на банките

© Reuters Още по тематиката
Рекорден портфейл неприятни заеми продаде Alpha Bank в Гърция

Купувач е локалното отделение на норвежката B2Holding, което заплаща 90 млн. евро за пакета
16 мар 2018
Европейска комисия излезе с нови оферти за справяне с необслужваните заеми

Предлага се въвеждането на общо минимално покритие за отпуснати нови заеми, които не се обслужват
15 мар 2018
Deloitte: Пазарът на необслужвани заеми в ЦИЕ е достигнал пика си

Фокусът се измества от корпоративни неприятни задължения към ипотечни
27 фев 2018
Новата борба на ЕЦБ с неприятните заеми

Франкфурт желае да накара огромните банки в еврозоната да покриват 100% новите си проблематични заеми от 2018 година
9 окт 2017
ЕЦБ предлага нови правила за неприятните заеми

Банките ще би трябвало да имат задоволително пари, с цел да покрият цялото си портфолио
4 окт 2017
Банката постоянно печели

Според счетоводните правила финансовите институции могат да регистрират доход от лихви даже и по необслужвани заеми, където не получават никакви заплащания
1 сеп 2017
Какво не сподели инспекцията на банките

От резултатите стана ясно, че съгласно Българска народна банка секторът приблизително е здрав, само че бяха прикрити самостоятелни проблеми
19 авг 2016 Думата " насоки " не звучи изключително изрично. Но във финансовия бранш казаното под тази благовидна форма от регулатора има съвсем статут на закон. Затова и когато предходната есен Европейската централна банка (ЕЦБ) оповести план за допълнения към насоките за банките по какъв начин да третират необслужваните заеми, секторът несъмнено стартира да бълбука. Новите правила предвиждаха доста по-строги правила за провизиране, въпреки и единствено за новите проблематични заеми, а не за стотиците милиарди завещание от рецесията. Целта е ясна - предотвратяването на нова рецесия.

С публикуването на финалния вид обаче евентуално из огромните 120 банки под директен контрол на Франкфурт са се чули много въздишки на облекчение. Правилата бяха сведени до (този път буквално) насоки, като категорично е посочено, че допълненията нямат обвързващ темперамент за банките. Те са основа за контролен разговор, като ЕЦБ ще прави оценка разликите сред прилаганите практики на банките и плануваните насоки минимум един път годишно. А също така ЕЦБ смекчава в допълнение ограниченията, като разтегля периодите за използване на новите условия. Така в действителност търсеният обединен метод, който да отвърна снизходителността на локалните регулатори към локалните банки, става все по-малко евентуален и евентуално всяка национална банка ще продължи постарому.

Освен това редом с ЕЦБ ден по рано и Европейският банков орган (ЕБО) издаде своя съвещателен документ на план на насоки за необслужваните заеми. Така двете институции вкупом съумяха да провокират заглавия за стягане на контрола, въпреки по-скоро да влизат в самобитно съревнование кой да написа разпоредбите.

Три години пролонгация

Новите периоди засягат необслужваните заеми (тези с просрочие над 90 дни), класифицирани като такива след 1 април 2018 година, като в началото заложеният небосвод за влизане на мярката от 1 януари тази година е отсрочен с три години – от 2021 година Запазват се заложените равнища на покритите. За необезпечените заеми (или необезпечената част от кредита) банките ще би трябвало да обезпечат 100% хранителни запаси до две години откакто станат необслужвани. За тези с задоволително поръчителство срокът на покритие е до 7 години, като за всяка година са избрани съответни равнища на хранителни запаси (виж таблицата). Запазва се визията тези условия да важат единствено за нови неприятни заеми, а не за насъбраните до момента. Целта е да се подтикват банките да вложат повече старания не за почистване на балансите си, а за риск мениджмънт, който да предотврати агресивното кредитиране в този момент да докара до натрупването на нови купища необслужвани заеми при превръщане на цикъла.

ЕЦБ показва, че ще прави оценка обезпечените експозиции, вземайки поради линейния метод, започващ от третата година нататък. От регулатора показват, че там смятат, че е рационално банките да продължат да ползват съществуващите счетоводни правила, като единствено ако прилаганото счетоводно отнасяне не се смята за внимателно от надзорния орган, от ЕЦБ могат да дефинират съответни ограничения за всеки обособен случай.

Така резултатът е, че на процедура банките в еврозоната получават отсрочване до 2021 година, с цел да изпълнят насоките на ЕЦБ. Отстъплението от по-ранното предложение с по-агресивен метод за отнасяне на неприятните заеми облагодетелства най-много италианските банки, изключително по-малките, които са с едни от най-големите размери неразчистени неприятни заеми от финансовата рецесия. Общо банките в еврозоната се борят със съществуващи неприятни заеми за 750 милиарда евро.

Незадължителният темперамент на насоките значи, че те ще се ползват по преценка на самите банки, като в случаите, в които се откри разминаване сред приложено и належащо, това ще се разисква за всеки обособен случай с ЕЦБ. Според Reuters резултатът от този разговор ще бъде включен за пръв път в надзорния обзор през 2021 година От ЕЦБ показват, че банките би трябвало да употребяват времето на пролонгация, с цел да се приготвят и преразгледат политиките и критериите си за съкращаване на появяващите се нови необслужвани заеми, изключително в сегашните условия на стопански напредък.

Към предходното предложение на ЕЦБ рецензиите бяха, че заделянето на спомагателни средства за хранителни запаси на необслужвани заеми ще затрудни кредитирането в стопански системи в някои елементи на еврозоната, където към момента не е реализиран прогрес след рецесията. Имаше и изказвания, че първичното предложение на ЕЦБ е в несъгласие със законодателството на Европейския съюз, защото дефинира общи правила за целия бранш, което е отвън прерогативите на надзора. Тук идва в този момент посоченото от ЕЦБ, че допълнението не е обвързващо и ще послужи като основа за надзорния разговор сред значимите банки и банковия контрол на ЕЦБ. Това е посочено и в особено известие на италианската банкова асоциация, в което се споделя, че насоките за ръководство на необслужваните заеми не са законово обвързване за банките. Там се показва, че ЕЦБ е смекчила рамката си, откакто предходната е довела до остра рецензия, изключително в Италия, където тежестта на необслужваните заеми е необикновен огромна.

Всеки с насоките си

Допълненията в насоките на ЕЦБ пристигнаха единствено ден откакто ЕБО и Европейската комисия оповестиха лични ограничения за необслужваните заеми. Техните насоки е планувано да влязат в действие от 1 януари 2019 година, като до 8 юни всички заинтригувани могат да изпращат въпроси и мнения по плана на насоките на ЕБО. Следва дискутиране и приемането им от страните членки и Европейска комисия до края на годината. Според тези оферти банките ще имат две години, с цел да обезпечат покритие от 100% с хранителни запаси на необезпечени заеми и 8 години за обезпечени. В този случай става дума единствено за нови отпуснати заеми. Докато насоките на ЕЦБ засягат всички заеми, класифицирани като необслужвани след 1 април 2018 година

Що се отнася до банките в България, при започване на месеца в отчета на Европейска комисия за 2018 година за макроикономическите несъответствия се посочваше, че банковият контрол към този момент не има намерение да следва метода на ЕЦБ във връзка с необслужваните заеми, визирайки насоките от март 2017 година Там написа, че по-ранните проекти на Българска народна банка за разширение на " актуалните насоки " не са доказани, като е посочено, че вместо това може се следват насоките на ЕБО. Това, което се показва от Европейска комисия, може да е в подтекста на случилите се промени и в самите насоки на ЕЦБ, както и на разработваните от ЕБО правила. С инициирани от Българска народна банка промени в Закона за кредитните институции от края на предходната година беше прибавен текст: " Банките ползват насоките, рекомендациите и другите ограничения, признати от ЕБО, които се отнасят до тях и за които Българска народна банка е обявила, че съблюдава. "

През есента на предходната година от Българска народна банка обясниха за " Капитал ", че мартенските условия на ЕЦБ, ориентирани към 120 значими институции и техните дъщерни сдружения, " индиректно са съответстващи за една огромна част от българския банков пазар. За да няма надзорно сегментиране на пазара, Българска народна банка приготвя свои инструкции, с които ще дефинира надзорни упования и условия във връзка с необслужваните заеми, аналогични на тези на ЕЦБ ". По неофициална информация в края на предходната година и началото на тази течеше разискване на готови насоки от Българска народна банка сред регулатора и Асоциацията на банките в България. Според банкери българският аналог на франкфуртските насоки е бил даже по-рестриктивен от първоизточника. Сега поради протичащите се промени в метода на ЕЦБ обаче Българска народна банка също ще е под напън да смекчи тона.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР