© Правителствена служба Още по темата Във Варна Турция и

...
© Правителствена служба Още по темата Във Варна Турция и
Коментари Харесай

Мнения Daily - Срещата във Варна: не залагайте на това

© Правителствена работа Още по тематиката
Във Варна Турция и Европейски Съюз си поговориха и не се схванаха нищо

Европейците повдигнаха въпросите за обстановката в Турция и Сирия, а Реджеп Ердоган им отговори с обвинявания, че финансират терористи
27 мар 2018
Dogan Holding договаря за продажба на всичките си медии на последователи на Ердоган

Така общо 21 от 29 всекидневника ще са в ръцете на проправителствени издатели
22 мар 2018 Politico
Черноморското крайбрежие предлага на политическия хайлайф всичко належащо за добра среща – екзотична локация, красиви гледки и (най-важното) бъчви положително вино. Само Реджеп Тайип Ердоган да не беше пристигнал. За водачите на Европейски Съюз сприхавият турски водач бе мухата в супата.
В наши дни единственото нещо, за което Анкара и Европа са на едно мнение, е, че не са съгласни за доста неща. Ердоган разруши демократичните институции след опита за прелом през 2016 година, в този момент атакува кюрдските сили в Сирия и водачите на Европейски Съюз се боят, че Турция към този момент е повече проблем, в сравнение с сътрудник
Но и двете страни зависят една от друга. За европейците значимото е съглашението за мигрантите, след което притокът на хора по Балканския маршрут спря. Европейски Съюз даде обещание 3 милиарда евро на Турция и неотдавна пое ангажимент за още 3 милиарда, с цел да подсигурява, че Анкара ще държи на своя територия 3.5 млн. сирийци. На фона на нарасналата се известност на крайнодесните партии за обичайните водачи, изключително за Ангела Меркел, е жизненоважно да избегнат нова бежанска вълна.

А какво получава Ердоган от Европейски Съюз? С една дума – оцеляване. Турция е съвсем изцяло подвластна иковомически от Европа. Почти половината експорт отива в Европейски Съюз, а общата търговия е на стойност 130 милиарда евро – пет пъти повече, в сравнение с със идващия максимален сътрудник на Турция - Китай. От Европейски Съюз идват и две трети от непознатите вложения. Корпоративният бранш разчита на европейски вложители за дълга си. По тези аргументи Ердоган толкоз държеше на срещата, въпреки че връзките му с Европейски Съюз са толкоз неприятни, че няма основателна причина за такова събиране и че няма изгледи присъединението на Турция към блока да напредне.
Въпреки това мненията му дадоха на елитите и финансовите пазари проблясък на вяра, че страната остава анжажирана със Запада. Не залагайте на това.

EUObserver
Едва предходната седмица водачите на Европейски Съюз осъдиха " противозаконните дейности в Източното Средиземноморие и Егейско море " на Турция и настояха Анкара да почита суверенитета на Кипър във връзка с търсенето на естествени запаси. Те повториха това обръщение на срещата във Варна, а Юнкер назова полемиките откровени - което на дипломатически диалект значи, че е имало разногласия. Той сподели още, че излиза от събитието " със смесени усеща " и че е повдигнал въпроса за хвърлените в пандиза публицисти.

Джеймс Пардю, някогашен дипломат на Съединени американски щати в България, пред " Дойче веле "
В момента Турция е в мъчно състояние и не съм сигурен, че България, или който и да било различен, може да направи доста, доколкото господин Ердоган продължава да следва своя конфронтационен курс. Той работи против демокрацията и върна страната си обратно. Надявам се, че от тази среща ще излезе нещо, само че доста ще се изненадам, в случай че в действителност бъде реализиран някакъв прогрес. Защото Ердоган не се интересува от съдействие, в случай че то не е по неговите правила. Ердоган е политик, с който доста мъчно се работи, и това Съединени американски щати го знаят добре. Ще забележим, само че отново споделям: ще бъда сюрпризиран, в случай че има някакъв забележим триумф.

Турски медии Вестник " Миллиет " отбелязва, че във Варна е взето решение за продължение на разговора и до няколко месеца срещата ще се повтори. Според в. " Сабах " президентът Ердоган е протегнал другарска ръка на Европейски Съюз. " Послание от Ердоган към Европейски Съюз: Очакваме мощна поддръжка " е заглавието е подбрал на в. " Хабертюрк ". Според изданието акцентът, подложен на срещата във Варна, е бил за продължение по пътя към пълноправно участие на Турция и за " заедност ". " Елате и дано всички дружно построим една благоденстваща Европа ", призовал турският водач, представен от в " Ватан " дружно с предупрежсетието, че би било " ужасна неточност " Турция да бъде оставена отвън съюза. Гръцки медии " Туск и Юнкер " притиснаха " Турция във Варна ", е прозицията на News. Според изданието на срещата Туск и Юнкер не са пропуснали да слагат пред Ердоган всички сериозни въпроси в евро-турските връзки, в това число настояването да освободи до Великден двамата гръцки военни, арестувани от турските управляващи, и да приключи дейностите си в Егейско море и Източното Средиземноморие, които подкопават добросъседските връзки.Вестник " Та неа " извежда думите на Доналд Туск: " Казахме всичко на Ердоган, само че...отговор от него не получихме ". Всекидневникът цитира думи на Туск пред публицисти след диалозите, че " по отношентие на съответни решения на срещата не се е стигнало до никакъв компромис ". " Вима " също цитира негово изявление - че във връзка с Егейско море и Източто Средиземноморие " дейностите на Турция подкопават правовата страна ". " Европейски пестник за Ердоган " - по този начин в. " Контранюз " прави оценка срещата във Варна. Според изданието Ердоган е декларирал, че " Ако Европейски Съюз не престане с рецензиите си, ние не бихме могли да подобрим нашите връзки ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР