© Pascal Rossignol От началото на ноември сделките с електроенергия

...
© Pascal Rossignol От началото на ноември сделките с електроенергия
Коментари Харесай

Електроенергията на борсата поевтиня с 30% от началото на ноември

© Pascal Rossignol От началото на ноември покупко-продажбите с електрическа енергия на Българската самостоятелна енергийна борса се подписват на цени, които са с една трета по-ниски от тези през септември и октомври. Понижението е толкоз огромно, че стойностите за миналите 9 дни са едни от най-ниските за цялата година.

Ако през последните два месеца електрическата енергия за свободния пазар струваше приблизително 55 евро/МВтч, то за ноември тази стойност се намалява до 38.7 евро/МВтч. Любопитно е, че на 22 октомври България беше с най-високата цена в целия Европейски Съюз - 56.68 евро/Мвтч, а на 3 ноември записва най-ниската - 19.9 евро/МВтч.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Основната причина за този спад в цените на тока е потреблението на огромните индустриални предприятия. На 28 юни те съумяха да сключат през борсата дълготраен контракт с АЕЦ " Козлодуй " за една четвърт от целия ток на централата за свободния пазар до края на годината. Тези контракти обаче изключваха интервала от 20 септември до 30 октомври, когато 6-и блок на АЕЦ-а беше в планов ремонт. И затова фабрики като " Стомана Перник ", КЦМ, " Биовет " и други трябваше да се доставят през платформата " Ден напред ". А това докара до недостиг на сила и цените скочиха. След 1 ноември доставките от АЕЦ " Козлодуй " към тях се възобновиха и това докара до понижението на цените.

Проблемът е, че въпросните съглашения на промишлеността изтичат в края на този месец, а нуклеарната централа към момента не е оповестила нови търгове. Това основава огромна неустановеност в бранша и загатва, че още веднъж може да има огромен скок в цените след 1 декември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР