© Николай Дойчинов В дните на изключително мръсен въздух в

...
© Николай Дойчинов В дните на изключително мръсен въздух в
Коментари Харесай

Вечерни новини: Опит за борба с горенето на боклуци, Русия и Украйна спират огъня

© Николай Дойчинов В дните на извънредно замърсен въздух в София управляващите, от една страна, отричаха казуса, а от друга, незабавно предложиха затвор за горене на боклука или високи санкции, които една ли ще бъдат прилагани. Поне в случай че се съди по контрола върху колите и изхвърляните от тях газове.

Иначе вторникът не роди значими български вести. След години закъснение прокуратурата видя съветската диря в отравянето на оръжейния предприемач Емилиян Гебрев. Световното събитие беше напредъкът в връзките сред Русия и Украйна.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от деня в три фрази

Затвор и санкции ще опитат да преборят горенето на отпадъци

Затвор до две години и санкция от 2 до 5 хиляди лв., а при по-маловажни случаи – пробация и санкция до 1000 лв.. Това оферират депутати от ГЕРБ да се планува в Наказателния кодекс за компании и хора, които горят нелегално боклуци. Управляващите прецизират, че в множеството случаи по-големите наказания ще са за компаниите, а по-ниските – за хората. Проблемът с мръсния въздух в София надали ще бъде решен единствено с тази мярка поради бавното й деяние и неналичието на ефикасен надзор.

Партията на Слави е с капацитет за трета мощ съгласно изследване на " Маркет линкс " за bTV

Ако през днешния ден имаше парламентарни избори, политическият пейзаж щеше да се промени доста: ГЕРБ щеше да завоюва с малко пред Българска социалистическа партия (18.2% против 16.1%), а трета мощ щеше да е партията " Няма такава страна " на Слави Трифонов (7.8%). Това демонстрират резултатите от взаимно изследване на " Маркет линкс " за bTV, само че анализаторите на организацията означават, че сходни политически планове постоянно събират протестен избор, който обаче постоянно се оказва по-висок на равнище настройки, в сравнение с като действителен резултат на избори. Според проучването в Народното събрание още биха попаднали Движение за права и свободи (7.3%), " Демократична България " (4.9%), и " Обединени патриоти " (4.3%), а " Воля " по-скоро няма късмет (1.2%).

Украйна и Русия се договориха за преустановяване на огъня

Руският президент Владимир Путин и украинският му сътрудник Володимир Зеленски се съгласиха на цялостно преустановяване на огъня в Източна Украйна до края на 2019 година Това е част от взаимния документ, признат след първата им двустранна среща в Париж. На конференция след нея Зеленски сподели, че е подчертал потребността да се върне " цялостният надзор " на Киев над Източна Украйна и да бъдат изтеглени оттова всички тежки оръжия, а съветският президент още веднъж упорства за смяна на украинската конституция, в която да бъде записано, че Донбас има " необикновен статут ".

Демократите оповестиха обвиняванията, с които желаят да смъкват президента Тръмп

Злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса - това са формалните обвинявания, въз основата на които демократите в Съединени американски щати желаят импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Те бяха оповестени от високопоставени членове на Камарата на представителите и са в следствие от украинския скандал - обвиняванията против Тръмп, че е притискал президента на Украйна Володимир Зеленски да проверява енергийна компания, в чието управление е бил един от синовете на Джо Байдън. Байдън към този момент е най-сериозният конкурент, който демократите биха могли да изправят против Тръмп на изборите следващата година.

ИМЕНА

Три журналистки си поделиха премията " Човек на годината 2019 "

Три журналистки бяха отличени с огромната премия " Човек на годината " 2019 на Българския хелзинкски комитет - Генка Шикерова, Полина Паунова и Силвия Великова, които организацията дефинира като " емблематични бранители на достойнството на журналистическата специалност в България, отстоявайки правото и задължението си да разкриват и огласяват истината ". Традиционните награди за принос към правата на индивида и правозащитността бяха връчени в Международния ден за правата на индивида - 10 декември.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Депутатите гласоподават Цацаров за началник на антикорупционната комисия

Сегашният основен прокурор с поддръжката на ръководещите ще бъде изместен отпред на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), като това ще е втората задача на депутатите в сряда. Формално номинирани за поста са Сотир Цацаров, чийто мандат изтича при започване на януари идната година, и депутатът от " Воля " Симеон Найденов. Избирането на Цацаров е без подозрение, защото кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ и подкрепена от " Обединените патриоти ".

ВИДЕО НА ДЕНЯ

Новият план на Банкси за Коледа


Последният " коледен " план на провокативния създател Банкси повдига сериозната тематика за броя на бездомните хора във Англия. В понеделник следобяд в Instagram и YouTube той качи видео, на което мъж на име Раян с тип на скитник лежи на скамейка в бижутерския квартал в Бирмингам. На тухлената стена до него са нарисувани 2 елена, които като че ли теглят пейката като шейна. В обяснението към видеото Банкси написа: " Бог да благослови Бирмингам. През 20-те минути, когато снимахме Райън на тази скамейка, минувачите му дадоха топла напитка, две шоколадови блокчета и запалка - без да е изискал нещо. " Творбата, несъмнено, доби голяма известност за часове. От управата на града са решени да създадат всичко, което могат, с цел да я запазят оптимално дълго.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР