© Надежда Чипева Защо им трябваше да отвличат държавата? За

...
© Надежда Чипева Защо им трябваше да отвличат държавата? За
Коментари Харесай

Мнения Daily - Да не плачете, когато утре дойдат да ви вземат къщата

© Надежда Чипева Защо им трябваше да " отвличат " страната? За да я откраднат парче по парче. Още по тематиката
Мнения Daily - Борисов несъзнателно трансформира Радев в " балансьор "

И още: Трудно е да се скрие уродливото лице на съветския империализъм; Новата енергетика може да съживи районите
23 апр 2018
Мнения Daily: Аз ги пипвам, вий им плащайте

И още: Ще издържи ли Меркел на темпото на Макрон; Медийното безмълвие като предварителна защита против митинги
22 апр 2018 Застрояване

Да не плачете, когато на следващия ден дойдат да ви вземат къщата

От коментар на политолога Евгений Дайнов в неговия фейсбук-профил

Още когато стартираха митингите за Пирин, крайморските турбо-кметове се стягаха за пролетна атака. Обикаляха селата, насъскваха хората. Е, пролетта пристигна и те отвориха войната, Този път не излъгаха. Което прочее изяснява партизанската война, която локалната власт водеше срещу коралци предишното лято. Още тогава е трябвало да има обграждане...

Не им се получи и по тази причина са толкоз нахъсени сега. Очевидно проектът сега е до края на годината в община Царево природата да бъде дефинитивно " покорена ". Догодина - заповядайте да гледате багери.

Защо им трябваше да " отвличат " страната? Сега излиза наяве: с цел да я откраднат. Парче по парче. А народът, съгласно Конституцията, си се води суверен. И дюните се водят предпазени. И крайбрежната линия и плажовете се водят държавни.

Но от 12 години в Министерство на околната среда и водите се води, че в региона на Корал няма блатни кокичета. То има, и сега има, само че се води, че - няма. Затова още тогава падна отбраната, на чието рухване през днешния ден на драго сърце се базира РИОС-Бургас.

Не ви интересува? Когато на следващия ден дойдат да откраднат вашата къща, няма да плачете, нали?

-------- Сидеров бодро организира антизападна политика от името на ГЕРБ.

Евразийство

Президентът се държи по този начин, все едно не сме в Европейски Съюз и НАТО

От коментар на Иван Бедров за " Клуб Z "

Проблемът с Радев: Президентът не е приказвал за излизане от Европейски Съюз и НАТО, това просто е ефектният " превод ", изработен от Цветанов. Камъчето е заровено в следното изречение от квалифицираната от Радев позиция: " Въпреки заявената поддръжка над ИДИЛ спорът в Сирия се разраства. Нанесените удари по обекти в Сирия от основаната ad hoc коалиция (САЩ, Англия и Франция), без резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, повишават риска от ескалация на напрежението в региона. "

Сега сравнете това изречение с формалната позиция на Европейския съюз, от който България също е част: " Европейски Съюз бе осведомен за целенасочените въздушни удари от страна на Съединени американски щати, Франция и Обединеното кралство по уреди за химическо оръжие в Сирия, като тези съответни ограничения бяха подхванати само за да се предотврати по-нататъшното потребление на химически оръжия и на химически субстанции като оръжие на сирийския режим против личния му народ. Европейски Съюз поддържа всички старания, ориентирани към попречване на потреблението на химическо оръжие. "

Румен Радев не загатва въобще химическото оръжие и реагира по този начин, все едно всичко в Сирия до предходната седмица е било като лятна почивка в " Артек " и внезапно на американците, британците и французите им скимнало да стрелят. Всъщност, това е едно към едно позицията на Русия. Проектът на Румен Радев не вижда въобще, че България е част от Европейския съюз и НАТО. На процедура президентът не е направил стъпки за излизане от Европейски Съюз и НАТО, а напряко се е държал по този начин, все едно към този момент сме излезли.

Проблемът със Сидеров: Русия анексира Крим от Украйна през 2014 година За целия цивилизован свят, който към момента обръща внимание на интернационалното право, Крим е Украйна. Европейският съюз не признава Крим за съветски и наложи наказания на висши съветски представители, взели участие интензивно в анексирането. Това е позицията на Европа.

В момента България е ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Точно в този момент визитата на партиен водач от ръководещата коалиция и на зам.-председател на Народното събрание в Крим е проява за " пробита " Европа. Висши представители на страната ръководител на Европейски Съюз отиват в Крим и афишират, че " България сега има чудесния късмет да бъде медиатор сред Евросъюза и Русия " - т.е. медиатор сред себе си и Русия.

Не им е Радев огромният проблем на ръководещите. Той единствено опита да прокара антизападна позиция, до момента в който Сидеров към този момент бодро организира такава политика. От тяхно име.

------------ Ще почитаме властниците, когато усещаме, че те зависят от нас.

Привилегии и власт

На пердах с " дeпутатските кюфтета "

От коментар на проф. Ивайло Дичев за " Дойче Веле "

Фотограф: Георги Кожухаров
Предложението на Българска социалистическа партия за понижаване и заледяване на депутатските заплати е, несъмнено, популистки евъргрийн, пуснат в обращение заради липса на други тематики. Интересното обаче е за какво той постоянно е по този начин сполучлив. Да, има сериозен проблем - и той ми се коства доста по-дълбок от възмущението пред забогатели на наш тил управници.

На една страна имаме парите, които се пресмятат на база на междинната заплата (доколкото знам, се умножава по три). На друга са привилегиите, против които се гневяхме още преди десетилетия: лечението в държавна болница, 70-дневните ваканции, първокласните коли, назначението на близки и родственици за сътрудници. С една дума - " дупутатските кюфтета ". На трета - това са партийните дотации, за намаляването на които жителите се изрекоха всеобщо на референдум. Но освен Българска социалистическа партия, а и всички попаднали в Народното събрание, бързат да не помнят тази тематика.

Материалното положение на властта има лицемерен смисъл. От една страна е аргументът: Самозабравиха се, тия живеят на друга планета. От друга: гледай го този, един почтен костюм не може да си ушие, а ще ме съставлява пред други нации. Тоест, доста богат властник е обидно, доста безпаричен - срамно.

Проблемът, съгласно мен, е другаде: българските жители не се разпознават в тези, които ги съставляват. Каква тъкмо е мярката, при която избраникът хем е един от нас, хем се възприема като най-хубавия от всички нас?

Не заплатата от 3000 и недостатък лв. основава разрива, а съмнението за едни други приходи. И точно тяхното откриване ще бъде избегнато с шумното понижаване на формалните. Зад казуса с отпуските също се крие едно друго неодобрение: не разбираме какво тъкмо вършат тези хора, тъй като никой не ги задължава да ни дават доклад. Чуваме за колоритни случаи на наедрял народен представител, който не стъпва в Народното събрание. Чуваме за различен, който пък в никакъв случай не е взимал думата. И до нула да сведат отпуските, единият отново няма да идва, а другият отново няма да се изрича, нали по този начин?

Хората чакат друго: депутатите да дават отговор пред тях освен на избори, само че и във всеки един миг от мандата. Приемете, че тази настройка идва от интерактивността, на която ни привикнаха цифровите връзки. Искат да имат някакъв лост за отзоваването им при положение на неодобрение. Това, прочее, беше главният подтик в референдума за мажоритарната система, не хипотетичното гласоподаване за " персони ".

Гражданите имат възприятието, че промъкнеш ли се един път във властта, надали не преставаш да отговаряш за тях. Абонираш се за властта и живееш с привилегиите вечно, както преди време номенклатурата. Най-важното е да се върне уважението към Народното събрание, а пътят към това е обвързването на депутатите с волята на жителите. Ще ги почитаме не в случай че са небогати като нас, а когато усещаме, че те зависят от нас, не ние от тях, че те показват волята ни, не ние тяхната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР