© Надежда Чипева За добри цени на хляба не трябва

...
© Надежда Чипева За добри цени на хляба не трябва
Коментари Харесай

Мнения Daily - Пазарът е по-голям от хляба

© Надежда Чипева За положителни цени на хляба не би трябвало търговците да продават без облага. Още по тематиката
Мнения Daily - От името на " българите в чужбина " стачкувам против тези митинги

И още: Операторите на политически марионетки посегнаха и на емиграцията ни; Защо Европейски Съюз не наподобява на Съюз на съветските социалистически републики
19 сеп 2018
Мнения Daily - Новата тактичност на Борисов

И още: Кому е необходим карцерът на проверяващи журналисти; На Изток няма кой да спре наченките на тирания
18 сеп 2018 Насъщни потребности

Пазарът е по-голям от хляба

От коментар на икономиста Мартин Димитров в неговия фейсбук-профил

Кратък урок по стопанска система за доста изостанали. За положителни цени на хляба не би трябвало търговците да продават без облага, а да се отстранен пречките пред конкуренцията и изкривяванията на пазара, като да вземем за пример:

1. Поддържането на съветски монопол и високи цени на природния газ покачва цените на редица артикули. Две държавни управления не се възползваха от делото на Европейска комисия против Газпром.

2. Концентрирането на земеделските дотации и на обработването на земите, в дребен на брой производители основава условия да договарят цените между тях.

3.Трайното поддържане на ограничавания на конкуренцията на пазара на горива води до повишаване на превоза и на всичи артикули, т.е. и на хляба.

4. Плащането на безразсъден леден запас, с цел да могат Хидролози да ръководят големи ТЕЦове усилва цената на тока и надлежно, оскъпява производството на артикули, в това число на хляба.

5. Невлизането в еврозоната държи лихвите по заемите на по-високи равнища в БГ, което оскъпява производството, т.е. и хляба.

Стига към този момент празни приказки...

-----

Фактът, че настоящ министър договаря с частни компании да продават без облага, е диагноза.

Дръж цените!

Безплатният самун е първата фаза на сталинизма

От коментар на Емилия Милчева за " Клуб Z "

Фотограф: Георги Кожухаров
В главата на сатрапа Сталин първата фаза на комунизма изглеждала по този начин - раздава се гратис самун на служащите. Трябвало да се случи някъде към 1960-а. Вместо това през 60-те Държавният комитет по цените на Съюз на съветските социалистически републики (Госкомцен) признал, че 75% от популацията е оскъдно, а цените на продуктите - от 3 до 5 пъти по-скъпи от тези в Съединени американски щати и Европа.

В XXI век в страна, която географски е част от Европа - най-притегателното място за живеене, както се оказва, хлябът и неговата цена е измежду главните тематики. И по това хората у нас, които се наяждат и си дояждат с самун, не се разграничават от стотиците хиляди мигранти от Северна Африка, чиято единствена идея за бъдещето е да получат храна най-малко веднъж дневно.

Първо хлябът. Така може да се побългари лозунгът на Доналд Тръмп: America first. Нали знаете, в България никой не е по-голям от хляба... Дори България. Обаче властта е.

Защото може да подреди по кое време хлябът да нарастне или да поевтинее. И в случай че следващото соцпредложение от устата на Корнелия Нинова - 5% Данък добавена стойност за хляба, увисна, изказването на земеделския министър Румен Порожанов - че се беседва, т.е. пресират се комерсиалните вериги, да не продават хляба с надценка, закова. Остава и омбудсманът Мая Манолова да отвори 24-часова приемна за тъжби от цените на хляба. А Д(АН)С да послухти и рапортува има ли доста гневни от повишаването.

Фактът, че настоящ министър от третото държавно управление на ГЕРБ договаря с частни фигури - търговски субекти, които са мултинационални компании, да не образуват облага от продажбата на едно произведение, е диагноза. За самото ръководство, за равнището на пазарни връзки и за качеството на живот. Защо договаря Порожанов - тъй като хлябът нараства с 5 до 7-8 стотинки поради неприятна годишна продукция и по-високи цени на ток, природен газ, горива.

Нали никой мислещ с главата си няма подозрение, че в случай че комерсиалните вериги не образуват тази надценка, ще я разпределят върху други артикули, само че сигурно няма да я спестят за своя сметка.

Зърното, от което се прави хлябът, както е известно, е най-здраво субсидираният бранш в България. Този бизнес се държи от компании, които са към този момент задоволително огромни, с мощна и скъпа техника и биха могли и сами да се оправят, без европейски дотации. (Разбира се, не всички от 60-те хиляди зърнопроизводители.)

Цялото това разбогатяване на " зърнарите ", както ги назовават, става под погледа на същите тези политици, които крякат по какъв начин хлябът у нас би трябвало да поевтинее, вместо да проследят веригата производител на зърно - преработвател - хлебопроизводител, заплащат ли налози, по какъв начин усилват разноските, правейки шашми с арендата на земи, и така нататък Все отново зърното има близо 60% дял в цената. Но властта прескача цялата верига, стига до търговците и споделя - не продавайте с надценка, т.е. разноските за превоз, предпазване, горива, заплати и така нататък просто ги зачертаваме.

------

Каква би била ориста на България в една конфедерация на калпазаните?

Тук (не) е Москва

Поездът е композиран на вокзала

От коментар на политолога Даниел Смилов за " Дневник "

Джонатан Суифт има една превъзходна фраза – " конфедерация на глупци " (confederacy of dunces), която с леки промени може да опише желанието на голям брой " съвременни консерватори " да трансфорат Европейски Съюз в " Европа на отечествата ". По-точно би било да се каже " конфедерация на калпазаните " от всички краища на Европа. Тези, които не ценят изключително правовата страна, за които не е проблем да наругаят съперника си, да му наложат налог, да го изгонят, да го натикан в пандиза. Тези, които се чудят по какъв начин да се окопаят постоянно на власт, по какъв начин да управляват неуместните медии, да назначават комфортни съдии, да разпалват етническа и верска непоносимост и така нататък

Без да се замислят, евродепутатите от ГЕРБ и Българска социалистическа партия (с едно и половина изключения) се разпознаха като неделима част от конфедерацията на калпазаните и гласоподаваха за нейния водач - Виктор Орбан. Слава богу, в Европа здравият разсъдък към момента надвива и главните партии – ЕНП и ПЕС – всеобщо гласоподаваха против конфедерацията. За разлика от нашите сякаш систематични и mainstream партии.

Каква би била ориста на България в една конфедерация на калпазаните обаче? Мнозина " патриоти " несъмнено си показват тази орис героично: ще пукаме сватбарски против Брюксел, ще сучем мустаки и ще въртим чевермета с съветските пари от газ и АЕЦ " Белене ". Истината е друга обаче. Просто на запад никой няма да се усеща към този момент задължен да се занимава с нашите гърмежи и мустаки (дори ще изпитват леко облекчение от това), а манната от изток (както обикновено) ще се окаже не компютри, даже не и компоти. А каквото и да е, няма да ни го дават, а ще си го плащаме. И не по преференциални цени, а на цената на газа.

Не е ясно за каква Унгария мечтае Орбан в конфедерацията на калпазаните – може би за възродена Австро-Унгария, въпреки че и австриецът Курц гласоподава против него. Малко по-ясно е какво желае Полша – двустранен съюз с Тръмп.

За България нещата също са ясни. Поездът е композиран на вокзала, надува свирките си и бедата е, че тъкмо този трен може и да хванем.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР