© Надежда Чипева Военният завод Арсенал в Казанлък, който е

...
© Надежда Чипева Военният завод Арсенал в Казанлък, който е
Коментари Харесай

Военният завод "Арсенал" в Казанлък започва масови съкращения на служители

© Надежда Чипева Военният цех " Арсенал " в Казанлък, който е и един от най-големите индустриални работодатели в страната, разгласи, че стартира всеобщи съкращения на чиновници. Причината е спад на поръчките вследствие рецесията с ковид и понижението на цените на петрола на интернационалните пазари, които са пренаредили целите на главните клиенти на сдружението, оставяйки на назад във времето разноските за защита.

По калкулации на компанията от работа би трябвало да бъдат освободени към 3 хиляди души от работещите близо 9 хиляди, като след договаряния със синдикатите е взето решение на този стадий съкращенията да обзет до 2 хиляди чиновници. Мярката на процедура влиза неотложно - на 29 март, излиза наяве от изказване на генералния шеф на " Арсенал " Николай Ибушев, публикувано от учредената от него локална коалиция " Алтернативата на жителите ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Около 1/4 от чиновниците излизат на борсата

През последните дни има много сигнали, че рецесията с ковид стартира да се отразява на промишлеността, само че досега подхванатите стъпки от огромните в бранша в България са краткотрайно прекъсване на работа. Подобна бе обстановката и в " Арсенал " - Казанлък, които при започване на предходната седмица оповестиха, че ще спрат работа до 29 март и ще изпратят в отпуск главната част от чиновниците на сдружението. Военният комплекс обаче се оказа първият огромен промишлен шеф, който ще стартира и съкращения. По информация на " Капитал " поръчките му са паднали и преди експлоадирането на епидемията, а съкращенията са били въпрос на време, като ковид единствено ги е ускорил.

В изказване, публикувано посредством фейсбук страницата на участващата в общинския съвет на Казанлък коалиция " Алтернативата на жителите " в сряда, изп. шеф на сдружението Николай Ибушев оповестява, че е изпратено съобщение до бюрото по труда в града за съкращения на служащи от 29 март. Финансовите планове на компанията сочели, че е належащо освобождение на към 3 хиляди чиновници, само че " в резултат на сериозните диалози сред синдикатите и фирменото управление е заявено схващане за нуждата от тези непопулярни ограничения и реализирано единодушие за параметрите на оптимизацията на състава в " Арсенал " на този стадий да се ограничи до 2 хиляди работещи най-много ", се показва в него. В момента във военния комплекс има близо 9 хиляди чиновници.

Като аргументи за мощното понижаване на служащите, Ибушев показва спада на поръчките от интернационалните клиенти на сдружението. От една страна той се дължи на внезапния спад на цените на петрола, които по думите на Ибушев са дали " директно отрицателно отражение върху обичайните купувачи на продукцията на " Арсенал " и техните бюджети ", а резултатът от това е стесняване на разноските за защита и внезапно понижаване на поръчките.
" Кризата с ковид в международен мащаб и потребността от съществени разноски и вложения в областта на опазването на здравето, също съществено измества фокуса на ползи от страна на обичайните сътрудници на сдружението, което също се отразява като спад на поръчките ", показва още той.

Военният цех среща и компликации, в резултат на проблемите с интернационалния превоз, водещи до закъснение на доставки на материали за произвеждане, както и експедиция на готовата продукция, се показва още в изказването.

Броят на безработните стартира да пораства

В последните дни се вижда наклонност на повишаване на безработните в страната като при започване на седмицата стана ясно, че темпът на записаните в бюрата по труда се форсира до 1300 души дневно при 750 от началото на рецесията с ковид и редицата ограничаващи ограничения около него, засегнали разнообразни бизнеси. Все още главната част от компаниите, които имат усложнения в работата, избират да изпратят в заплатен или неплатен отпуск чиновниците си. Преди ден това направи и най-големия шеф в производството на автомобилни съставни елементи - групата " Язаки ", която разгласи, че стопира краткотрайно работа до 4 април в трите си завода в Сливен, Ямбол и Димитровград. Мярката ще обхване към 5600 чиновници от към 6 хиляди души общо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР