© Надежда Чипева Върховният административен съд (ВАС) потвърди, че Столична

...
© Надежда Чипева Върховният административен съд (ВАС) потвърди, че Столична
Коментари Харесай

ВАС задължи Столичната община да разкрие плановете за горенето на боклук

© Надежда Чипева Върховният административен съд (ВАС) удостовери, че Столична община (СО) незаконосъобразно е отказала информация за инсталацията за изгаряне на RDF боклук в Топлоелектрическа централа " София ". Това излиза наяве от решение от 21 октомври, с което висшите магистрати удостоверяват позицията от долната инстанция.

През 2017г. екологично съдружие " За земята " изиска документите за плана, който предизвика спорни реакции в обществото. Столична община обаче отхвърли да ги даде, макар че настояването бе подадено по реда на Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ). Със свое решение от 2 февруари 2018г. Административен съд - София - град (АССГ) анулира отхвърли на зам.-кмета по екология Йоана Христова да даде информацията и върна преписката за ново изговаряне. След обжалване от страна на локалната власт и Върховен административен съд е удостоверил решението на АССГ. Сега топката се връща още веднъж в общината и ще се чака нейната реакция.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Липсата на бистрота и ясна инфомация към бъдещия цех за горене на боклуци в София, който планирано ще коства към 370 млн. лева, е в основата на недоверието у жителите към него.

Защо не даваме информация

Преди две години и половина Данита Заричинова от екологично съдружие " За Земята " е поискала обновения абстрактен план " Изграждане на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF боклук " и други документи към завода (предпроектно изследване, както и разбори: за разходи-ползи, за сходство с политиката на Европейски Съюз за изменение на климата и за съществуването на държавни помощи при реализацията).

Столична община в лицето на зам.-кмета Йоана Христова обаче отхвърля да ги даде. " Законът е много обстоен какво предстои на публичен достъп. Едва откакто Европейска комисия утвърди изискуемите от нея документи, те могат да бъдат предоставени за обществен достъп. Не е отказвана информация. Това не е документ, който би разрешил на жителите според ЗДОИ да си образуват лично мнение по ред аргументи. Той просто първо би трябвало да получи утвърждение, може да се наложи нещо да се поправя ", сподели някогашният зам.-кмет по екологията Йоана Христова пред " Капитал ".

В отхвърли си Следствен отдел към окръжна прокуратура се оправдава със Закона за публични поръчки, защото в случай че предоставели идейния план, това щяло да облагодетелства избрани лица. Що се отнася до отхвърли по останалите точки, там локалната власт е работила на правилото " безмълвен отвод ", като по време на делото твърди, че не разполага с тези документи.

Съдът обаче отбелязва, че при въпроси, свързани с околната среда, би трябвало да се регистрира Орхуската спогодба, съгласно която има нужда от необятно публично разискване и се изключва ограничавания достъп до подготвителна документи. Магистратите показват още, че е разполагаем надделяващ публичен интерес, защото с търсената информация се цели повишение прозрачността и отчетността на Столичната община ". Решението на локалната власт е незаконосъобразно и тъй като не е съобразено с хипотезите в Закона за запазване на околната среда, където е регламентиран достъпа до информация по такива тематики.

Противоречивият план

Столичния общински съвет утвърди плана за инсинератор през лятото на 2011 година, като част от интегрирания проект за ръководство на отпадъците. Решението площадката да се намира в Топлоелектрическа централа " София " беше взето през 2015 година, след разбор на датската консултантска компания " Рамбол ". По нейна рекомендация беше определена и съответната технология, посредством която да бъде изгаряно горивото. Тази консултация е коствала 1.5 млн. евро на Столична община.

Инсталацията за изгаряне на RDF гориво (refused derived fuel) е така наречен трета фаза от системата за ръководство на боклуци на София. Две от етапите ѝ към този момент са приключени: хранилище, площадка за компостиране и цех за механично и биологично отнасяне. Остатъчният артикул от обработката на сметта в завода край с. Яна е въпросното RDF гориво, което може да се употребява за произвеждане на топло- и електрическа енергия. Сега то се изгаря в циментови фабрики из страната, за което общината заплаща над 10 млн. лева на година.

Ако бъде построена инсталацията за горене ще затвори цикъла и ще обезпечава гратис гориво за софийската топлофикация. Изчисленията на общината са, че по този метод ще се икономисват 65 млн. куб. м природен газ на година, или 15 до 18 млн. евро. Това би разрешило понижаване на сметките за парно с към 6%.

Има терзания обаче, които са свързани с отделянето на фини прахови частици и рискови диоксини и фурани във въздуха при горенето на RDF. Отделно, ръководството на плана и изплащането на заема от 120 млн. лева от Европейската капиталова банка е поверено на " Топлофикация София " - сдружение, чието финансово положение се утежнява с всяка минала година. Дълговете му са над 860 млн. лева, а насъбраната загуба - 590 млн. лв.. Шефовете му пък са някогашни чиновници на Христо Ковачки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР