© Надежда Чипева Въпреки че през цялата минала година финансовият

...
© Надежда Чипева Въпреки че през цялата минала година финансовият
Коментари Харесай

Печалбата на банките остава без промяна през 2019 г. на ниво 1.67 млрд. лв.

© Надежда Чипева Въпреки че през цялата предходна година финансовият резултат на банковата система се движеше малко нагоре, финално върхът, регистриран с облагата за 2018 година остана неподобрен. Сумарно секторът завършва 2019 година с 1.675 милиарда лева, което е едвам с 3 млн. лева под осъщественото година по-рано.

За това въздействие имат и еднократните резултати. В края на 2018 година резултатът на ПИБ получи сериозен подтик с помощта на договорката за част от терена на " Кремиковци ". През декември 2019 година също докладът на банката беше декориран с помощта на продажбата на пакет неприятни заеми, само че резултатът е по-скромен.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Уникредит Булбанк продължава да регистрира най-голямата облага в бранша - 425 млн. лева, въпреки и с близо 5 млн. лева под тази за 2018 година Извън нея две инстутиции са с по над 200 млн. лева облага, а още четири са с по над 100 млн. лева за 2019 година От всички опериращи на пазара само клонът на BNP Paribas осъществя загуба.

Под напън

Въпреки че в безспорна стойност облагата се резервира, действително тя е показателна за резултата на все по-силния напън на ниските лихви. Този резултат е реализиран при сензитивно повече активи в банковата система - за 2019 година те се повишават с 8.2% до 114.2 милиарда лева Това автомачтино значи и по-ниски индикатори за доходност - възвращаемостта на активите спада от 15.9 на 14.7%. Възвращаемостта на капитала също леко отстъпва от 12.1 на 11.6%.

Като цяло банките съумяват да запазят главния си приходоизточник - чистия лихвен приход, който се повишава минимално с 0.12% (или 3.3 млн. лева.) до 2.745 милиарда лева Това се реализира с повишаване на размерите и изключително с помощта на бързите растежи при жилищните и потребителските заеми. Нетният лихвен марж обаче се свива от 2.6 на 2.4%. Ускореното кредитиране спомага и за покачването на чистия приход от такси и комисиони с 3.8% до 1.106 милиарда лева, само че в номинално изражение и тук резултатът е едвам към 4 млн. лева

Същевременно банките съумяват да отчетат с 53 млн. лева по-ниски административни разноски до 1.66 милиарда лева за 2019 година по отношение на 2018 година Тук една от главните аргументи е резултатът от вливането на Пиреос в Пощенска банка (новата по-голяма институция регистрира с 56 млн. лева по-малко административни разноски по отношение на сумата на двете банки през 2018 г.), който се демонстрира и по други пера в салдото. Освен това за доста банки 2018 година беше придружена и с спомагателни разноски по въвеждане на нови регулации, а също и с подготовка за инспекцията на ЕЦБ. Разходите за обезценки също са с към 60 млн. лева по-ниски от регистрираните през 2018 година

Надпреварата в кредитирането

Данните на Българска народна банка ясно демонстрират, че интензивността на кредитния пазар продължава да набира скорост. Отчетеното нарастване в потребителските заеми е 20% до над 12.4 милиарда лева, въпреки и това число да е мощно повлияно от рекласифициране на портфейли при водача в този сегмент ДСК. Най-солиден растеж в процентно изражение тук записва БАКБ, а в номинално изражение значителен растеж от 166 млн. лева регистрира Райфайзенбанк, както и двете профилирани институции в сегмента - BNP Paribas Personal Finance (89 млн.лв.) и Ти Би Ай банк (70 млн. лева.).

При жилищните заеми нападателни растежи от по близо 60% въпреки и от ниска база регистрират БАКБ, Инвестбанк и Д банк. Общо за системата растежът е близо 14.5%, като в номинално изражение максимален приръст предстоящо има при огромните на пазара - Уникредит (300 млн. лева.), Райфайзенбанк (256 млн. лева.) и ДСК (228 млн. лева.).

При фирмените заеми растежът е по-умерен - 4.9%, само че това число е повлияно надолу от продажбите на пакети необслужвани заеми. Същевременно има и банки с двуцифрени растежи, а надалеч отвън общия тренд остава страната ББР с над 60%. През предходната година тя се впусна в няколко едри финансирания на близки до Движение за права и свободи компании, което и обезпечава и най-големия растеж в номинално изражение - 634 млн. лева Извън нея огромни покачвания регистрира ОББ (339 млн. лева.), Уникредит Булбанк (305 млн. лева.) и Райфайзенбанк (298 млн. лева.). Спадове регистрират ПИБ (227 млн. лева.) и Инвестбанк (101 млн. лева.) - евентуално свързани с ограниченията, наложени им след инспекцията на ЕЦБ, а също и Експресбанк (334.5 млн. лева.), която беше добита от ДСК, което обикновено води след себе си прочут отлив на клиенти.

Сред водачите на пазара няма основни размествения, като Уникредит Булбанк остава номер 1 по активи с 21.6 милиарда лева и съвсем 19% пазарен дял. Сумата на балансовите цифри на ДСК и Експресбанк, която през годината следва да се влее в нея е малко по-голяма, само че вътре има и двойно преброяване на капитала на добитата банка, тъй че още не може да се каже дали след завършването ще има нов водач. Същевременно след завършилото обединяване на Пощенска банка с Пиреос, тя се изкачва с една позиция до номер 4, откъдето измества ПИБ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР