© Надежда Чипева Това е краят на идеята, че БСП

...
© Надежда Чипева Това е краят на идеята, че БСП
Коментари Харесай

Пленумът на БСП пасува за избора на Цацаров и контрола над главния прокурор

© Надежда Чипева " Това е краят на концепцията, че Българска социалистическа партия може да бъде опция ". С тези думи член на управлението на Българска социалистическа партия разяснява пред " Капитал " позицията на 27 депутати от партията, които в сряда поддържаха Сотир Цацаров за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).
Заключението на източника на " Капитал " значително обобщава и решенията от извършеното в събота Национално заседание на Българска социалистическа партия. Така да вземем за пример от дневния ред на пленума " инцидентно " отпадна точката за разискване на разцеплението на Българска социалистическа партия по време на гласуването за ръководител на КПКОНПИ в сряда. Освен това пленумът не е взел и решение за различното на държавното управление предложение на опозиционната партия за процедура за следствие на основния прокурор, като е оставил това решение на парламентарната група.

Процедурата за избор на водач
Формалното съображение за привикване на днешния пленум Българска социалистическа партия беше разискването на правила за директен избор на ръководител на партията. На съвещанието беше решено, че изборът ще се организира на 26 април, като възможен балотаж ще се организира седмица по-късно. От декември до април левицата ще направи равносметка на свършената работа, и ще вземе решение за възобновяване на локалните структури и промяна на ръководителя.
Новото при този избор ще бъде, че за пръв път ръководителят ще бъде избиран от редовите членове на партията, а не от Националния съвет. По този метод Корнелия Нинова се надява да заобиколи вътрешнопартийната съпротива и да се бетонира за втори мандат посредством известността си измежду редовите членове на Българска социалистическа партия.
Депутатът и член на вътрешната съпротива на Нинова Красимир Янков, който в сряда при гласуването на Цацаров напусна пленарната зала дружно с още 7 депутати на левицата, към този момент се съобщи за претендент за поста. Засега обаче позицията на Нинова не наподобява съществено застрашена.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Без позиция за следствието на основния прокурор
В дневния ред имаше записана и друга точка, обвързвана с предлагането на ръководещите за въвеждането на самостоятелен прокурор, който да проверява основния прокурор.
По принцип Българска социалистическа партия са срещу разновидността препоръчан от ГЕРБ, в който зависещ на основния прокурор " самостоятелен " прокурор ще може да го проверява. Националният съвет на левицата обаче не се ангажира с публично мнение по този въпрос.
Източник от Народно събрание на Българска социалистическа партия описа пред " Капитал ", че концепцията на партията е за въвеждането на фигурата на специфичен прокурор, който да се избира от пленарния състав на Висш съдебен съвет. Подобна концепция, за разлика от тази на държавното управление, което предлага изборът да се прави от Прокурорската гилдия, дава отговор на рекомендациите на Венецианската комисия.
В последна сметка пленумът обаче е решил да остави парламентарната група да търси законово решение на казуса.

Мълчание за Цацаров
След като 38 депутати на Българска социалистическа партия не съблюдаваха партийната позиция да се гласоподава против Сотир Цацаров за ръководител на КПКОНПИ (27 дали своят вот " за ", трима " въздържал се ", а осем напуснаха заседанието), партията излезе със мнение, че тези народни представители ще си носят персонална отговорност.
Член на управлението на Българска социалистическа партия разяснява пред " Капитал ", че това решение действително няма да докара до никакви последици. Той посочи, че разделянето, получило се при гласуването за Цацаров не е било по линията лоялисти на Нинова и вътрешна съпротива. Така да вземем за пример против кандидатурата на Сотир Цацаров са дали своят вот и членове от вътрешната съпротива.
В случая, разяснява източникът ни, по-скоро става дума за зависимости, които демонстрират, че е пристигнал завършек на концепцията, че " Българска социалистическа партия може да се смята за опция, щом действително над половината парламентарна група гласоподава или се въздържа в поддръжка на Цацаров. "
По информация на Капитал от член на Народно събрание на Българска социалистическа партия, макар отпадането на тематиката от формалния дневен ред, въпросът за " сериозна оценка към тази част от ПГ, която не е подкрепила решението " е бил подложен всъщност. Темата обаче не е намерила задоволително поддръжка за позиция на пленума на Националния съвет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР