© Надежда Чипева София въвежда т.нар. дигитален талон за плащане

...
© Надежда Чипева София въвежда т.нар. дигитален талон за плащане
Коментари Харесай

Освен sms София въвежда дигитален талон за плащане на синя и зелена зона

© Надежда Чипева София вкарва така наречен цифров ваучър за заплащане на синя и зелена зона, който ще е наличен през безграничен брой приложения за мобилен телефон. По този метод потребителите и " Център за градска подвижност " ще икономисват оскъпяването поради посредничеството на мобилните оператори, а и ще се улеснят чужденците, които не са клиенти и постоянно имат усложнения с заплащането на паркирането. Това излиза наяве от план на решение, което ще бъде гласувано от Столичен общински съвет и от обясненията на изпълнителния шеф на ЦГМ Христиан Петров пред " Капитал ".

Предложението за " цифров ваучър " е на Екатерина Йорданова - ръководител на транспортната комисия към общинския съвет и на заместник-кмета Дончо Барбалов. От него излиза наяве, че след въвеждането на sms заплащанията на синя и зелена зона през 2007 година, те бързо са се наложили като желан метод и сега съставляват 85% от всички разплащания. Макар че са гъвкави и пестят време, те оскъпяват услугата, защото един път жителите се таксуват за самия sms, а настрана ЦГМ дължи такса за услугата на трите мобилни оператора, която е в размер на към 12 стотинки на всеки заплатен лев. Отделно - не са изключени механически проблеми на операторите, които вършат заплащането невероятно, усложнения имат и непознатите жители, които не могат да употребяват услугата тъй като не са локални клиенти. Затова вносителите оферират да се вкара спомагателен метод за възнаграждение - посредством електронни талони, налични посредством мобилно приложение. Предложението най-вероятно ще бъде гласувано този четвъртък.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Стара концепция

Идеята за мобилно приложение за заплащане на паркирането е импортирана публично в общинския съвет преди две години от общинския консултант Войслав Тодоров. Тогава той предлага да отпадне таксата за първи автомобил за живеещите в синя и зелена зона, оскъпяване на таксите за всеки идващ автомобил, както и разработване на мобилно приложение за заплащане на паркирането. Според него по този метод ЦГМ ще пести над 650 хиляди лева годишно. Предложението му е отхвърлено с аргумента, че не бил в този момент момента.

" Сега, 2 години по-късно и след пропуснати благоприятни условия за спестени стотици хиляди левове, внасят идентично предложение в тази част, само че от ръководителя на транспортната комисия и зам. кмета.
С това болшинство не е значимо какво предлагаш, значимо е да го предлага наш човек ", разяснява Тодоров в профила си в обществените мрежи.

Нов пазар

Според Христиан Петров, шеф на ЦГМ, сдружението е работило по други планове и електронни услуги и в този момент стига и до цифровия ваучър. " Нашата концепция не е да създаваме приложение, а да дадем опция на други разработчици и други снабдители да оферират услугата. Като хартиените талони могат да се закупуват от нас на едро с отстъпка и да се оферират в търговски обекти, същото ще е с цифровите. По този метод сътворяваме още един пазар - за IT, за мобилни приложения и вкарваме още един метод за заплащане на зоните за паркиране ", изясни той. След решението на СОС за цифровите талони действително услугата може да проработи в границите на няколко месеца, сподели още Петров.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР