© Надежда Чипева Построената през 1894г. синагога във Видин е

...
© Надежда Чипева Построената през 1894г. синагога във Видин е
Коментари Харесай

Рушащата се синагога във Видин ще получи втори шанс

© Надежда Чипева Построената през 1894г. синагога във Видин е архитектурен монумент, който от години се разрушава. Сега общината има съответен проект по какъв начин да избави постройката - с пари по оперативна стратегия " Региони в напредък ". Вече е оповестила социална поръчка за реституция и акомодация на синагогата в Културен център " Жул Паскин " на стойност 7.3 млн. лева без Данък добавена стойност. Съфинансирането на община Видин е обезпечено от Регионалния фонд за градско възобновяване и развиване.

Крайният период за подаване на предложения е 1 юни.

Фотограф: Велко Ангелов
Историята

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това е втората по величина синагога в земите край река Дунав и втората по величина в България след тази в София. От документите към търга излиза наяве, че създателят на първичния план на постройката не е явен. От 1950г. не е употребена за молитвен дом и даже известно време е склад, написа в градивното проучване на постройката.

Синагогата е оповестена за монумент от национално значение през 1967 година

Фотограф: Велко Ангелов
Прези 80-те години на 20 век. се взима решението покривът на постройката да бъде сменен, като той е отстранен и в средата на синагогата се разполага кран, споделя арх. Любомир Станиславов от S Architectural Team, създател на плана за реституция, представен от БНР. " Само че през 1986 година парите свършват, строителите си прибират крана и се изнасят от обекта, а новата железна структура остава зарязана в двора - без да се извършат каквито и да било дейности за отбрана на постройката. А това граничи с вандализъм, защото главната причина синагогата да бъде през днешния ден развалина, е точно решението да се разположи вътре този кран ", изяснява той.

Прзе 2017 година организацията на евреите " Шалом " подари храма на община Видин при изискване, че до пет години стартира реставрацията й. Ценната постройка няма да се употребява като молитвен дом към този момент, а като културен център. Той ще е кръстен на френския художник Жул Паскин, роден измежду еврейската общественост във Видин.

Фотограф: Юлия Лазарова
Поръчката

Сградата ще бъде превърната в многофункционална зала, в която ще се провеждат събития, стана ясно от думите на арх. Станиславов при започване на 2019 година " На второто ѝ равнище пък ще се разполагат пространства за непрекъснати изложения, свързани с творчеството на Жул Паскин и с Холокоста. Там ще бъдат също библиотеката и пространствата за активността на организацията на евреите " Шалом ". Разбира се, постройката ще има и туристически темперамент - посетителите ще могат да си купят сувенири, брошури, книги, свързани с нейната история. Така че това ще бъде едно благосъстояние за града, който към този момент има огромна спортна зала, само че не и сходно място за културни събития ", изясни архитекта пред БНР

Фотограф: Велко Ангелов
В заданието на поръчката се включва създаването на капиталов план, реституция и акомодация на главната постройка на Синагогата, построяването на обслужващата постройка в парцела, отвесна планировка.
Критериите за оценка на офертите са цена (40%), качество на строително-монтажни рботи (40%) и професионалната компететнтност на личния състав, виновен за проектирането (20%).

Изпълнителят ще има 600 дни за осъществяване, като в него не се включват съгласувателните процедури. Инвестиционният план ще би трябвало да се съгласува с Националния институт по недвижимо културно завещание (НИНКН).

Видин Синагога

Автор: Велко Ангелов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР