© Надежда Чипева Пол Харди е човек на динамиката. След

...
© Надежда Чипева Пол Харди е човек на динамиката. След
Коментари Харесай

Пол Харди: Технологиите трябва да помагат на служителите, не да ги заменят

© Надежда Чипева Пол Харди е човек на динамичността. След като приключва компютърни науки в колежа по технологии в Брайтън, Англия, взема решение, че желае да се отдаде на пътувания и сърфиране. Страстта му обаче да комуникира с хора и да им оказва помощ, последователно го води в ИТ промишлеността, където той започва кариерата си. Днес той е част от екипа " Иновации " на ServiceNow за Европа, Близкия изток и Африка.

ServiceNow създава необятен набор от облачни услуги за корпоративни клиенти, посредством които те да могат да ръководят по-добре разнообразни аспекти на своя бизнес. Платформата, основана от създателя Фред Лъди за ръководство на IT детайлите на една компания последователно пораства и се развива и до HR, обслужване на клиенти и други. Постепенно ServiceNow се насочва към смяната и подобряването на работния развой в фирмите с автоматизиране на процесите и улеснение на ежедневните задания на чиновниците. Днес компанията оказва помощ на клиентите си да трансформират цялата си конструкция в интерес на уменията, които чиновниците им имат.

Харди беше измежду гостите на събитието в София The Future of Work Tour на ServiceNow и единственият им формален български сътрудник у нас – ITCE, с цел да изнесе своя лекция. Пред " Капитал " той споделя за какво технологиите няма да заменят чиновниците, а ще им оказват помощ.

Какви проблеми в работния развой сте забелязали?

Направило ми е усещане, че множеството хора имат едни и същи проблеми, без значение от промишлеността, в която работят. Те желаят да създадат ръководството на услугите по-добро. Не единствено на IT услугите, а на всичко. Ние, в ServiceNow, постоянно взeмаме тези хора и ги прекарваме по целия път от точка А до точка Б, демонстрираме им стъпките, които би трябвало да създадат, кои са значимите процеси, промени в културата на компанията и така нататък

Може да приказваме за финансова компания, застрахователна, маркетингова или медиа. Когато сведем всичко до най-основното, провокациите са едни и същи. Само хората или единствено технологиите не могат да ги решат. Нашето обръщение е, че технологиите би трябвало да служат на хората и да им оказват помощ да работят по-добре и да са по-продуктивни и ефикасни в работата си. Най-добре е да се съчетават – от нас – технологията, от вас – смяната в културата. Разбира се, има доста хора със остарели системи или които просто са заключени в дълготрайни контракти. За тях най-голямото предизвикателство е да им покажем, че има и други способи да работят. Традиционната конструкция е на правилото на екипите и отговорностите. По-новият способ е " матрицата на уменията " или " пазарът на отговорностите ". Задачите не се разпределят на екипи или отдели, а на хората.

Какви са някои от най-големите промени, които навлизат в работния развой?

Има три неща. Първо е консолидираното на системи, с цел да има по-добро качество на данните. След това е автоматизирането на повторяемите задания, с цел да може да се спести време. Третото е да е елементарно за потребление. Клиентите ни най-често желаят от нас да махнем комплицираните процеси, които технологиите са въвели през годините. Бизнесът желае да е по-гъвкав и да излиза на пазара доста по-бързо. Иска да понижи разноските и риска.

Нашата платформа оказва помощ за това. Голяма част от нещата могат да се вкарат без писане на код. Покриваме всичко – от ръководство на IT услуги, мениджмънт на IT интервенциите, на IT бизнеса, ръководство на планове, финанси и други Платформата слага акцент и над сигурността, с цел да се понижи риска, да се съблюдават верните процеси. Предлагаме и ръководство на HR и обслужване на клиенти. Те са обособени услуги, само че имаме клиенти, които първо купуват тях и откакто останат удовлетворени, взимат и IT услугите.

Технологиите навлизат от ден на ден в всекидневието и това плаши много хора. Те се опасяват, че ще изгубят работата си...

Мисля, че технологиите на ServiceNow оказват помощ на хората да работят по-добре, да са по-продуктивни и съсредоточени. Ние им спомагаме с автоматизацията и канализирането на скучните и повторяеми задания и ги оставяме да работят това, за което са назначени. Предлагаме новаторски неща, само че се стараем да ги вършим по този начин, че хората да ги възприемат по-лесно и да могат да ги употребяват през цялото време. При по-старите платформи въвеждането им беше краят на пътешествието. Отнемаше по шест месеца да я опишеш, шест месеца да я направиш и шест месеца да я внедриш, а бизнесът към този момент се е трансформирал. Ние внедряваме бързо и след това прибавяме още.

От доста време говорите и за това по какъв начин организациите се трансформират и насочват към уменията. Какво съставлява това?

Традиционната конструкция е на правилото на екипите и отговорностите. По-новият способ е " матрицата на уменията " или " пазарът на отговорностите ". Задачите не се разпределят на екипи или отдели, а на хората. Това дава по-голям мироглед на хората в организацията и чиновниците могат да показват повече умения, за които работодателят им даже може да не подозира. Някой може да приказва български, да вземем за пример, и да знае съответен език за програмиране. Това може да се окаже от доста по-голяма изгода за даден план, в сравнение с просто да го дадем на съответния екип. Имаме много клиенти, които желаят да трансформират структурата си по този метод.

Как се отразява това на чиновниците?

Дава им по-широк взор върху компанията и опция да употребяват умения, които имат, само че до момента не са го правили. Може да вземем за пример да си научил френски преди 10 години и в този момент имаш опция да го използваш. Целта на клиентите ни е дадат повече благоприятни условия на чиновниците си. Така те се усещат по-свободни и стимулирани, желаят да реализират повече. Когато индивидът е оценен за повече умения, той се усеща по-добре и е по-уверен, пораства по-бързо и желае да се развива още повече.

Правим изследване всяка година, което преглежда разнообразни провокации в работния развой. Открихме, че хората прекарват два дни от петте работни дни седмично във извършване на едни и същи, повтаряеми задания. Това важи за всички в съвсем цялата конструкция на една компания. Платформата на ServiceNow автоматизира тези два дни и понижава натоварването върху чиновниците. Това оказва помощ на клиентите да предефинират какво е потребно за тях и да осъществят цифровата си промяна. Мотивира ги да премислят същността си и да си зададат въпроса дали това, което вършат към този момент 10 години, към момента има смисъл или би трябвало да се промени. Много клиенти употребяват платформата ни и за ръководство на смяната. Защо би трябвало да се чудиш по какъв начин да стане това, когато над 5000 клиенти към този момент знаят по какъв начин посредством ServiceNow. За нас хората са в основата на всичко и автоматизацията, машинното образование, изкуственият разсъдък, чат ботовете са способи по какъв начин да им помогнем да станат по-добри.

Може ли да дадете образци в всекидневието?

ActivTrades и Raiffeisen Bank са от фирмите в района, които употребяват платформата тъкмо за това и където нашите сътрудници ITCE подкрепят тази смяна. GE употребяват платформата ни за ръководство на поддръжката и доста други действия. Възможностите излизат оттатък класическите IT функционалности и могат да се нагаждат съгласно потребностите на клиентите. Променя се действието – една компания върви от реактивно решение на проблемите към самодейно и предугаждане на провокациите.

Споменахте цифровата промяна, която е настояща тематика в този момент. Как една компания може да знае дали е поела по верния път и дали е направила своята промяна вярно?

Първо, би трябвало да дефинираме какво е цифрова промяна. За нас това е да прегледаме какво е ядрото на дадената функционалност, HR, IT или нещо друго. След това е продължителната иновация и смяна. Смисълът не е да въведеш нещо и да не му обръщаш внимание 10 години. Пътешествието е непрекъснато. След като предефинираш ядрото, би трябвало да го развиваш непрекъснато, да го надграждаш. Трябва да се употребяват новите данни, да се проучват и да се мисли за развиването и в бъдеще.

На процедура може би е по-правилно да се каже, че не става дума за бъдещето на работния развой, а то към този момент е настояще.

Да, бъдещето е в този момент. Често приказваме по какъв начин хората могат да пропуснат бъдещето, до момента в който са прекомерно съсредоточени в старите системи. За нас като компания то не е опасност, тъй като ние мислим напред и по тази причина ни избират клиентите. За нас хората са в основата на всичко и автоматизацията, машинното образование, изкуственият разсъдък, чат ботовете са способи по какъв начин да им помогнем да станат по-добри. Ключовата причина е, че съумяваме да го създадем бързо.

Кое е най-голямото предизвикателство, което би трябвало да решите, с цел да постигнете това?

Най-голямото предизвикателство е растежът ни. Предизвикателството за нас е да намерим подобаващите хора, които да се причислят към нас. Имаме доста разнообразни функции, тъй като се занимаваме с доста разнообразни неща. Това лишава време. Автоматизирали сме целия развой по нахлуване на новите чиновници, с цел да е оптимално бързо и елементарно и да могат да стартират да работят пълноценно още от първия ден и да са щастливи.

За нас е доста значимо ние да привличаме хората. Държим на разнообразието и желаеме чиновници с най-различни истории, умения и гледни точки. Търсим същински хора, държим те да са себе си и да не да се преструват на нещо, което не са. Това основава по-приятно и атрактивно място за работа и културата на компанията е свободна и отворена. Така хората са щастливи и работят по-добре. Комбинираме метода на мислене на стартъпите, само че с малко по-узрял метод.

Имате ли някакви по-конкретни проекти за България?

Искаме да увеличим наличието си. Нашият формален сътрудник тук са ITCE, които проведоха събитие за наши сегашни и евентуални клиенти, с които се срещах по време на престоя си в София. Регионът е значим за нас и сигурно ще се върнем още веднъж. Кои са ITCE?

ITCE е сътрудник на ServiceNow за 16 страни в Централна и Югоизточна Европа и единственият упълномощен сътрудник в България от 2014г. насам.

Компанията ITCE има над 20 години опит в осъществяването на консултантски услуги, образования и сертификации. ITCE развива услуги за създаване на тактика и максимизиране на изгодите от ServiceNow, внедряване на платформата и даване на упълномощени ServiceNow образования по формалните стратегии и сертификационни пътеки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР