© Надежда Чипева Петима кандидати искат да строят пречиствателната станция

...
© Надежда Чипева Петима кандидати искат да строят пречиствателната станция
Коментари Харесай

Воден проект в Шумен за 21 млн. лв. привлече пет оферти на строителни фирми

© Надежда Чипева Петима претенденти желаят да строят пречиствателната станция за питейни води в Шумен. Сред тях са " Хидрострой " и " Геострой ". Обществената поръчка беше оповестена за първи път през януари 2019г., само че по-късно беше прекъсната поради неточности в документите, и по-късно бе пусната отначало. Прогнозната стойност е малко над 21.1 млн. лева без Данък добавена стойност, а финансирането на плана е по оперативна стратегия " Околна среда ".

Шумен може да се окаже и мястото, където бъдещия ВиК холдинг може да работи по дебютен план. Холднгът с капитал от 1 милиарда лева още не е основан, само че властта към този момент възнамерява да му разпореди да ръководи построяването на водоснабдителна система " Дунав " като опция на локалния водоизточник - язовир " Тича ".
Състезание за 21 млн.лв.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики При предходният опит поръчката събра три предложения - " Строително-предприемачески холдинг ", " Геострой " и обединяване " Кристална вода " сред " Обонато билд " и унгарската Pureco.

" Геострой " и обединяването още веднъж са показали интерес и вземат участие в търга. " Строително-предприемачески холдинг " този път обаче са с сътрудник - " СП Холдинг ", със същия притежател - Георги Георгиев. Първата компания постоянно се явява в процедури за създаване или поправки на водна инфраструктура, само че не е печелила огромен обект от години.

Новите претенденти са обединяване сред " Хидрострой " и ВДХ (бившето " Водстрой 98 " ) от групата компании на Велико Желев, които работят по редица огромни планове, в това число строителството на автомагистрала " Хемус ", както и ДЗЗД " ПС- Аква Шумен " с членове " Пътстрой - Варна " и " Аква конструкшън ". Собственик на варненската компания е Ангел Дерменджиев през своето сдружение " Пътно поддържане 2003 ". Името му нашумя през август 2011 година, когато беше арестуван в полицейска акция, за която от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че е подхваната по сигнал за " натискане " на длъжници, противозаконна финансова активност, изнудване за публични поръчки и наложително прекачване на компании за 1.5 млн. лева, напомня dnevnik.bg. " Пътстрой - Варна " има 8 млн. лева оборот за 2018г. и 144 чиновници.

" Аква конструкшън " пък взе участие в строителството на пречиствателната станция в Ямбол. Дружеството е благосъстоятелност на Анчо Димитров. Фирмата е работила по водни планове в град Кубрат, излиза наяве от уеб страницата им. Компанията има доходи от 1.6 млн. лева за 2017 година и облага в размер на 337 хиляди лева

Кога ще се строи станцията

Новата пречиствателна станция на Шумен ще се намира в кв. " Дивдядово ". Тя ще е с потенциал 400 л/сек при естествен режим и 600 л/секунда при форсиран режим.

Шефът на " ВиК Шумен " Илиян Илиев твърди, че договорът за станцията ще бъде подписан през март, цитира dariknews.bg. Ако има обжалване в Комисията за защита на конкуренцията обаче, това ще се случи мъчно, защото още няма оповестени протоколи за обзор на техническите предложения и отваряне на ценовите предложения. Тепърва, на 6 мар,т са събрани и офертите за строителен контрол на обекта, като без определен реализатор няма по какъв начин да стартира строителство.

Система " Дунав " - дебют за ВиК холдинга?

Регионалното министерство възнамерява още един огромен воден план за Шумен. Това е различната водоснабдителна система " Дунав ", която е проектирана след 1973 година, част от нея е построена поетапно през 80-те години, само че по този начин и не е приключена. Системата стартира от село Бръшлен до Русе, минава през областите Разград, Търговище и доближава до Шумен, като може да обезпечи водоснабдяване за повече от 350 000 души, живеещи в градовете и обитаемоте места в района.

Преди два дни в Шумен министър председателят Бойко Борисов даде поръчка, че планът ще бъде финансиран, само че не е ясно тъкмо какъв брой ще коства към този момент. " За плана знаем от към два месеца и ще бъде един от първите, да не споделям първия, които ще се осъществя тази година - като процедура, на инженеринг, тъй като ще имаме допроектиране ", споделя зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков, представен от dariknews.bg. Работата може да стартира при започване на 2021г., а в репортаж на NOVA се твърди, че точно бъдещият ВиК холдинг ще го построява.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР