© Надежда Чипева От небето те изглеждат като гигантска абстрактна

...
© Надежда Чипева От небето те изглеждат като гигантска абстрактна
Коментари Харесай

Солта на България

© Надежда Чипева От небето те наподобяват като гигантска нереална картина във всички нюанси на топлите цветове - от нежно розово до наситеночервено, на границата с нежното зелено на морето. Това са бургаските солници през лятото. Сякаш с цел да потвърдят максимата, че за човешкото усещане бялото " е равномерното съществуване на всички цветове до яркостно равнище " (проверете в Уикипедия), това в действителност е сол. Готварска бяла сол!

Причината да наподобяват разноцветни са фито- и зоопланктонът, които създават веществото бетакартин, и едни микроскопични солни рачета, които са се приспособили да живеят в морските солници. Колкото повече изсъхват кристализаторите, толкоз по-червени стават те. Край Бургас не се прави сол от през вчерашния ден. Морето постоянно е било източник на такава, а данни за произвеждане по българските земи има открити в региона на антично Анхиало, днешно Поморие, преди повече от 3 века преди Христа.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък
Фотограф: Надежда Чипева Днес " Черноморски солници " АД е единствената компания, която добива сол в България. И най-старата. Създадена е през 1906 година от руснаци и се е казвала " А. Илиев и Сие И. С. Туршу ". Концесията е отнета през 1917 година и през 20-те години на предишния век е дадена на швейцарско-българското сдружение " Гларус " за период 25 години, написа уеб сайтът agronovinite.com. През 1946-а, естествено, сдружението е национализирано, а през 1996 година е приватизирано. След това приватизационната договорка е развалена поради нередности и има следваща приватизация през 2001 година Този път тук влизат от " Мултигруп ", които го продават на пловдивската компания " Никдоналд 95 " през 2005 година В нея тогава съдружници са Георги Николов и Николай Пиронков. Сега съществени акционери съгласно Търговския указател са Румен Димов и Джи Ем Ви на Минка Николова.

Приходите от активността на сдружението 2017 година са 7.1 млн. лева, което е с 2 млн. над миналата година, само че облагата е дребна - 134 хиляди лева Този тип бизнес е мощно подвластен от времето - в случай че лятото е изсъхнало, добивите са високи, в случай че е влажно, добивите са надолу.

Дружеството създава към

40 000 тона сол годишно

като единствено 10% от тях е готварска. Останалите количества за са разнообразни браншове - химическия, текстилния, транспортния, машиностроителния и, несъмнено, в хранително-вкусовия. Но тъкмо от готварската сол идват най-големите доходи за сдружението.

Това ни го споделя инж. Деян Томов, технологът на компанията, до момента в който ни демонстрира територията на солниците. Те се простират на общо 15 хиляди дка. Разделени са на северни и южни, като посред им минава пътят от Бургас за Слънчев бряг. Бургаските солници са част от предпазената територия на Атанасовското езеро, което прави създаваната сол с извънредно качество.
Езерото на солта
Атанасовското езеро е резерват от 1980 година Езерото се намира и на прелетния път Via Pontica. Средната им дълбочина на езерото 30 см. На неговата територия са открити 333 типа птици от общо 400 типа, които се срещат из България. От тях 14 са международно застрашени, а 83 са вписани в Червената книга, а 170 типа са с европейско природозащитно значение. Атанасовското езеро не замръзва през зимата, което го трансформира в център за зимуващите водолюбиви птици.
Естествено в основата на всичко е водата от морето. Атанасовското езеро е 1 метър под морското ниво, изяснява Деян Томов. Така по гравитачен път водата от морето се насочва към построените басейни, откакто се вдигне шлюзът. После по каналите тя се насочва към разграничените пространства, където престоява несъмнено време. Самите басейни са няколко типа - изпарители и кристализатори. В първите водата остава, до момента в който доближи мощно съсредоточен солен разтвор. След това той се насочва към кристализаторите, ни изяснява инж. Томов. Със стопляне на времето солта се отсрочва на дъното на басейните във тип на кристали. След това в басейните се вкарва още веднъж съсредоточена солена вода.

Точно по това време там се развива характерният планктон, а с увеличението на концентрацията част от типовете планктон се утаява на дъното и

стартира кристализацията

Фотограф: Надежда Чипева По този метод на дъното на басейна се образува пласт с дебелина 1-3 мм, формиран от органика и соли, който се назовава " майка ", който е от изключително значение на качеството на солта, споделя инж. Деян Томов. Когато този разтвор доближи избрана компактност, стартира кристализацията на готварската сол, а след избрана централизация от разтвора се отделят магнезиеви соли, които са нежелателен смес. Нивото на водата се поддържа към 10-12 см. Вследствие на въздействието на слънцето и вятъра водният дирек понижава, по тази причина от време на време в басейните се вкарва нови количества кондензиран разтвор. С течение на времето солният слой в кристализаторите нараства и за към 60 дни доближава до дебелина 4-5 см, след което стартира събирането на солта сред август и октомври. Наричат този развой

" бяла беритба "

Събирането на солта става на ръка от повече от 100 сезонни служащи, които от генерации се занимават с това. Те са главно от Шумен и Търговище. Работниците събират солта на големи купчини във формата на пресечена пирамида, която се назовава бохар, наоколо до кристализаторите. Една такава купчина съдържа към 5-6 хиляди тона. До нейното оформяне се стига с лентови елеватори. Така солта се стифира (складира). След дъжд външният пласт става като предпазен филтър за бохара.

Целият този развой - от стартирането на водата през шлюза, отвеждането по каналите до басейните, допълнението с кондензиран разтвор до събирането на солта и стифирането, се извърша на ръка. И по този начин е към този момент повече от 100 години.

От бохарите до цеховете за спомагателната преправка и пакетиране солта доближава чрез дребна влакова комбинация от 30 вагончета по вътрешна теснолинейка, теглена от дизелов локомотив. Но с това не завършва работата в солниците. Солодобивният интервал свършва едвам след производството на съсредоточени води за рандеман на сол и депозирането им в запасни басейни за предпазване. През неактивния интервал кристализаторите се поддържат сухи, като дъждовните води се водят в морето посредством помпи, завършва спонтанната си лекция инж. Деян Томов. А времето скоро ще направи солниците цветни... Лугата - лечебната тиня

Друг артикул на солодобива е лугата, която се получава след изпарявания в басейните и централизация на солите. Тя съдържа магнезий, калий, сяра, естествено натриев хлорид и други Черноморската луга има потвърден медицински резултат – при лекуване и профилактика на заболявания, свързани с костите и ставите - артрози, артрити, тендовагинити, дископатии, ишиас.

Лечебната тиня е утаечен артикул на затвореното солено езеро, тя е чиста и хомогенна, с тъмносив до черен цвят и аромат на сероводород от множеството гниещи микроорганизми, изяснява в профилирана публикация уеб сайтът agronovinite.com. Тя съдържа неорганични съставки като силикати, пясъци, гипс, стоманени и алуминиеви съединения, разнообразни хидроокиси и соли. Този състав се е образувал с хилядолетия. Един сантиметър лечебна тиня се образува за най-малко една година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР