© Надежда Чипева Още по темата Вечерни новини: По-малко субсидии

...
© Надежда Чипева Още по темата Вечерни новини: По-малко субсидии
Коментари Харесай

Вечерни новини: България с най-несвободните медии на Балканите, филмовата "Ню имидж" купува 50% от вестниците на Пеевски

© Надежда Чипева Още по тематиката
Вечерни вести: По-малко дотации за едри земеделци, без скъпия ток на Ковачки и Папазов

И още: Жертви в Торонто, откакто ван се вряза в пешеходци, ЕK проверява придобиването на Shazam от Apple
24 апр 2018
Вечерни вести: Еврофондовете за Източна Европа под риск, премиерска оставка в Армения

И още: Борисов против пушенето, ще смекчи ли Макрон позициите на Тръмп за Иран и търговията с Европейски Съюз, скандал с младежка конференция в София
23 апр 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Шефът на антикорупцията желае законови промени за строителството, безредици в Армения, Ким стопира нуклеарните проби и кой завоюва маратона в Лондон
22 апр 2018
Вечерни вести: Прокурорска офанзива по кабинета, Куба с нов водач, непознатите вложения порастват

И още: Достъпът до футболни мачове ще се затегне, Фейсбук с нови права за европейците, Warner Bros с увеселителен мегапарк в Абу Даби
19 апр 2018 Срядата донесе нови доказателства за извънредно неприятното положение на българските медии - не че диагнозата не е ясна и без тях, само че към този момент публично страната ни е с най-несвободните медии и на Балканите, откакто и Македония излезе от клуба изпадналите в " сложна медийна обстановка ".

Денят донесе и двоен неуспех за прокуратурата - първо съдът върна делото против някогашния министър на енергетиката Румен Овчаров за " Мини Бобов дол ", а по-късно и някогашният министър на защитата Николай Ненчев бе дефинитивно оневинен по делото за неблагоприятен контракт за армейски униформи.

На международната сцена показната непосредственост сред Тръмп и Макрон към този момент като че ли не носи прекомерно огромни позитиви за френския президент по тематиките, по които той търси компромис с американския водач, като иранската договорка, оставането на американските военни в Сирия или стягането на комерсиалните връзки.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

По независимост на медиите България е по-зле и от Западните Балкани съгласно Репортери без граници

България е медийно най-несвободната страна освен в Европейски Съюз, само че и на Балканите. Това е изводът от тазгодишната ранглиста на " Репортери без граници ". От общо 180 страни България заема 111-о място и е единствената от Европейски Съюз, която попада в категорията " сложна обстановка " - предпоследната от общо 5 категории. В нея от Европа са още единствено Турция, Русия и Беларус. България слезе до тази група още предходната година. Тогава там бе и Македония, само че в този момент съседката ни се качва в по-горната група със 109-о място.

" Макар сега да управлява ротационното председателство на Европейския съвет, България е по-ниско в показателя от която и да е страна от Западните Балкани, някои от които са претенденти за участие в Европейски Съюз ", пишат създателите на отчета. В частта за България, озаглавена " Непрозрачни и корумпирани ", се споделя, че са " всеобщо публикувани корупцията и тайното договаряне сред медии, политици и олигарси ", а " най-мрачното олицетворение на ненормално положение на нещата е Делян Пеевски ". Също в сряда бе показан и годишния отчет на БХК за правата на индивида в България, като в медийната част също се показва невиждан политически напън и закани към медии.

Пеевски продава половината от медийната си империя на филмовата компания " Ню имидж "

Медийната група на Делян Пеевски " Телеграф Медиа " към този момент има нов акционер - " Ню имидж България ". Кино компанията разгласи, че придобива 50% от капитала на групата, която издава вестниците " Телеграф ", " Монитор ", " Политика ", " Меридиан Мач " и " Борба ". " Телеграф Медиа " е благосъстоятелност на " Интръст ", чийто едноличен притежател сега е депутатът от Движение за права и свободи.

" Ню Имидж България " е част от американската компания " Nu Image Inc. ", която закупи киноцентъра в Бояна през 2005 година В България тя работи посредством сдружението " Ню Бояна филм ". NU Image е основана от Ави Лернер, а студиото в България се ръководи от сина му Ярив Лернер. Засега елементи към договорката липсват.

Макрон и Тръмп ще работят за " нова договорка " с Иран, Рохани е гневно срещу

Дипломатическата тактичност на Макрон за топли връзки с Тръмп очевидно среща реципрочност. Двамата демонстрираха повече от другарски жестове, само че в това време жестовете на Тръмп, който си разреши даже да изтупа имагинерен пърхут от рамото на френския президент, ясно демонстрират кой е " шефа " написа американската преса.

[Associated Press]
Тръмп и Макрон оповестиха, че ще работят по " нова договорка " с Иран, която ще разшири изискванията на контракта от 2015 година. Това стана ясно в края на втория ден от формалното посещаване на на френския президент в Съединени американски щати. Тръмп заплашва с излизане от договорката и възобновяване на глобите против Иран на 12 май, в случай че не се поправят " пагубните си пропуски " по съглашението. В същото време другите страни по договорката - Русия, Китай, Германия, Англия и Франция, желаят да я запазят, като считат, че тя е най-ефективният метод да се спре Иран от създаване на атомна бомба. Подписването на спомагателна конвенция по договорката се смята за компромисен вид за спасяването й, като по някои точки Съединени американски щати и европейските сътрудници са се разбрали, само че по други имат към момента разлики.

Иранският президент Хасан Рохани реагира доста остро на новината и отхвърли сходен сюжет. Той дефинира Тръмп като " търговец ", без опит в политиката и правото, който не е дипломиран да разяснява световните контракти. И предизвести, че ще има " тежки последствия ", в случай че Съединени американски щати още веднъж ги глобяват, без да даде детайлности. В последните дни ирански публични лица разясниха, че обогатяването на уран в страната може бързо да се рестартира и Иран да се отдръпна от Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие.

Протестите в Армения не престават с искане водачът на опозицията да стане министър председател

Лидерът на опозицията Никол Пашинян

[Reuters]
Десетки хиляди протестиращи от опозицията се завърнаха по улиците в Армения макар оставката на дългогодишния водач Серж Саргсян. Демонстрантите са ядосани, че диалозите сред водача на опозицията Никол Пашинян и краткотрайно настоящия министър председател Карън Карапетян се провалиха. Протестиращите желаят Пашинян да стане министър председател, той също го желае и самичък прикани хората да излязат, откакто плануваните диалози с бяха анулирани с официална причина. Според Пашинян протичащото се в страната е " кадифена гражданска война ".

Новият президент Армен Саргсян (няма връзка със Серж Саргсян) съобщи, че ще организира диалози с политическите партии, с цел да се опита да позволи рецесията в страната, предупреждавайки, че страната е изправена пред " сериозен развой ".

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Зам.-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис ще дава отговор на въпроси за еврозоната и бъдещето на България след вероятно присъединение в нея в София в четвъртък от 13:30 ч. в Централния боен клуб. Събитието ще се излъчва онлайн и във Facebook, ще могат да се задават въпроси с хаштаг #EUdialogues в Туитър. България има желание доникъде на годината да кандидатства за механизма ERM II, наименуван " чакалнята за еврозоната ". Към момента обаче среща сдържаност от Европа. Домбровакис е на тридневно посещаване в България, като на 27 и 28 април ще се организира и неофициалната среща на финансовите министри в София.

Парламентарната комисия по просвета и медии ще заседава изключително на следващия ден поради митинга на музикантите в БНР. На съвещанието ще участва и ръководителят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Ръководството на БНР също ще бъде поканено. Музикантите от съставите на държавното радио стачкуваха три следващи дни с искане бюджетът на БНР да бъде повишен целево и да се покачат възнагражденията им с 50%. Средната съществена заплата за тях е към 650 лева – най-малко два пъти по-ниска от останалите, споделиха протестиращите.

Съдът ще реши на следващия ден дефинитивно за непрекъснатия арест на кмета на " Младост ". Състав на Апелативния профилиран углавен съд с ръководител Даниела Росенова ще гледа жалбата против определението на Специализирания углавен съд, с което на Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и някогашния кмет на общината Петко Дюлгеров бе наложена мярка за неотклонение " задържане под стража ". Няма нито едно законово съображение, което да оправдава налагането на най-тежката мярка, съобщи защитничката на Иванчева, юрист Ирен Савова. В сряда тя разгласи още, че чака повдигането на нови обвинявания.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Датски съд осъди изобретателя и бизнесмен Петер Мадсен на пожизнен затвор за убийството на шведската журналистка Ким Вал на борда на неговата подводница. Подобна присъда е доста рядко срещана в Дания за единично ликвидиране, само че в тази ситуация то е изключително грубо, като тялото бе разчленено.

Кабинета утвърди до 26 млн.лв. , с които ще се заплати част от подписаното през март 4-годишно съглашение с съветската РСК " МиГ " за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Договорът провокира разногласия, защото бе подписан непосредствено, без конкурс, а и съгласно някои специалисти предпочитана би трябвало да е покупката на нова техника.

Почти всеки трети българин - или към 30%, живее в сериозен риск от беднотия , демонстрират данни на Евростат за 2017 година Средният индикатор за Европейски Съюз на хора, живеещи в тежки материални ограничения, е 6.7%.

Премиерът на област Мадрид Кристина Сифуентес подаде оставка поради остаряло видео от 2011 година, от което излиза наяве, че е откраднала крем за лице от магазин. Тя твърди, че това било " неволна неточност ", само че по-рано този месец медии разкриха проблеми с дипломната й работа и фалшифицирани документи от досието й.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Световното произвеждане на вино пада до 60-годишно дъно

Глобалното произвеждане на вино падна до най-ниското си равнище от 60-те години насам през 2017 година - общо 250 млн. Хектолитра или с 8.6% по-малко по отношение на 2016 година, заради неприятното време в Европейския съюз, което докара до огромен спад на производството в блока, заяви интернационалната винена организация OIV. Всички топ производители на вино са били наранени от суровите условия предходната година. В Италия спадът е със 17% до 42.5 млн.хектолитра, в Испания доближава 20% или единствено 32.1 млн хектолитра, а във Франция - 19% до 36.7 млн хектолитра. Там серия от пролетни слани, суша и стихии засегнаха множеството от главните региони за развъждане, в това число именитите Бордо и Шампан. Завишеното международно търсене на вино ще се компенсира от производството на Новия свят, което като цяло е незасегнато, само че не е изключенолеко покачване на цените.

[Reuters]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР