© Надежда Чипева Още по темата Външни фирми ще продължат

...
© Надежда Чипева Още по темата Външни фирми ще продължат
Коментари Харесай

Правителството одобри инсталацията за изгаряне на боклук на София

© Надежда Чипева Още по тематиката
Външни компании ще продължат да разделят отпадъците в завода за отпадък

Столичната община разгласи нов търг за 5.2 млн. лева за подбиране на подобаващите за преработване първични материали
16 ное 2018
Мнозинството в общинския съвет ще пази от референдум план за 157 млн. евро
от Дневник,8 ное 2018
Море от клечки за уши? Проблемът на Европа с пластмасата е различен
от Дневник,6 ное 2018
Отказът от референдум за инсталацията за горене на боклуци в София ще отиде в съда

Целта ни е да предизвикваме спор по тематиката, споделят общинските съветници, които ще апелират
5 ное 2018
Вещи допълнително

Няколко тествани хрумвания за това по какъв начин да се освободим от непотребните движимости в дома си по хуманен и щадящ околната среда метод
2 ное 2018
Да не се отсрочва новата такса боклук, упорства стопанската камара
от Дневник,31 окт 2018
Новата такса " боклук " се отсрочва за 2022 година

Праговете за наложителен одит не се пипат, а налозите върху колите ще зависят от " еко " категорията, реши бюджетна комисия
25 окт 2018
Идва ли в действителност краят на пластмасовите произведения за еднократна приложимост

Европейският парламент утвърди лист на артикули, които да бъдат неразрешени още от 2021 година, само че окончателното решение следва
25 окт 2018 Около половината от целия запас на оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 " (ОПОС) в бранш боклуци, или 180 млн. лева, отиват за създаване на апаратура за изгаряне на боклуци на територията на " Топлофикация София ". Това реши държавното управление в сряда.

Прогнозната цена на оборудването е 370 млн. лева, като останалата част от сумата ще пристигна от заем в размер на 67 млн. евро от Европейската капиталова банка. " Топлоелектрическа централа София " ще го изплаща в идващите 30 години.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. С държавното решение се дава единодушие Управляващият орган на ОПОС да подпише съглашение със Столична община и " Топлофикация " за реализацията на плана. Така дейностите по създаване на инсталацията могат да стартират, преди Европейската комисия дефинитивно да утвърди финансирането по плана.

Заради неясноти към екологичните, софтуерните и финансовите параметри на плана той стана обект на остри рецензии и сега против него се водят няколко каузи. Едното е против отвод от достъп до цялата документи на цивилен сдружения, другото е против позитивна оценка за влияние върху околната среда от 2015 година, третото е против утвърждението на заема от Европейска инвестиционна банка от Столичния общински съвет. В четвъртък ще бъде импортирана още една тъжба - против отхвърли от осъществяване на референдум, препоръчан от група общински съветници през октомври. Това заяви пред " Капитал " общинският консултант от " Група 5 " Иван Велков.

За по-ниски сметки за парно

Инсталацията за изгаряне на RDF гориво (refused derived fuel) е така наречен трета фаза от системата за ръководство на боклуци на София. Две от етапите ѝ към този момент са приключени: хранилище, площадка за компостиране и цех за механично и биологично отнасяне. Остатъчният артикул от обработката на боклуци в завода край с. Яна е въпросното RDF гориво, което може да се употребява за произвеждане на топло- и електрическа енергия. Сега то се изгаря в циментови фабрики из страната.

Инсталацията за горене би трябвало да затвори цикъла и да обезпечава гратис гориво за теца. Изчисленията на общината са, че с помощта на новата мощ " Топлофикация " ще икономисва 65 млн. куб. м природен газ на година, или 15 до 18 млн. евро на година. Това би довело до понижаване с към 6% на сметките за парно.

Проектът за инсталацията има Оценка на въздействието върху околната среда от 2015 година, утвърден Подробен организационен проект от 2016 година и утвърден заем от Европейска инвестиционна банка в размер на 67 млн. евро от 2017 година През май 2018 година детайлите по заема и ръководството на плана получиха утвърждение от Столичния общински съвет, а решението на държавното управление от сряда дава опция построяването да стартира след процедура по желание на реализатор.

Цял ред подозрения

Макар за инсталацията да се приказва от 11 години, към момента има неразбираеми елементи във връзка с технологията, финансирането и последващото й ръководство. Притесненията са свързани с избора на площадка - инсталацията ще бъде построена на територията на " Топлоелектрическа централа София ", което значи, че горивото (говори се за 500 тона на ден) ще се извозва всеки ден от завода за отпадък до столицата.

Други екологични терзания са свързани с отделянето на фини прахови частици и възможното обособяване на рискови диоксини и фурани. Общината показва, че новите мощности ще понижат и в този момент съществуващото замърсяване от теца.

Отделно ръководството на плана и изплащането на заема от 120 млн. лева е поверено на " Топлофикация София " - сдружение, чието финансово положение се утежнява с всяка минала година. За 2017 година то регистрира 34.8 млн. лева загуба, с което насъбраният негативен финансов резултат доближава съвсем 320 млн. Увеличават се и отговорностите, като общият им размер към този момент е над 760 млн. лева Дори да успее да си събере всички вземания от клиенти, " Топлофикация София " отново би била в сериозно състояние, защото техният размер е 406 млн. лева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР