© Надежда Чипева Още по темата Проклятието да имаш вода

...
© Надежда Чипева Още по темата Проклятието да имаш вода
Коментари Харесай

Без още държавни фирми, моля

© Надежда Чипева Още по тематиката
Проклятието да имаш вода

В страната има над 150 язовира без явен притежател, които могат да са рискови. Проблемът мъчно ще се реши единствено със законови промени
22 мар 2018
Бели Искър, черни мисли

Проблемите с водното оборудване, което доставя София, повдигнаха доста въпроси за поддръжката на язовирите изобщо
1 дек 2017
Чия е виновността за неприятното положение на язовир " Бели Искър "

Година и половина откакто е открито, че положението на язовира, който зарежда София, е рисково, към момента никой не е поел отговорност за ремонта
22 ное 2017
Графика на деня: Над половината язовири у нас са в неизправно положение
24 фев 2017 Всяка година едновременно България се бори с едно и също злополучие - наводненията. Картината е идентична: наводнени села и градове, прелели язовири и реки. Развълнувани кореспонденти с микрофони от тъмни улици, разтревожени хора от някое министерство или кметство. Обещания за " незабавни ограничения ", срещи с премиера, бързо отпуснати пари.

Който не се учи от грешките си, споделят, е жертван да ги повтаря. А България изключително настойчиво не се учи тъкмо от грешките с водните си запаси. Към момента в страната има над 150 язовира без ясна благосъстоятелност. За да добиете визия какъв брой неуместен е този проблем - два от тях се намират до София и двата съставляват заплаха. И това е единствено част от парадокса.

Има конструкция, която дава отговор за надзора на язовирите - Агенцията по метрологичен и механически контрол, само че тя може единствено да предписва решения и няма никаква мощ да ги постанова, нито е задължена да прави инспекция дали те се съблюдават. Подобно на доста други неща, водната инфраструктура е оставена безшумно да се срутва.

Сега решението което се предлага, е не една, а няколко нови държавни структури. Това е неуместно и ненужно. Язовирите страдат от раздрана благосъстоятелност, липса на надзор и липса на пари в главните им притежатели - общините. Всеки от тези проблеми може да бъде решен без основаването на още администрация.

Първият изисква разпределение на 150 водоема, което едва ли е проблем при толкоз доста структури.

Вторият - предоставяне на пълномощия на контролните органи и условие от тях да са ефикасни и строги.

А третият е обвързван с отпущането на повече финанси на директните наранени - общините, само че не спешно, а на кардинална и ясна база. Изследване от 2015 година сподели, че раздаваните " на калпак " след злополучие пари усилват корупцията в общините, а не способността им да се оправят с бъдещи рецесии - те са доста по-трудно проследими от целевото финансиране. Но пък са доста по-ефектни по малкия екран.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР