© Надежда Чипева Още по темата Превозвачите установиха, че позицията

...
© Надежда Чипева Още по темата Превозвачите установиха, че позицията
Коментари Харесай

Европейският парламент ще върне "ваканцията у дома" за шофьорите

© Надежда Чипева Още по тематиката
Превозвачите откриха, че позицията им не е победила в Европарламента
от Дневник,7 юни 2018
Пирова победа за тираджиите

Европейският парламент поддържа нови ограничавания, които, в случай че бъдат признати, ще ударят съществено българските превозвачи
5 юни 2018 Европейският парламент (ЕП) отхвърли да утвърди мандата за договаряния по законодателството за правата на служащите в пътния превоз, гласуван от транспортната му комисия на 4 юни. На негова база трябваше да стартират финалните договаряния сред Екологичен потенциал и страните членки по така наречен пакета Мобилност 1, препоръчан от Европейската комисия (ЕК). Едва 185 от общо 622-та дали своят вот депутати поддържаха сътрудниците си от транспортната комисия.

Подобен поврат се случва доста рядко - пленарната зала да не утвърди напълно предложенията на някоя от отрасловите комисии в Народното събрание. Основна причина за разгромния избор беше решението на комисията по превоза да не приема предложенията на Европейска комисия, съгласно които водачите на камиони наложително би трябвало да се завръщат вкъщи си на всеки три седмици, с цел да прекарат там ежемесечната си седемдневна отпуска.

Обявената цел на тази мярка е възстановяване на качеството на почивката на водачите по интернационалните курсове. Тя обаче явно е ориентирана против тираджиите от Източна Европа, защото те са тези, които вършат по-дълги курсове в страните от Западна Европа, в границите на които поемат и спомагателни товари, конкурирайки локалния бизнес. Именно задължението да се връщат вкъщи ще ги ограничи да вършат дълги курсове. Евродепутатите в транспортната комисия одобриха, че водачите могат да прекарват ваканцията си, където намерят за добре.

Днешния избор се организира в Страсбург, което е алегорично – ограниченията за товарния пътен превоз бяха препоръчани под натиска на френския президент Еманюел Макрон, който желае да се бори с така наречен обществен дъмпинг.

Отхвърлянето на мандата за договаряния е нож с две остриета

На 4 юни комисията одобри, вместо предлагането за наложителна почивка вкъщи, предписание, че самите камиони би трябвало да се връщат на три седмици. Това е много по-рестриктивно изискване, защото транспортните компании не биха могли да ротират водачите си, без да връщат тировете вкъщи.

Сега следва ново разискване и гласоподаване през юли. То най-вероятно ще задължи Европейския парламент да отстоява в договарянията със страните членки позицията за наложителна почивка вкъщи. Има обаче възможност, с изключение на нея да бъде признато и задължението за завръщане на камионите един път на три седмици на бизнес адреса на притежателя им. Това ще е двоен удар по превозвачите от Изток.

Приетото от Европейския парламент по-късно ще би трябвало да бъде контрактувано със страните членки. Очевидно това няма да се случи в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и позицията на страните членки ще се съставлява от Австрия. Виена обаче е покровител битката със " обществения дъмпинг ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР