© Надежда Чипева Още по темата Пионерът в новите тех

...
© Надежда Чипева Още по темата Пионерът в новите тех
Коментари Харесай

Какво съдържа новият закон за пътните превозни средства

© Надежда Чипева Още по тематиката
Пионерът в новите тех регулации

GDPR - регламентът на Европейски Съюз за персоналните данни наподобява като елементарно решение на рецесията с Фейсбук, само че занапред предстоят компликации
20 апр 2018
Безконтролните очи на пътната организация

Данните от над триста камери по пътищата разрешават следене на всяка кола без ясна наредба
13 апр 2018
Идва ли краят на гаражните сервизи

Предвижда се въвеждането на държавна регистрация за автосервизите. Пред гаражните работилници и огромните сервизи обаче ще бъдат сложени идентични условия
23 фев 2018 Новият проектозакон за пътните транспортни средства, който е един от трите, които ще заменят настоящия Закон за придвижване по пътищата, е оповестен на страниците на Министерство на вътрешните работи, Транспортното министерство и организацията за пътищата и ще бъде подложен на публично разискване в понеделник от 13:30 в Гранд Хотел София.

Затягане на контрола за търговците с авточасти втора употреба

Едно от огромните нововъведения в него планува търговците с авточасти втора употреба да се записват в кметството по месторабота на обекта, а предлаганите от тях съставни елементи ще могат да бъдат единствено с явен генезис с данни от кого и по кое време е купена, както и на кого и по кое време е продадена, като наложително би трябвало да имат и някаква гаранция, оповестява " Дневник ".
В допълнение би трябвало да участва и информация за идентификационния номер на транспортното средство, от което е демонтирана. В края на всеки работен ден законът ги задължава да изготвят списък на наличните елементи и на подписаните покупко-продажби. Всички данни за частите ще би трябвало да се съхраняват три години.
Новите условия към търговците на авточасти втора употреба очевидно целят прекъсване на кражбите на коли, с цел да бъдат те продадени на части. От Министерство на вътрешните работи на няколко пъти алармират, че те се усилват непрестанно.

А също и за сервизите

Документът планува и стягане на контрола върху сервизите, центровете за промяна на гуми, местата за монтаж и ремонт на газови уредби, автоключарите и електричарите, които ще би трябвало да се записват. Ще се вкарат и условия към материалната им база и механически експерти, които ще залегнат в допълнение в разпоредба.
Създаването на указател на автосервизите е искане на фирмите от бранша, които работят на ярко, от години. Притесненията обаче са, че сходна мярка ще засегне дребните работилници, които мъчно биха покрили прекомерно повишени условия и в последна сметка евентуално ще са принудени да затворят. Това крие риск цели дребни обитаеми места да останат без сервизи.

Технически досиета за колите

Друго предложение в плана е всички моторни транспортни средства да имат самобитно досие, което да съдържа информация за техническо положение, претърпени произшествия и преминати поправки. Тази мярка цели да понижи измамите при покупко-продажби с коли втора употреба, който към този момент са регистрирани в България. Ще се ускори и контрола върху техническата им редовност, в това число и тяхната екологичност. Последното е значимо, защото България има сериозен проблем с качеството на въздуха, а дизеловите коли втора употреба са едни от огромните замърсители. Доколкото редица по-развити страни в Европейски Съюз към този момент взимат ограничения за ограничението на дизеловите коли, се чака потокът от евтини използвани коли на дизелово гориво към източноевропейските страни да стане още по-голям.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР