© Надежда Чипева Още по темата Облигационерите на Интеркапитал ще

...
© Надежда Чипева Още по темата Облигационерите на Интеркапитал ще
Коментари Харесай

Облигационери ще искат несъстоятелност на "Интеркапитал пропърти дивелъпмънт"

© Надежда Чипева Още по тематиката
Облигационерите на " Интеркапитал " ще съдят " Евроинс " за обезщетение

Търси се и адвокатска фирма, която да поведе делото за несъстоятелността на фонда за парцели
21 дек 2017
Голямото убождане на " Интеркапитал "

Дълговата рецесия на имотния фонд на юпитата от " Новото време " се трансферира към облигационерите
1 дек 2017
Кредитната война на Таралежите

Банка Пиреос изиска банкрута на " Интеракапитал пропърти дивелъпмънт " - имотния фонд на юпитата от " Новото време "
13 май 2016 Oблигационерите на " Интеркапитал пропърти дивелъпмънт " (ИКПД) възнамеряват да открият правосъдна борба на два фронта. След като през август компанията спря да обслужва дълга си, а през декември те взеха решение да съдят застрахователя " Евроинс ", че не ги е обезщетил съответно макар подписаната с него лавица при неплащане, в този момент кредиторите се приготвят дейно да стартират делата. Спрямо имотния фонд ще се желае неплатежоспособност, а по отношение на застрахователя - осъществяване на отговорностите по контракта. Това излиза наяве от дневния ред на свиканото от довереника на облигационерите Инвестбанк общо заседание за 14 март.

С тези дейности облигационерите се пробват да си върнат дължимите 2.4 млн. евро от отпуснато преди 11 години финансиране на имотния фонд на някогашните царски юпита. Като се има поради, че държатели на облигации са голям брой банки, портфейли вложители и пенсионни фондове, които мъчно реализират единодушие, изключително по въпроси, свързани с поемането на спомагателни разноски, активизирането за сходни дейности е рядко събитие за финансовия пазар. Затова, макар че сумата не е изключително огромна, делата са знакови - в случай че кредиторите бяха опростили дълга на емитент и осигурител, можеха да основат рисков казус и да отворят вратата и за други емитенти.

На крачка от правосъдната зала

На общото заседание на облигационерите се планува да се дадат пълномощия на Инвестбанк в качеството й на поддръжник на облигационерите да образува произвеждане против " Евроинс ", както и да изиска несъстоятелността на " Интеркапитал ". Ще бъде одобрен изборът на адвокатската адвокатска фирма " Методиев и Захариев ", която поема делото против застрахователя, като още не е ясно кой ще бъде зает с процеса против емитента. Предстои да се утвърди и схемата за систематизиране на разноските за държавни такси и за адвокатските възнаграждения. Те ще се разделят съразмерно на притежаваните облигации, като сумите ще се превеждат авансово.

Най-големи размери от емисията корпоративни облигации на ИКПД държат Пощенска банка, пенсионните фондове на " Доверие " и " ДСК - Родина ", договорни фондове. През 2007 година те поддържаха капиталовите планове на имотния фонд, като купиха от издадените дългови бумаги за 5 млн. евро с закрепена рента от 6%. Заради икономическите компликации те на няколко пъти дадоха пролонгация на длъжника, като последно падежът за погашение на заема бе закрепен за 14 август 2022 година Според осведомен със договорката финансист от този момент до момента облигационерите са си върнали главната част от средствата по главницата, само че това не е задоволително, с цел да не търсят полагащия им се приход от лихви.

Проблемът за вложителите настъпи през есента на предходната година, когато " Интеркапитал " не преведе вноска от 157.6 хиляди евро. Тъй като емисията бе застрахована, облигационерите се обърнаха към " Евроинс ", само че оттова преведоха към тях единствено част от вноската в размер на 78.8 хиляди евро, след което анулираха застрахователната лавица. Мотивът бе, че при сключването й " Интеркапитал " неточно е оповестил върху какъв вид парцели учредява ипотека, което е във щета на застрахователя.

Пак в остарялото време

" Интеркапитал " е сдружение, което има ваканционенния комплекс " Марина кейп " в Ахелой и план за строителство в Боровец. Основано е през 2005 година от група съпартийци от отделилата се от Национална движение „Симеон Втори" партия " Новото време ". По-значимите фигури в него са някогашният енергиен министър Мирослав Севлиевски, финансистът Николай Майстер и изпълнителният шеф на " Интеркапитал " Величко Клингов, които при набирането на капитал за капиталовите планове на компанията са поемали и персонални гаранции пред кредиторите. Поради тази причина банка Пиреос преди три години бе запорирала техни дружествени дялове, само че при огромно рефинансиране на отговорностите от 2017 година, включващо свързани с " Евроинс " компании и финансирано от близката до него пенсионна компания " Бъдеще ", запорите паднаха.

Паралелно с новата активизация и свикването на общото заседание през февруари тази година Инвестбанк е запорирала и дялове във компания, свързвана с Николай Майстер - " Гранд Боровец 2013 ", е видно от скорошно регистриране в Търговския указател. Причината е дълг от 872 хиляди лева, като за събирането му работи частен правосъден реализатор от Бургас.

Според последния доклад на ИКПД то завършва 2017 година с 5.8 млн. лева облага. Тя обаче е по-скоро счетоводна, в сравнение с действителна. Според пояснения в отчета за активността компанията е отчела 12.5 млн. лева други доходи от съглашение, подписано в самия завършек на годината - на 27 декември. Чрез него ИКПД покрива дълга си към обвързваното " Марина кейп пропъртис " от близо 6.5 млн. евро, като му трансферира своите 100% от дъщерното си обслужващо сдружение " Марина кейп мениджмънт " плюс още 30 хиляди евро. По догоровор това би трябвало да се случи до края на март 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР