© Надежда Чипева Още по темата Коли караме всякакви Картината

...
© Надежда Чипева Още по темата Коли караме всякакви Картината
Коментари Харесай

Ветеранът на Mercedes

© Надежда Чипева Още по тематиката
Коли караме всевъзможни

Картината на автопарка в България остава шарена и доминирана от остарели возила
4 мар 2018
Японски колос купи " Мото-Пфое " и към този момент ще продава Ford в България

Sumitomo Corporation има бизнес за 32 милиарда $ и над 70 000 чиновници в целия свят
29 ное 2017
" Дневник ": Новият дилър на Mercedes желае да стане водач в първокласния сегмент в България

По наблюдения на " Силвър остарял " ползата към най-скъпите модели на марката в страната е много по-изразен, в сравнение с в прилежащите страни
23 юли 2017
" Балкан остарял " остава в бизнеса с коли

Компанията, която от април не е сътрудник на Daimler, ще продължи да продава Mitsubishi и Fiat
10 апр 2017
Саудитски милиардер ще внася Mercedes в България

Daimler избра нов общоприет представител на мястото на " Балкан остарял "
2 апр 2017 Профил
Ролф-Юрген Заерле е отпред на вносителя и дилър на Daimler в България " Силвър остарял моторс ". Германският управител работи за и с Daimler от близо 30 години, 25 от тях като чиновник на немския колос, където е почнал като стажант. Преминал е през разнообразни позиции в компанията, като е бил представител в Близкия изток, Индия, Сърбия и други страни. Компанията
" Силвър остарял моторс " е благосъстоятелност на саудитския милиардер шейх Халед Ахмед Джуфали посредством английското сдружение Silver Star Motors Holding Limited. Компанията пое активността на Mercedes в България от досегашния вносител " Балкан остарял мотърс " през април предходната година. За първата си непълна година компанията е осъществила доходи от
170 млн. лева,
а общият брой на доставените транспортни средства от всички дивизии е 800, оповестиха наскоро от сдружението.

Компанията има
380
чиновници.
Какви са наблюденията ви за българския пазар една година след навлизането на " Силвър Стар Моторс "?
Пазарът е доста добър, най-малко за нас, и продължава да пораства. Предполагам, че е добър и за останалите участници. " Силвър Стар " е в специфична обстановка - ние сме нова компания и, както знаете, като нов вложител поехме бизнеса в България. Така че ще отнеме известно време преди да реализираме задачите си. Но имаме доста добра продуктова стратегия, в действителност най-хубавата до момента в историята. През тази година Daimler пуска над 12 нови модела, и то освен при леките коли, само че и и при лекотоварните и камионите. Така че съм уверен, че през първата ни цялостна година на пазара ще продължим да растем.

Тоест виждате още капацитет тук?
Виждам огромен капацитет. Българските консуматори обичат доста марката и несъмнено има още капацитет за напредък.

Сблъскахте ли се с пазарен вакуум тук, когато навлязохте в България?
Не е наша работа да съдим какво са правили други преди нас. Когато започнахме активност през предишния април, най-важната задача пред нас беше клиентите на Mercedes да не усетят вакуум. Приехме забележките им съществено и започнахме да променяме нещата, които не работеха както би трябвало. Например, казусът с доставките на аварийни елементи беше решен още от първия ден. Сега имаме доставки пет пъти в седмицата. Разполагаме и с повече коли за тестово шофиране - имаме демонстрационни коли за близо 1.5 млн. евро, и те са разполагаем за нашите клиенти, имаме коли на склад и така нататък Слушахме деликатно какво не работи в продажбите и следпродажбеното обслужване и се опитахме да решим тези проблеми колкото се може по-бързо.

Какви бяха усещанията ви от българския пазар през цялото време?
Две неща - клиентите ни търсят скъпи коли с огромни мотори. Другото е големият брой използвани транспортни средства, които влизат в България. Автомобилите на Mercedes в България са на възраст от една до четиридесет години. Това беше изненадващо за мен.

Споменахте, че e трябвало да извършите някои промени, когато сте поели бизнеса. Какви бяха те?
Първият ни приоритет беше да има налични коли. Да подсигуряваме, че когато даден модел бъде пуснат в Европа, той ще бъде разполагаем и при нас, и ще имаме коли на склад, тъй че клиентите ни да не би трябвало да пътуват в чужбина, с цел да го купят. Променихме и процедурите за предплатено заплащане - в този момент е доста по-лесно за клиента да резервира колата. Също по този начин в този момент предлагаме закупуване на използвани коли непосредствено от Германия посредством нас, тъй като имаме достъп до платформата за използвани коли на Daimler. Всъщност имаме достъп до всеки автомобил, който се предлага в света на Daimler. Така че клиентът може да пристигна в " Силвър Стар " и нашият продавач ще откри за него автомобила, който търси.

Като общоприет дистрибутор, ние би трябвало да покрием стандартите на Daimler, тъй че малко по малко усъвършенстваме процесите по обслужване на нашите клиенти.

От друга страна, когато се започва компания от нула, би трябвало да основат процеси и да се регламентират вътрешните процедури. А тук става дума за доста работа " зад кулисите ", която нормално никой не вижда.

Какви вложения направи компанията ви тук?
Купихме две местоположения - нашите търговски и сервизни центрове в Пловдив и Варна. Продължаваме да модернизираме оборудването малко по малко. В момента търсим земя в София - желаеме да отворим два нови центъра - един за леки коли и един за камиони. Това е най-важният ни приоритет.

Също по този начин влагаме в нова осведомителна система и стратегии за образования. Започнахме огромен вътрешен план към ръководството на измененията - смяна на метода на мислене като част от подготовката за бъдещето. Това се постанова, защото промишлеността ни се трансформира бързо и то без зад този развой не стоят играчите от промишлеността, най-малко не изцяло. Хубавото е, че имаме производител, който стои отпред на измененията още от основаването на първия автомобил преди повече от 130 години.

Можете ли да разкриете съответен размер на направените вложения?
Не, не бих. Но е реалност, че влагаме на пазара и желаеме да се разширяваме.

Колко чиновници има " Силвър остарял моторс "?
Около 380. И всички те би трябвало да бъдат подготвени да доставят най-хубавото обслужване в тази промишленост. Когато сте клиент на Mercedes, би трябвало да получите една и съща услуга, без значение къде се намирате по света. И " Силвър Стар " е тук, с цел да подсигурява стандартите на Daimler.

Клиентите се интересуват от коли, само че не виждат какво стои зад тях - има дълга верига за доставки от производителя до дилъра. Трябва да планираме всичко три месеца авансово, да изпълняваме годишни целеви съглашения, да поръчваме наличия от аварийни елементи и да образоваме нашите механици, защото технологиите в колите ни непрекъснато се трансформират.

Имате голям опит като управител от разнообразни пазари. Къде поставяте България, в случай че би трябвало да я сравните с други страни във връзка с развиването, потребителски усети и така нататък?
Хората тук знаят какво желаят и са сносно осведомени. Мисля, че България печели доста от участието си в Европейски Съюз, в случай че би трябвало да съпоставям пазара с този в Сърбия. За нас и за клиента е по-лесно да получаваме колите, тъй като няма тежки митнически процедури. Цените са привлекателни, при регистрациите има по-малко трудности и така нататък

Що се отнася до Близкия Изток, където също съм работил, става дума за напълно друг пазар. До тази година те нямаха Данък добавена стойност при покупка на автомобил, горивото е доста по-евтино и така нататък Така че хората карат по-скъпи и огромни коли с по-мощни мотори.

Смятам, че България е сносно развита, само че има голям капацитет, в случай че я съпоставим с други страни в Европейски Съюз и някои страни на изток.

Къде виждате автомобилния бранш след пет години и какво ще бъде мястото на Daimler?
Вярвам, че Daimler ще продължи да бъде на върха. Като водач в производството на самостоятелни транспортни средства, Daimler ще продължи да оформя и дава ритъм на бъдещето. Компанията е нападателна във всички области. Определено електрическите транспортни средства ще дойдат рано или късно, минимум в градовете, същото важи и за лекотоварните коли и камионите. Но към момента има някои въпроси, които би трябвало да бъдат решени във връзка с зареждането. Според мен след време от ден на ден и повече хора ще споделят коли, а няма да ги имат. Идва друго потомство. За мен най-важното беше самостоятелната ми подвижност, само че щерка ми не се интересува от това. Младото потомство има разнообразни транспортни потребности - те не желаят да имат колата, защото могат просто да я споделят. Най-вероятно процесът на закупуване на автомобил ще се промени. Аз персонално имам вяра, че хората към момента желаят да пипнат и почувстват колата, преди да я купят. Но нищо не е ясно, което пък е предизвикателство за търговеца, тъй като би трябвало да оправдае високите вложения.

Другото значимо нещо е изменящата се среда при технологиите. Хората чакат автомобилът да е обвързван с всички устройства. Голямата тематика - самостоятелното шофиране идва и то по-бързо, в сравнение с всички си мислим. Никой не може да планува с акуратност бъдещето, само че измененията ще бъдат бързи. И Daimler прави големи вложения в съгласуваност, самостоятелно шофиране, услуги за шерване на коли и електрическа подвижност. И концентрираме напъните си да въведем тези нововъведения на пазара.

Някои от вашите съперници предвиждат, че през 2025 година цената на електрическите автомобили ще бъде същата като тази на дизеловите коли, в случай че несъмнено дизеловите мотори не бъдат лимитирани до тогава. Така ли смятате?
Сигурен съм, че ще има дизелови мотори, тъй като някои регулации могат да бъдат изпълнени единствено в случай че има дизел на пазара. При електрическите транспортни средства би трябвало да забележим по какъв начин се развиват технологиите при батериите. Цените на батериите понижават, а потенциалът им се повишава. В същото време хората чакат коли с пробег от 400-600 км с едно зареждане и повече станции за бързо зареждане. А и не трябва да забравяме въпросът каква сила ще използваме - да се надяваме, че ще бъде възобновима.

Като погледнете обратно към кариерата си, бихте ли направил нещо друго. И може ли да ни разкриете едно мъчно управническо решение, което е трябвало да извършите?
Нещо, което евентуално бих направил друго, е да не насилям решения в дадени области. Или може би просто съм станал по-мек с възрастта. Що се отнася до най-трудното ми решение - на едно от работните ми места трябваше да освободя 40% от хората. При такова решение би трябвало да съкратите и положителни и опитни чиновници.

Нуждае ли се мениджърът от особено бизнес обучение, с цел да е добър в ръководството на компания?
Не, не мисля по този начин. Тук става дума дали сте подготвени постояно да се учите и да пробвате разнообразни неща. Помага, когато сте наясно с някакви теоретични концепции, само че в последна сметка главно e опит. И несъмнено оказва помощ, в случай че сте отворени към света.
Q&A
Успяхте ли да намерите салдото сред работно и персонално време?
Не постоянно - в действителност работя по през целия ден, 7 дни в седмицата. И това има огромно отражение върху персоналния ми живот. Ако фамилията или сътрудникът ви не го одобряват, постоянно ще има спор. Но се пробвам да се подобря.

Имате ли занимание?
Не са останали доста неща, само че главно четене и ски през зимата. Обичам да съм измежду природата.

Лаптоп или смарт телефон употребявате в всекидневието си?
През по-голяма част от времето употребявам таблет и смарт телефон. Семейството ми се оплаква, тъй като мислят, че непрекъснато съм онлайн.

Можете ли да препоръчате бизнес четиво, което ви е направило усещане?
Не желая да предлагам съответна книга, само че наскоро в този момент чета книги за ръководството на измененията и другите култури и държанието им в бизнеса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР