© Надежда Чипева Още по темата H&M с най-ниска тримесечна

...
© Надежда Чипева Още по темата H&M с най-ниска тримесечна
Коментари Харесай

H&M в България е събрала 578 тона ненужни дрехи през 2017 г.

© Надежда Чипева Още по тематиката
H&M с най-ниска тримесечна облага от 16 години

Приходите на шведската верига в България са нарастнали с 8% през тримесечието
27 мар 2018
H&M се изправя против новата онлайн действителност

Потребителите на компанията понижават поради появяването на онлайн играчи в ритейл бранша
14 фев 2018 Веригата H&M в България е събрала 578 тона остарели облекла през 2017 година, а единствено за първото тримесечие на тази година – 93 тона. Програмата за събиране на ненужни текстилни произведения старира през 2013 година като световна самодейност на шведската компания. Целта й е да подтиква хората да донесат в магазините на веригата облекла, които не употребяват, вместо да ги изхвърлят на боклука, заяви Анна Вeликова, шеф " Комуникации " в сдружението.

89 милиона тениски

Според годишния доклад за стабилно развиване през предходната година групата H&M е събрала съвсем 18 хиляди тона текстил, което е равностойността на 89 млн. тениски. От началото на самодейността до момента на световно равнище са събрани 61 хиляди тона, а задачата е до 2020 година веригата да събира по 25 хиляди тона годишно, посочи Анна Великова.

По думите й събраните текстилни произведения се сортират ръчно. Дрехи, които могат да бъдат носени още веднъж, се продават по света в магазини за втора ръка. Тези, които към този момент не са годни за обличане, се употребяват за основаване на специфични сбирки на H&M от рециклирани материали или се трансформират в други артикули - да вземем за пример кърпи за разчистване. Останалите получават нов късмет като текстилни влакна или като добавка в други произведения - да вземем за пример за заряд на седалки за коли.

" Кръгова мода "

Инициативата за събиране на ненужни към този момент облекла е част от напъните на H&M да понижи отрицателния отпечатък върху околната среда и да затвори индустриалния цикъл ( " кръгова мода " ).

През 2017 година рециклираните или други материали, добити от резистентен източник, съставляват 35% от общо употребяваните материали от групата. Целта е през 2030 година компанията да употребява единствено този тип материали, уточни Анна Великова.

Веригата е измежду най-големите консуматори на био- и рециклиран памук. През предходната година 59% от потребления памук е отглеждан стабилно и в производството му са вложени минимално количество нездравословни химикали. Целта е през 2020 година групата да употребява единствено стабилно отглеждан памук.

Усилията на веригата са ориентирани и към понижаване използването на електрическа енергия в магазините с 25% и потребление на 100% възобновими енергийни източници до 2030 година

20 магазина в България

H&M има 4739 магазина по света и продава на 69 пазара. За групата работят 171 хиляди чиновници, а облеклата се създават в над 1600 заводи сътрудници. Веригата има осем марката в портфолиото си.

В края на март компанията разгласи най-ниска облага за първото тримесечие от 16 години насам, откакто климатичните промени не разрешиха на търговеца на дребно да продаде насъбраните ресурси от облекла на стойност 4 милиарда $.

За разлика от по-слабото показване на групата в световен мащаб резултатите й в България се усъвършенстват. Приходите от продажби в страната за първото тримесечие на 2018 са 160 млн. крони (30 млн. лева.), което е растеж от 8% по отношение на същия интервал на миналата година.

H&M влезе на българския пазар през 2012 и има 20 магазина в страната, само че през последните години е отворила единствено по един нов обект тук – в Mall Rousse през март 2016 година и в габровския Terra Mall на 1 декември 2016 година През април 2015 година започнаха и интернет продажбите в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР