© Надежда Чипева Още по темата Горубсо - Мадан ще

...
© Надежда Чипева Още по темата Горубсо - Мадан ще
Коментари Харесай

КЦМ инвестира още 22 млн. лв. в производството на цинк

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Горубсо - Мадан " ще влага над 7.5 млн. лева през 2018 година

Миналата година компанията е достигнала рекордно произвеждане от 24 хиляди тона концентрат
20 мар 2018
" Етем България " завърши капиталов план за 60 млн. лева

Общо вложенията на компанията от 1998 година насам са 200 млн. лева
8 ное 2017
Най-големите компании за метали: Под натиска на ниските цени

Поевтиняването на металите намали приходите на фирмите в бранша, само че облагите са по-добри
13 сеп 2017 Най-голямата българска компания за произвеждане на олово и цинк - КЦМ, завърши план за 22 млн. лева, с който усъвършенства опциите за преправяне на разнородни качества концентрати, употребявани в производството на цинк. Проектът се финансира напълно със лични средства. През 2016 година КЦМ доближи рекордно произвеждане на цинк в 55-годишната си история – 74 336 тона.

По-висока успеваемост

" С плана ставаме по-малко чувствителни към качеството на суровините, които получаваме за преправка. Което е значимо конкурентно преимущество. Ние внасяме първични материали от над 14-15 източника. Нямаме мина, която да ни доставя 100% със суровина, а и постоянно смесваме суровините, с цел да достигнем допустими равнища на микропримесите във входящия поток. Сега реализираме относителна суровинна самостоятелност. В свят, в който достъпът до първични материали става все по-труден, ние би трябвало да сме готови да обработваме по-некачествени първични материали ", разяснява инж. Румен Цонев, основен изпълнителен шеф на " КЦМ 2000 груп ". С включването в индустриалния развой на новите мощности компанията реализира и по-високо софтуерно равнище на автоматизация и цифровизация.

Компанията към този момент има одобрена процедура да внедрява новите огромни планове без прекъсване на съществуващото произвеждане. В този случай внедряването става малко по-бавно, само че се заобикалят опасности и остава време за образование на служащите. Компанията е решила, че има задоволително дипломиран личен състав и не е належащо някой да върви някъде на открито да се образова.

" Сегашният план е част от огромния ни план ТОРП ( " Технологично обновяване и уголемение на производството " ). С него даваме приключен тип на всички технологии, които внедрихме в цинковия цех в последните години. Окончателно новата система за филтриране на разтворите размени досегашната в края на лятото на 2018 година ", съобщи Румен Цонев.

Компанията е закупила машини от европейски производители от Испания, Франция и Германия. " Бих определил този план като един от най КЦМ плановете, тъй като множеството работи свършихме сами. Затова оценяваме, че в това време е един от нерисковите ни планове, защото практиката ни демонстрира, че доста постоянно рискът е отвън КЦМ ", разяснява още Цонев.

Проектът ТОРП

Проектът " Технологично обновяване и развиване на производството " на КЦМ АД започва през 2008 година. Инвестициите са за 200 млн. лева (95 милиона евро), за които бе подписан контракт с Европейската банка за възобновяване и развиване и Уникредит Булбанк. Целта на плана е да се реализира модерно, екологосъобразно и конкурентоспособно произвеждане на цветни и благородни метали, техни сплави и химически артикули. В концепцията му са заложени енергоспестяващи технологии, благоприятни условия за преправка на вторични материали, понижаване на излъчванията на парникови газове. С план ТОРП бяха основани нови фабрики за произвеждане на двата съществени метала, създавани в предприятието – олово и цинк.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР