© Надежда Чипева Още по темата Билла България с програма

...
© Надежда Чипева Още по темата Билла България с програма
Коментари Харесай

Българите посещават 11 пъти в месеца супермаркет и 7 пъти хипермаркет

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Билла България " с стратегия за понижаване на пестицидите в плодовете и зеленчуците

Контролът върху проучванията е поверен на SGS – Швейцария, и " Глобал 2000 " - Австрия
5 юни 2018
" Кауфланд " към този момент предлага лична марка за козметика

bevola съдържа повече от 100 дерматологично тествани продукта
29 май 2018
В Mall Rousse бе открит нов хипермаркет

Инвестицията в комерсиалния обект " Едеа " е 5 млн. лева, а новооткритите работни места – 120
16 май 2018 По-често извършване на покупки, увеличено търсене на свежи артикули, прилична преданост към марки. Наличие на повече приходи и подготвеност да се заплати по-висока цена за храни от локални първични материали и без нежелани съставки. Удобството при извършване на покупки става все по-важно, по тази причина ролята на " магазина в съседство " пораства. Оформя се категория от нов тип консуматори – единствено на органични храни. Нараства търсенето на артикули в по-малки опаковки, както и на артикули в промоция. Това са някои от главните трендове при извършването на покупки в България за 2017 година, демонстрира изследване на Nielsen.

Колко постоянно и къде

Българите обичат да вървят в магазина – те посещават 11 пъти в месеца супермаркет и 7 пъти хипермаркет. Единствено поляците ни изпреварват по периодичност на посещаване на търговски обекти.
Времето за аудиенция в магазините обаче се редуцира от 20 на 10 минути, регистрира обичайно представително изследване на Nielsen във всички европейски страни, извършено измежду градското население на възраст 18 - 65 години.

Седемдесет и пет % от българските консуматори пазарят главно един път седмично, след което почти половината отскачат в допълнение до магазина всеки ден, а останалите го вършат два-три пъти в седмицата.

Това, което въздейства върху избора на магазин за извършване на покупки, е предлагането на свежи артикули (месо, риба, млечни, само че без особени пристрастия към прясно изпечения хляб), както и на козметика. Категориите, които са с минимум значение при избора на търговски обект, са питиета, плодови сокове, пакетирани захарни и солени произведения.

За 50% от интервюираните " Кауфланд " е магазинът с най-ниските цени в България, демонстрира изследването.

Само 2% от запитаните са декларирали, че в последния месец са пазарували хранителни артикули и артикули за дома онлайн. Единствено Португалия е по-назад от България по този индикатор. А 65% от интервюираните заявяват, че нямат желание да обмислят извършване на покупки по интернет.

Какви разноски

Според изследването 57% от запитаните българи пазарят по лист, само че единствено половината от тях го извършват, а една четвърт въобще не възнамеряват какво ще купят.

Месечният заявен разход за бързооборотни артикули за 2017 година е 271 евро на домакинство в страната, което е растеж от 7% по отношение на 2016 година Потреблението на свежи артикули доближава 50%, до момента в който в Румъния да вземем за пример е 66%, а в Норвегия – 33%, демонстрират трендовете при извършването на покупки, регистрирани от анализаторската компания.

Според проучванията 66% от българските консуматори настояват, че ще платят повече за по-високо качество, а 58% - че ще платят повече, с цел да спестят време.

Какви артикули

В страната растежът на продажбите в стойност изпреварва този в размер, демонстрират данните на Nielsen. Най-голям скок означават месните артикули, киселото и прясното мляко, бутилираната минерална вода.

Забързаният метод на живот и засиленото търсене на здравословни артикули намират пресечна точка в растящите продажби на мюсли и протеинови барчета, демонстрират данните. Увеличаващото се ползване на бира в кен също се свързва с потребността от от ден на ден улеснения. Високомаслените млечни артикули получават реабилитация. Продуктите за грижа за лицето също се радват на засилен интерес, като и при тях покупките в дребни опаковки се усилват. Сред мощно ценово сензитивните нехранителни артикули са перилните препарати и омекотителите.

Според световно изследване на компанията над 15% от продажбите на международно равнище са на артикули без скотски съставки. В България веган наклонността също става по-отчетлива – с 62% порастват покупките на растително мляко да вземем за пример.

Потреблението на артикули под лични марки на веригите (private labels) в страната е алегорично - 2.3% (в Словения е 28.7%, в Румъния – 8%). Тези артикули са желани поради по-ниската им цена, само че търпят развиване – стават все по-скъпи, съдържат от ден на ден здравословни съставки от локални източници, демонстрират проучванията на Nielsen.

Колко по-евтино

Продуктите, чиято цена купувачите знаят, са самун и мляко, месо и салата, кафе. Цената на останалите категории по-скоро не им е позната.

През 2017 година 39% от оборота на огромните търговски вериги е минал през промоционални интензивности за разнообразни артикули. Средното понижение по време на промоция е 20%, демонстрират данните за трендовете при извършване на покупки в България.

Потребителите откликват на по-ниските цени, само че даже при акция се доверяват на марки, които познават. Според изследванията клиентът би си купил на промоция своята желана марка за козметика, кафе, бебешки артикули.

Според световно изследване на Nielsen разноските на компаниите за промоции са на второ място след индустриалните. Едва 33% от вложените в тези акции средства обаче имат позитивна възвръщаемост и съумяват да върнат посредством оборота направените разноски. Нещо повече – колкото по-дълго един артикул е на промоция, толкоз повече спада успеваемостта от нея. В 28% от случаите нито търговецът, нито производителят имат изгода от промоцията, позитивен резултат от нея и за двете страни има единствено при 16%. Когато един артикул прекомерно постоянно е на промоция, той до известна степен се обезценява, обобщават специалистите. Според тях опция на промоционалните тактики е оптимизацията на асортимента посредством нови артикули, опаковки, разфасовки, дизайн и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР