© Надежда Чипева Още по темата Агроминистерството: Правят се опити

...
© Надежда Чипева Още по темата Агроминистерството: Правят се опити
Коментари Харесай

Мая Манолова лансира законови промени срещу измамата с наем на чужди земеделски земи

© Надежда Чипева Още по тематиката
Агроминистерството: Правят се опити за измами със аграрни земи за дотации

Ведомството готви законодателни промени, въвеждащи спомагателни инспекции
22 авг 2017
Фермерите получиха над 43 млн. лева дотации за " Натура " със забавяне

Средствата са за акция 2016 и преводите са направени към общо 11 810 производители
от Дневник,21 авг 2017

Само притежателят или упълномощено от него лице ще могат да отдават земеделска земя чартърен, нотариусът ще бъде задължен да ревизира и наличието на контракта, а в Службата по вписванията ще се върне условието за даване на схема на парцела като изискване за регистриране на контракта. Земеделските служби към този момент ще имат правото да отхвърлят регистрирането на контракт, когато са показани два договора за еднакъв парцел.

Законови промени в този смисъл стартира омбудсманът Мая Манолова. По думите ѝ те са направени взаимно с Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за промяна на " белите петна " и " черните дупки " в законите за земеделските земи.

Същевременно за към този момент вписаните такива контракти, които " са същинският проблем " съгласно Манолова, се планува притежателите в едномесечен период да потвърдят контракта, а ако не го създадат, " ще има служебно отписване на вписаните контракти ". Ще предложим и таксите за регистрацията да не стават по-високи от сегашните, с цел да не бъдат в допълнение натоварени земеделците, сподели тя по Българска национална телевизия.

Измамни контракти за евросубсидии и помощи

Описаната от нея скица на лъжливо подписване от несобственици на контракти за наем/аренда на аграрни земи за приемане на евросубсидии е сериозна. " Според българското законодателство сега няма проблем да бъде дадена чартърен непозната движимост. Фирми измамници отдават чартърен земите на аграрни притежатели на свързани с тях лица и без проблем заверяват договорите пред нотариус, защото той не ревизира наличието на акта. След това ги вписват в службите по вписвания, където комфортно е отпаднало настояването за схема, в която е посочен същинският притежател. И финално този контракт отива в Общинската земеделска работа, където наемодателят и наемателят го вписват. По този метод същинският притежател в последна сметка не се води ползвател и умерено може да се получи по този начин, че той да обработва земята, а различен да взима евросубсидията и другите форми на подкрепяне. А това е скандално, тъй като това са законови благоприятни условия, които водят до брутално нарушаване на главно конституционно право - правото на благосъстоятелност ", споделя Манолова. Тя твърди, че в институцията са постъпили десетки сигнали от цялата страна, а единствено в Монтанска област опитите за присвояване от измамници на аграрни земи са близо 20 000 дка.

Всъщност, както се оказва, казусът се демонстрира не заради някакви генерални недостатъци в законодателството, а след смяна в Закона за арендата в земеделието, гласувана безусловно в последния ден от работата на предходното 43-о Народно заседание. С нея отпада условието за показване на схема за парцелите при регистрирането на контракт за аренда в Службата по вписванията. Парадоксално е, че мотив за отпадането на скиците бе намаляването на административната тежест, което е настоящ тренд и на актуалното ръководство.

Но и в предходния, и в сегашния текст на член 3, алинея 4 от Закона за арендата е записано категорично: " Договор за аренда може да се подписа със съсобственик на земеделска земя, чиято благосъстоятелност е повече от 50 на 100 идеални елементи от съсобствен парцел, или със съсобственик, акредитиран от съсобственици, притежаващи общо с него повече от 50 на 100 идеални елементи от съсобствения парцел. Пълномощното би трябвало да бъде с нотариална легализация на подписите и наличието. " Според адвокати това значи, че и все още контракт за аренда не би следвало да се подписва от различен с изключение на от притежател или негов прокурист.

В средата на август Министерството на земеделието и храните разгласи, че е предало на прокуратурата 79 случая на опити за машинация с хиляди декара земеделска земя, които са регистрирани в 13 области области на страната - Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Видин, Монтана, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Шумен, Ямбол и други В този смисъл каквито и законови промени да се плануват, те няма да компенсират бездействието на прокуратурата по всеобщи случаи на измами за приемане на дотации и помощи.

Промените - в незабавен порядък, предлага омбудсманът

От изявлението на Мая Манолова излиза наяве, че и тези законови промени ще бъдат форсирани посредством внасяне от народни представители, вместо да се извърви цялата законотворческа процедура по реда на Закона за нормативните актове - с издание на измененията в уеб страницата за публични съвещания, осъществяване на публично разискване и така нататък " Това би лишило доста време, по тази причина се наложи през днешния ден да свикам полемика, в която ще вземат участие засегнатите страни, Службата по вписванията, Нотариалната камара, министерството на земеделието и народни представители от земеделската комисия ", сподели още Манолова, която за следващ път играе ролята на различен законотворец.

Промените би трябвало да бъдат направени в незабавен порядък, добре е те да бъдат признати до 1 октомври т.г., предложи тя по време на полемиката. Това ще е следващият закон в този парламент, който се внася без публично разискване и при заобикаляне на Закона за нормативните актове, изключително след случаи като измененията в правосъдния закон, в закона за оценките за влияние върху околната среда и други

Единствено някогашният аграрни министър Венцислав Върбанов предизвести, че би трябвало да се внимава, " вместо да изпишем вежди, да не избодем очи ". Върбанов зададе разумния въпрос, в случай че две трети от земите в България са договаряни по тази скица, за какво прокуратурата не се е намесила до момента, още повече като е ясно, че най-големите измами са в областите Враца и Монтана. Той изрази подозрение, че форсирането на измененията може да има действителен резултат заради напредването на стопанската година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР