© Надежда Чипева Общо 3.2 млрд. лв., или 1.896 млн.

...
© Надежда Чипева Общо 3.2 млрд. лв., или 1.896 млн.
Коментари Харесай

Парите от ЕС за транспорт след 2021 г.: над 3 млрд. лв., най-вече за жп проекти

© Надежда Чипева Общо 3.2 милиарда лева, или 1.896 млн. евро - толкоз е общата стойност на оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " (ОПТТИ) за идващия програмен интервал 2021 - 2027 година За съпоставяне - в интервала 2014 - 2020 общият бюджет на транспортната стратегия бе 3.69 милиарда лева, като към сегашния миг са действително изплатени едвам 43%.

Oт черновата на бъдещата транспортна стратегия, която към този момент е изпратена в Европейската комисия за предварителни съвещания, стават ясни няколко неща. Основен приоритет остават жп плановете, метрото в София ще се уголемява още, а автомагистрала " Струма " ще продължи да се построява с европари. Оперативната стратегия за 2014 - 2020 обаче ще претърпи корекции.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Отново за пътищата

Безвъзмездната помощ от Брюксел за пътища ще е 390.19 млн. евро, излиза наяве от документа, a общите вложения ще стигнат над 520 млн. евро.

След като стана ясно, че правата от " Струма " през Кресненското дефиле няма да се финансира в сегашния програмен интервал, планът е трансфериран за идващите седем години. В същото време в обсега на ОПТТИ 2014 - 2020 година се планува в допълнение да бъдат включени планове за довеждане докрай на Автомагистрала " Европа ", както и за построяването на сектор от скоростен път Видин - Ботевград. Това значи, че финансовият запас за автомагистралата към Гърция от сегашния интервал ще се пренасочи към другите два обекта.

Другият обект, за който ще се кандидатства по новата ОПТТИ, е тунелът под Шипка. При него се случва нещо необичайно - офертите бяха събрани до 9 април, само че към момента не са отворени обществено. " Капитал " попита Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) за какво към този момент две седмици офертите отлежават, като от ведомството дадоха отговор, че отварянето на офертите на 10 април e отсрочено поради изключителното състояние, само че след промените на Закона и дадените методически инструкции на Агенцията по публични поръчки от 16 април 2020 година АПИ ще пристъпи към отваряне на офертите, като следва определянето на дата.

Последният основен пътен план е трасето Русе - Велико Търново , което е посочено като автомагистрала в документа, само че на процедура ще е скоростен път. Очакваната цена без Данък добавена стойност за 133-километровия сектор е общо 1.168 милиарда лева

По неофициална информация към началото на февруари, до която " Капитал " получи достъп през собствен източник, плануваните от Дирекция " Управление на стратегически инфраструктурни планове " публични поръчки за тази година включват и път I-5 Русе - Велико Търново, като прогнозната дата за оповестяването им е септември 2020 година Не е ясно обаче дали актуалната рецесия няма да забави обекта.

В допълнение на вложенията по програмата са планувани средства от държавния бюджет за построяването на прави по скоростен път Видин - София и за завършването на автомагистрала " Хемус ". С национални средства се планува също построяването на автомагистрала " Черно море ", написа в програмата. Конкретен небосвод за тези планове обаче няма. Търгът за част от пътя Видин - София се бави. Оферти бяха събрани през август 2019 година, само че контракт има единствено за една от три обособени позиции.

Релси от София

Най-много вложения от новия евробюджет за превоз са планувани за железопътна инфраструктура, като общо те би трябвало да са 786.92 млн. евро - 590 от тях са безплатна помощ, а останалите 196.7 млн. евро са национално съфинансиране.

Единият приоритет е секторът Елин Пелин - Костенец, част от жп линията сред София и Пловдив. Той е един от най-скъпите - над 1 милиарда лева В идващия интервал се планува осъществяване на така наречен фаза 2, която се състои от три обособени позиции за рационализация на общо 51 км.

Другите планове са втора фаза на модернизацията на жп линия Перник - Радомир, доизграждане на оборудванията по жп линия Карнобат - Синдел и модернизацията на железопътната линия София - Перник.

В обсега на ОПТТИ 2014 - 2020 година се планува в допълнение да бъдат включени секторите Волуяк - Драгоман, за който беше оповестена поръчка за 350 млн. лева предходната година, и Перник - Радомир.

Столичното метро

Пари в идващия интервал са планувани и зa дoизгpaждaнe нa останалите двa eтaпa oт тpeтия мeтpoдиaмeтъp - 276.9 млн. евро, oт ĸoитo 180 млн. eвpo oт EC. Става въпрос за следните сектори: От метростанция №5 пoд бyл. " Bлaдимиp Baзoв " нa кръстовището c yл. " Πaнaйoт Xитoв " дo метростанция №2 в жк " Лeвcĸи " c обща дължинa три километра и три метростанции. От yл. " Шипка " през yл. " Гeo Mилeв ", бyл. " Aceн Йopдaнoв " до бyл. " Цариградско шoce " и e c дължинa шест километра и има шест метростанции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР