© Надежда Чипева Никой от депутатите дори не мигва, за

...
© Надежда Чипева Никой от депутатите дори не мигва, за
Коментари Харесай

Мнения Daily - Парламентът ни е ням

© Надежда Чипева Никой от депутатите даже не мигва, с цел да покаже противоречие. Още по тематиката
Мнения Daily – Потискащата медийна действителност в България

И още: Влиза ли България отново в орбитата на Русия? Как арменците удариха политическия модел на Путин
25 апр 2018
Мнения Daily - Да не плачете, когато на следващия ден дойдат да ви вземат къщата

И още: Президентът се държи по този начин, все едно не сме в Европейски Съюз и НАТО; На пердах с " дeпутатските кюфтета "
24 апр 2018 Единоначалие

Парламентът ни е глух

От коментар на Иван Бедров за " Дойче Веле "

Важен ли е въпросът дали позицията на България в евроатлантическата общественост наподобява компрометирана? Ако съдим по реакциите на главните политически сили, показани в Народното събрание, това надали е сериозна тематика. А значимо ли е, че България продължава да се свлича в класацията на " Репортери без граници " и към този момент се намира в една група с Турция, Русия и Беларус? Мълчание и по този въпрос. Важна ли е тогава оценката на Държавния департамент на Съединени американски щати, че правораздаването в България е подвластно, а корупцията - повсеместна? Кой пък се интересува от нечии оценки

Нито една от петте парламентарно показани политически сили - ГЕРБ, " Обединени патриоти ", Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Воля " - не откри за належащо да предложи на гласоподавателите своята позиция. За всички тях наподобява е изцяло обикновено ръководещ политик от страна в Европейски Съюз да посещава анексирания Крим и да приказва за излизане от НАТО. За всички тях евентуално е изцяло обикновено България да е на дъното по медийна независимост и да затвърждава облика си на страна със подвластно правораздаване и всеобща корупция. Парламентът е глух - политиката е напуснала мястото за правене на политика.

На рождения си ден ръководителят на " Атака " Волен Сидеров се снима на интернационалния стопански конгрес в Ялта, Крим. Срещна се и с премиера на анексирания полуостров Сергей Аксьонов. На фотографията до тях е и зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев, също от " Атака ". Пред Аксьонов и пред съветските медии Сидеров се хвали, че е повлиял на българското решение да не се гонят съветски дипломати в символ на взаимност с Англия по случая " Скрипал ". Обеща скоро да бъде възобновен планът за нова съветска нуклеарна централа в Белене и България да предложи " нещо като отплата " за спрения " Южен поток ".

И какво последва? Правителството се разграничи от всичко това? Прозападната партия ГЕРБ осъди визитата на Сидеров в непризнатия Крим? Или пък изиска оставката на Нотев от управлението на Народното събрание? Нищо такова не се случи. С това казусът бил завършен и всички се вършат, че не схващат какъв брой огромен проблем е пропукването на облика на България като благонадежден съдружник в Европейски Съюз и в НАТО.

Имаме парламент на единодушието - единодушие, че значимите тематики не са значими. Народното събрание наподобява като пленено. И никой от депутатите даже не мигва, с цел да покаже противоречие.

------ На българското ръководство му се простят големи грехове.

Четвърта власт

България се оказва един " същински европеец " по медийна (не)свобода

От коментар на Александър Андреев за " Дойче Веле "

Фотограф: Георги Кожухаров
" Най-бедната и най-корумпираната " - това факсимиле на интернационалните медии, което пусна дълбоки корени при започване на българското европредседателство, обиди много хора в България. Едни го възприеха като западна надменност, други потърсиха част от виновността у политиците в Европа, трети незабавно извадиха изтърканото контра-клише за " соросоидната агитация ". Съвсем същото се случва сега и с годишната ранглиста за медийната независимост на " Репортери без граници ".

За " западна надменност " мъчно може да се приказва, тъй като в тазгодишната ранглиста страната, която до неотдавна беше водач на Западния свят - Съединени американски щати, заема много конфузното 45-то място. А Германия е чак 15-та. Освен това създателите на годишния отчет категорично показват, че в цяла Европа медийната независимост е в рецесия. Поне по този пункт България (за жалост) се оказва един същински европеец

Обвинението " соросоидна агитация " може елементарно да бъде пренебрегнато като безвкусен бълвоч и типична рожба на налудничавите съзаклятнически теории. Но дано все пак да го вземем под лупата. Може ли " Репортери без граници " да бъдат причислявани към по този начин наречените " соросоиди ", каквото и да значи това? Ако става въпрос за финансирането на организацията, тя се устоя от членски импорт и от доброволни дарения, като категорично стои настрани от всевъзможни политически и стопански " групи по ползи " и се кълне само в член 19 от Декларацията за човешките права за свободата на словото.

В частния случай " България " таман тук обаче стигаме до един законосъобразен въпрос: откакто " Репортери без граници " (основателно) подлагат на критика медийната централизация в страната и откакто на българския медиен терен са дейни повече от един крупни предприемачи, за какво правозащитниците подлагат на критика най-много един от тях? Отговорът на този въпрос е колкото прост, толкоз и явен: тъй като медиите, следени директно или индиректно от въпросния (както го наричат) олигарх, внезапно се отличават от всички останали огромни български медии със свойството си безсрамно да популяризират брутални неистини и периодичен да провеждат злокобен лов на вещици. И тъй като нормално го вършат по поръчка, а поръчителите постоянно се виждат с просто око.

Да, и другите медии в страната имат издатели със свои ползи. Да, и другите медии в страната неведнъж следват избрана политическа наклонност. Но това важи в това число и за най-реномираните международни медии. И най-важното: наклонността постоянно е оправдаема, когато въпросната медия дава дума и на противоположни възгледи, когато не разгласява неистини и измислици и не води поръчкови акции.

Европейски Съюз си има задоволително проблеми, с цел да си навлича и спомагателни таман с една страна-членка, която другояче се държи като добър европеец - със постоянни финанси и добър стопански растеж, без залитания към Вишеград, с прагматична политика по миграционния проблем, която балансира сред засилена гранична защита, неотстъпчивост към бежанците и жестове на взаимност към страните от Европейски Съюз, приемащи изключително доста мигранти. С други думи, на българското ръководство му се простят големи грехове, единствено тъй като се грижи за непоклатимост, а и за поддържане на настоящето болшинство в ръководството на Европейски Съюз.

------------
Москва няма да засвети като размахва нагайки и ракети над главите на другите нации.

Неоимпериализъм

Дугин е смахнат идеолог на великоруското месианство

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Николай Дойчинов
Александър Дугин е способен мъдрец и ерудиран интелектуалец. Освен това, той е смахнат идеолог на най-ретроградната модерна версия на великодържавния империализъм, който напълно уверено има вяра, че Бог е основал Русия за осъществяване на Своите висши трансцедентни планове, а останалите е основал за по-дребни работи или с цел да пречат на Русия да осъществя мислията си - само че по този метод единствено я ускоряват.

Къде е Дугин в нравствен проект? В нравствен - не в интелектуален. Дугин е обживял равнището на екзалтираното племенно-традиционалистко схващане, което приписва на визираната като империя религиозно-етническа еднаквост свръхестествени качества на месианство, произлизащо от някаква особена съдба. Дугин не смята модерната персона за нужен стадий на човешкото съзряване. Той не счита, че светът - по този начин или другояче - един ден ще стане едно цяло вследствие на многообразните приноси към целостността. Ще стане едно цяло не подкаран под ударите на нагайката или под имперския успех на " вярната цивилизация ", а ще стане едно цяло посредством последователно превъзмогване на частичността, на ограничеността на своята еднаквост - племенна, национална, традиционалистка.

Това превъзмогване на лимитирана еднаквост няма да се случи посредством форсирана глобализация, веществен консумеризъм или посредством безвкусен мултикултурализъм. Планетарната еднаквост ще се появи доста по-късно в следствие да духовно съзряване на милиони, на милиарди хора - малко по малко, урок след урок.

В тази " велика верига на Битието " Дугин ще заеме ексцентричната позиция на смахнат родов водач от остарялата история на човечеството. Това не значи, че Русия няма да извърши значима културна и духовна роля в света. Но тя ще го направи като " засвети " в лъчите на нетленната Таворска светлина - а не като размахва нагайки и ракети над главите на другите нации, които отхвърлят да се подчинят на примитивната настъпателност на досегашните й водачи. Християнството - и православието в частност - е духовното обръщение, повикът всички ние да се приберем при Баща си. Не единствено руснаците, освен православните, освен християните - всички! Един по един, със скоростта на съзряване и развиване, която можем да си позволим, без да дерайлираме в човеконенавистни псалми за нечия изключителност. Всички сме чада Божии - даже и налудничавите идеолози на месианската изключителност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР