© Надежда Чипева Изненадващо слаб интерес от български строителни компании

...
© Надежда Чипева Изненадващо слаб интерес от български строителни компании
Коментари Харесай

Основно турски фирми искат да строят тунела под Шипка за 320 млн. лв.

© Надежда Чипева Изненадващо слаб интерес от български строителни компании и висок от непознати компании записва първия стадий от търга за тунела под Шипка. Днес в постройката на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) бяха отворени офертите за дълго чаканият план с над 100-годишина история, чията планирана стойност е 320 млн. лева без Данък добавена стойност.

Търгът притегли общо седем консорциума, като четири от тях са с присъединяване от чужбина - три от Турция и едно от Китай. Последните огромни обекти на АПИ, които се печелиха от непознати компании, бяха сектори от " Марица ", " Струма " и " Люлин " - надлежно от италиански, гръцки и турски строители.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Забелязва се обаче неналичието на огромни строителни компании като ГБС, " Джи пи груп ", " Щрабаг ", " ПСТ Груп " и " Грома холд ". Някои от тях завоюваха огромни поръчки през последните месеци и евентуално имат задоволително размер работа по инфраструктурни обекти.

Кои са претендентите

Само три обединявания са напълно български в конкуренцията. Едното е с участници " Хидрострой ", " Пътни градежи - Велико Търново " и " Пътинжеренигстрой-Т ", като композиция от същите компании строеше прилежащ обект - обхода на Габрово, който се забави съществено. " Хидрострой " завърши построяването на права от автомагистрала " Хемус " през 2019г. и сега нямат различен огромен обект съответно на АПИ, макар че е една от най-големите строителни компании в страната.

Другото локално обединяване е сред " Геострой " и " Пътстрой - 92 ", които скоро завоюваха търг на АПИ за построяването на права от пътя Ботевград-Мездра за 160 млн. лева, като това беше първият им огромен инфраструктурен обект от много време насам.

Последният български участник е обединяване сред " Трейс груп холд " и " Алве консулт ". " Трейс " са най-голямата строителна компания по оборот в миналогодишната ранглиста на " Капитал " К100. Наскоро сдружението подписа контракт с Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) за съвсем 90 млн. лева без Данък добавена стойност.

Самостоятелно взе участие турксата " Колин Иншаат Туризм Санайи Ве Тиджарет ". От уеб страницата на компанията излиза наяве, че работи по ЖП, енергийни и водни планове в Турция, като е работили в Либия, Азербейджан и Уганда и е на пазара от десетилетия. Компанията взе участие и в търга за лот от " Струма " през Кресненското дефиле, само че не завоюва.

Друга турска компания - " Доуш иншаат ве тиджарет ", си партнира с " Виа конструкт груп " и " Виа проект " за тунела под Шипка, както направи и в поръчката за " Струма " през дефилето. Интересното тук е, че " Виа конструкт груп " е с предходно име " Джи пи строй " и е записана на адреса на " Джи пи груп " - бул. Черни връх 59А в София.
Собственик на сдружението е Велизар Радев, а до 2017г. е бил Стефан Тотев, изпълнителен шеф на строителната компания, която обаче не взе участие в този търг.

Последният участник от Турция е " Дуйгу мюхендислик иншаат туризм дъш тиджарет ве санайи лимитед ширкети ". Фирмата е част от консорциума, който завоюва поръчка за рационализация на жп линия Елин Пелин - Вакарел за 500 млн. лева без Данък добавена стойност.

В търга за тунела под Шипка има и китайско присъединяване - China Communication Construction Company Ltd. Тя взе участие дружно с " Трейс " в търг на Националната компания " Железопътна инфраструктура " за Елин Пелин - Костенец, само че не беше определена. Фирмата е измежду най-големите в света, съгласно американското издание Engineering News-Record., като китайското държавно управление има мажоритарен дял в нея.
Общата дължина на сектора през Стара планина е 10.5 км, като ново строителство ще са 7.6 км, а реорганизация ще бъде направена на 2.9 км. от съществуващия път I-5 Габрово - Казанлък. Трасето включва пет тунела с обща дължина 4 км. Основният ще е 3.22 км, а останалите 4 са по-малки - надлежно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще има още седем огромни уреди - един подлез и шест моста.

Историята

След дълго безмълвие по тематиката внезапно търгът за тунел под Шипка беше разгласен изненадващо в края на октомври, тъкмо след първия тур на локалните избори, а крайният период за показване на заявки за присъединяване бе началото на декември. Впоследствие обаче АПИ даде още месец на строителите да приготвят, а през януари още веднъж го отсрочи - за 9 април. Те обаче бяха отворени чак в този момент с опрощение " изключителното състояние ".

Прогнозната стойност от 320 млн. лева без Данък добавена стойност за строителство на тунела под Шипка (обект, който в действителност включва няколко тунела) не е пределната. Това значи, че претендентите могат да подадат предложения с по-високи цени и строителството да излезе доста по-скъпо от предстоящото. Подобна беше обстановка и с търга за единия сектор от автомагистрала " Струма, където прогнозната стойност беше 533.6 млн. лева с Данък добавена стойност, а определеният реализатор завоюва с ценова оферта от 599 млн. лева с Данък добавена стойност.

Проектът е без обезпечено финансиране, а след понижаването на предстоящите доходи от тол такси и актуалната рецесия такова евентуално ще бъде открито още по-трудно. Предвижда се планът да бъе препоръчан за финансиране от Оперативна стратегия " Транспортна съгласуваност " в идващия програмен интервал 2021-2027 година

Всички каузи по отчуждителните процедури са завършили и обектът е теренно гарантиран, оповестиха от АПИ за " Капитал ". Срокът за осъществяване на строително-монтажните работи е близо 3 години и половина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР