© Надежда Чипева Държавата е неспособна в ролята на активно

...
© Надежда Чипева Държавата е неспособна в ролята на активно
Коментари Харесай

Мнения Daily - Частен концесионер може да спаси Седемте езера

© Надежда Чипева Държавата е неспособна в ролята на интензивно ръководещ даден запас. Още по тематиката
Мнения Daily - Рецептите на новите " консерватори " са подправени

И още: Обичайните обвинени желаят да ни скарат със Скопие; Санкциите на Съединени американски щати против Анкара в действителност целят изолираност на Иран
16 авг 2018
Мнения Daily - Русия няма запаси да избави Турция

И още: Москва бе " изтървана " да се завърне към имперското си наследство; Катастрофата с Търговския указател е алармен сигнал
15 авг 2018 По Адам Смит

Частен концесионер може да избави Седемте езера

От коментар на Боян Рашев в блога sustainability.bg.

На Седемте езера има проблем, който напълно не е неповторим, нито толкоз комплициран за решение. Трябва просто да схванем, че естествената хубост е като всеки различен запас и може да бъде по едно и също време употребена и непокътната единствено, в случай че следваме икономическата логичност.

Решението е доста просто и се ползва съвсем на всички места по света, където има относително лимитирана територия, която притегля огромен брой гости – въвеждане на режим на достъп посредством някаква форма на входна такса и ръководство на предпазената територия, което е фокусирано върху контролиране на туристопотока, тъй че хем хората да са удовлетворени, хем природата да е непокътната.

Места, които се радват на голяма известност основават към себе си цяла промишленост, която да поддържа качеството на услугата – елементарен и комфортен метод за хората да преживеят прелестната природа. И защото без непокътнатата природа качеството на услугата, надлежно и приходите падат, ръководството на тези места е фокусирано върху опазването й. Има драконовски правила и те се съблюдават, тъй като има кой да ги постанова, а санкциите могат да бъдат брутални.

Може да бъде ръководено от особено звено към Министерство на околната среда и водите, може да бъде от общините, само че най-добре в нашите условия ще работи, в случай че се отдаде на частен концесионер. Само сравнете Топлофикация в София и Пловдив или Софийска вода с което и да е ВиК или си припомнете по какъв начин беше по време на държавните ЕРП-та или остарелия рудник Челопеч с ДПМ Челопеч през днешния ден Не мисля, че има смисъл да изяснявам какъв брой неспособна е страната в ролята на интензивно ръководещ даден запас.

Всъщност, това е най-хубавият метод да се употребява естествената хубост тук-там като Седемте езера за икономическо развиване на района. Докато единствено се чудим по какъв начин да понижим броя хора там, всеки локален гражданин ще има тласък да се бори против тези ограничавания, а и да прави пари от всички други запаси в близост – гора, вода, гъби, диви животни, билки

Не, не желаеме това. Искаме повече хора, които да оставят парите си, с цел да се радват на тези неща в естествения им тип.

И най-после: А бе вие не разбрахте ли, че комунизмът свърши през 1989 година?

---------- Най-горди сме, когато ни признае книгата на върховете " Гинес ".

Театрален национализъм

Tуристическите нации развиват необикновен шовинизъм

От коментар на проф. Ивайло Дичев за " Дойче Веле "

Фотограф: Bulfoto
Мислех, че историческите възстановки са мода, която ще затихне, само че се случи тъкмо противоположното: през последните три-четири години към този момент няма седмица от месеците с хубаво време, в която да не ни канят на такова събитие. Как да си разбираем този театрално-патриотичен напредък?

Някои споделят, че има смяна в общинските политики. В последно време те схванаха, че си заслужава да влагат във възстановъчната активност, та да разнообразят монотонния културен календар. Възстановката се е трансформирала в обред, сходен на поомръзналото поднасяне на венци и стоене спокойно на тържествена музика – преиграването на историческото събитие е един еластичен паметник, освен това на ниска цена, тъй като запалянковците рядко получават възнаграждения.

Но общините надали имат тук решаваща роля. Явлението е част от по-общата воля за облик на недотам уверената в себе си българска еднаквост. Забелязали ли сте, че туристическите нации развиват един необикновен шовинизъм? Той е друг от имперския на Англия или Русия, от културно-историческия на Франция или Китай: шовинизъм за показ пред чужденците, значи леко занимателен, боравещ с елементарни емблеми, елементарно различими от тези на съседите. Разви го Австрия след разпада на империята си, има го в Мексико, дестинация за американски туристи, в модерна Гърция или Египет, които продават великите си древности.

По този път вървим и ние: някой се хваща да играе най-дългото хоро до кръста във вода, различен се гордее, че в ю-тюб преглеждат куриозната летяща паница на Бузлуджа, трети измисля прабългарски бойни изкуства, черпейки от българското кино и фентъзи игрите. Най-горди сме когато ни признае книгата на върховете " Гинес " - тя си е златният стандарт на гордостта.

Ще чуете постоянно, че възстановките са запас за привличане на туристи и това е много разумно, тъй като за актуалния човек да отиде на отмора значи да се придвижи в различен свят - а какво по-друго от историята, разигравана пред очите ти? Проблемът тук е, че туристите са капризни същества и чакат разнообразие; средновековни панаири по света бол, би трябвало значи нещо по-особено, с цел да им се задържиш вниманието за повече от едно селфи.

В множеството случаи любителската историография не е изключително сериозна – родолюбието господства над обстоятелствата, гордостта – над разбирането. Наистина има групи, които търсят помощта на съществени специалисти; в идеалния случай възстановката може да бъде пробна инспекция на научни хипотези. Но обикновенто сериозните историци презират любителите; феновете пък ги считат за национални предатели, тъй като усложняват, търсят други гледни точки, пробват да схващат врага. В този спор се наместват откровени шарлатани, които оферират на реенакторите патриотични мечти.

Наместо в схващане на предишното и поука за бъдещето историята се трансформира в реванш над историческите несправедливости, където един миг е въздигнат, различен подминат, трети изопачен. Преиграваме значи успеха на Самуил над Василий, само че в никакъв случай последвалата победа на Василий над Самуил – и по този начин някак вълшебен анулираме съдбовния ход на времето. Любителят историограф елементарно намира из джунглата на интернет потвърждения на тезите си – твърди се, че в действителност античните българи са траки, всички те - християни още преди да бъдат покръстени, абе с една дума – че всичко е едно, просто и ясно. Остава единствено да налагаш с меча тенекиения щит на врага.

---------- Бившия пълководец на Тръмп първо се съюзи с... унгарския министър председател Орбан.

Крайна десница

Европейските националисти мъчно ще одобряват Банън

От коментар на политолога Иван Кръстев в " Ню Йорк таймс ". Преводът е на Българска телеграфна агенция.

Стив Банън, някогашен основен пълководец на Доналд Тръмп

Фотограф: Jonathan Bachman
" Ако някъде има детонация или пожар, Стив евентуално е наоколо с клечки кибрит ", беше декларирал с удивление някогашен чиновник на уеб страницата Брайтбарт нюз на тогавашния политически пълководец на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

В края на месец юли Банън разгласи проекта си да сътвори конструкция, наречена " Движението " - една фондация, за която той се надява, че ще сплоти крайнодесните партии преди изборите за европейски парламент през май 2019 година Но аргументите за визитата на Банън в Европа са по-маловажни от това кой е основният му съдружник тук: унгарският министър председател Виктор Орбан.

Банън дефинира Орбан като " Тръмп преди Тръмп ". От своя страна унгарският министър председател се пробва да реализира същия резултат, като президента на Съединени американски щати и се надява през 2019 година да завоюва болшинство в Европарламента, с цел да " каже довиждане освен на демократичната народна власт и демократичната недемократична система, построена на нейната основа, а и на целия хайлайф от 68 година ".

Както Орбан, по този начин и Банън имат мисионерско мислене, интересуват се от хрумвания, не страдат от липса на самонадеяност или упоритост и са обхванати от обсесия по отношение на това, което считат за духовна рецесия на Запада. Но това, което в действителност ги сплотява е, че считат Европейски Съюз за зложелател, който би трябвало да бъде погубен и че съгласно тях популисткият протест би трябвало да бъде и културна гражданска война. Способностите на Банън да провежда акции и да води война с водещите медии може да се окажат доста потребни. И на последно място, Орбан желае да трансформира парламентарните избори през 2019 година в референдум за миграцията и исляма - което може да не се окаже елементарно.

Дали това ще проработи е различен въпрос. Обединяването на крайнодесните сили в Европа може да се окаже невероятно - те споделят общи усеща по въпроси като имиграцията, Европейски Съюз и гей браковете, само че мъчно могат да се обединят, когато става дума за политическите елементи. Европейската самодейност на Орбан към този момент докара до разделяне на крайната десница. Крайнодесният френски водач Жером Ривиер и водачът на " Алтернатива за Германия " Александър Гауланд отхвърлиха съдействието с Банън.

Част от казуса може да е в това, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е мощно неизвестен в Европа, тъй че даже мнозина от националистическата десница не желаят да бъдат свързвани с него. Освен това в доста страни възходът на популизма докара до активизиране на проевропейските сили, заради което е по-вероятно поддръжниците на Европейски Съюз, а не нейните съперници да гласоподават на изборите през 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР