© Надежда Чипева Част от темата На ръба на утрешния

...
© Надежда Чипева Част от темата На ръба на утрешния
Коментари Харесай

Мая Вуйнович: Технологиите не решават сами проблеми, нужни са хора

© Надежда Чипева Част от тематиката На ръба на утрешния ден
Елина Желева: Дизайн мисленето разрешава на екипите в фирмите да се показват по-добре

Управляващият сътрудник и шеф на launchlabs Sofia пред " Капитал "

Джеф Хофман: Свързаният свят е по-добър свят

Серийният бизнесмен и преподавател на DigitalK 2019 пред " Капитал "

Йост Уеркърк: Изкуственият разсъдък към този момент е тук

Съоснователят на Hopper и преподавател на DigitalK 2019 пред " Капитал "
Мая Вуйнович е друга от множеството лектори, посетители на DigitalK или която и да било друга конференция. Най-добрата дума, която може да я дефинира, е " нефилтрирана ". Вуйнович не се опасява да приказва и за тъмната част на технологиите, което е в контрастност с множеството специалисти, които се концентрират върху най-оптимистичните теории за софтуерното бъдеще.

Тя става известна като шеф зараждащи технологии в General Electric, където залага на внедряването на блокчейн технологията в голяма обичайната компания, чието име рядко се свързва с най-новите цифрови трендове. Нещо повече - Вуйнович залага на тази смяна още преди големия взрив на блокчейн плановете, който последва скока в цените на криптовалутите, основани точно върху този вид технология. Сега е изпълнителен шеф на OGroup, която се занимава с вложения в тази сфера.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Според Вуйнович приемането на блокчейн не е софтуерен, а човешки проблем. Освен технологията обаче тя се интересува и от друго: от моралния компас, който хората имат, а технологиите не, и по какъв начин този честен компас да бъде употребен за надзор, тъй че промишлеността да не работи за " тъмната страна ".

От сцената казахте, че приемането на блокчейн не е софтуерен, а човешки проблем. Съответно по какъв начин да го решим?

- Да. Това беше и последната ми публикация за CoinDesk, където съм и в борда на шефовете (онлайн медиа за блокчейн и криптовалути - бел. ред.). Пиша и приказвам за това, тъй като в действителност имам вяра в технологията, в нейния капацитет. Причината за това е, че множеството хора се концентрират върху това какви проблеми една технология може да реши – да кажем, бедността, климатичните промени, достъпа до пари, кредитиране и други. Но съгласно мен ние, хората, би трябвало да сме тези, които основават и дават форма на тези системи. Ние би трябвало да даваме тенденция на разработчиците, да насочваме къде фондовете да влагат, да насочваме технологията към това да има честен код. Трябва да използваме системата по този начин, че тя да дава решения за твоето общество, страна, компания или каквото и да било. Пътят за мен е по какъв начин да мислим повече като хора върху проблемите, в сравнение с просто да се надяваме, че технологията сама ще ги реши единствено тъй като съществува.

Какво вършим, когато разривът сред общностите към блокчейн, изкуствения разсъдък, добавената действителност и други новаторски технологии, от една страна, и хората отвън софтуерната сфера стане прекомерно огромен? И даже сред софтуерния бранш и държавните управления, каквито образци виждаме все по-често...

- Този раздор, тази бездна става все по-широка и по-широка, тъй като има в действителност мощно компютърно общество. Това, което ние се опитваме да вършим посредством вложения и съвещания, е да помогнем на хората да вършат лесни за потребление решения, ориентирани към всички. Не прави нещо единствено тъй като кодът наподобява красиво, тъй като системата наподобява красиво. Прави нещо с мисълта за този, който ще го употребява. Така че в случай че ти правиш софтуерни артикули, ориентирани към бременни дами, създай продукта си с тяхна помощ, през техния взор, с мисъл от какво имат потребност те. Ако правиш приложение за разплащания в разрастващите се пазари, бъди сигурен, че имаш хора от тези страни в екипа си, тъй че те да ти оказват помощ да схванеш какво се случва там. За мен разнообразието не е празна дума, а значи тъкмо това: не можеш да хванеш 50 мъже, които просто да напишат кода за програмен продукт, който по-късно ще се употребява от дами и деца. Трябва да има многообразие, тъй като другояче ще се сблъскаме с голям брой проблеми. Така че решението за мен е това - колаборация.

От сцената дадохте образци по какъв начин технологиите, които се създават през днешния ден, могат да се употребяват и за неприятни цели – да вземем за пример безпилотни дронове със свръхточно ориентиране, основано на локация от телефон. И държавните управления, и фондовете по света влагат от ден на ден в нови технологии, в това число и блокчейн. Как си представяте една система на надзор?

- Смятам, че това е огромният въпрос. Как да имаме по-голям надзор, по какъв начин да държим виновни организациите, които са по-силни от нас. Отговорът е: мъчно. Трудно е, само че обществата – аз, вие и другите хора към нас, би трябвало да приказват за тези неща. Забелязали ли сте, че на множеството сходни конференции хората не приказват за такива неща? Просто не приказват за тъмната страна на технологиите. Така че ние би трябвало да застанем от страната на истината, вместо просто да си кажем " о, това е дейно решение " или " о, в това има доста пари ". Окей, супер, технологията ни трансформира. Виждаме това. Само сравнете света през днешния ден по отношение на преди 30 години. Виждаме смяна в опазването на здравето, в превода на пари, във всичко. Технологията е там. Сега би трябвало да се запитаме по какъв начин да развием технологията по този начин, че тя да прави по-добри общества. Така че бих насърчил всички хора да приказват по-отворено, по-свободно, да кажат " хей, можете да вършиме пари, само че можете да вършиме и положително в това време ". Двете не се изключват. Имаме технологията, която ни разрешава да вършим и пари, и по-добро общество.

Какво вършиме сега вие персонално и OGroup като компания?

- OGroup е капиталова и консултантска компания. Работим с държавни управления, дребни и огромни компании, с цел да им помогнем с две неща. На първо място, цифровата промяна. Всичко, за което говорихме до момента. Правителствата да вземем за пример се давят в оферти от бизнесмени: използвай моя артикул, използвай този протокол, използвай това и това. Ние им оказваме помощ да схванат кое е най-хубавото решение с най-хубавите резултати. На фирмите пък споделяме: в случай че желаете да увеличите мащаба на продукта си, би трябвало да си зададете няколко въпроса. На първо място: Защо? Каква е задачата? Има ли той въздействие върху обществото? Имате ли вярна тактика за пазара? Понякога и влагаме. През последните пет години сме вложили доста, а през последните шест месеца сме се фокусирали върху нашия напредък и мащаб.

Мисля, че в случай че кажем, че блокчейн технологията претърпя взрив през последните две години, би било мощно подценено изказване. Как се справяте с това да сте в крайник с трендовете и да следите и за обществените последствия?

- Трябва да имаш доста мощен честен компас. Окуражавам всички, които ще прочетат това, да си зададат освен въпроса дали един план би направил доста пари, само че и дали този план има по-голяма тежест. Защото всички обичаме да имаме пари, покупателна дарба, и в това няма нищо неприятно или неверно. Начинът, по който аз проследявам всичко това, е като част от голяма общественост на международно равнище. Опитвам се да съм тук-там, където съм най-глупавият човек в стаята, и се изучавам непрекъснато. Какво има да ми каже един човек на 50 години, който ръководи компания? А какво има да ми каже 18-годишно дете, което написа код? Опитвам се да чувам, да беседвам, да чета колкото се може повече. Бих споделила, че си отстранявам един ден на седмица, в който задачата е просто да приказвам с хора, да чета, да задавам въпроси – в резюме, да се изучавам.

Нека вземем този ваш израз, за най-глупавия и най-умния човек в стаята, като метафора за софтуерния раздор, за който говорихме. Трябва ли " умният " да понижи скоростта и да направи крачка обратно или би трябвало да влагаме повече в " глупавия "?

- Това е фундаментален въпрос. На процедура казвате, че този раздор, сред " най-умния " и " най-глупавия ", се усилва, и сте на 100% прав. Това, от което се опасявам аз, е, че през идващите години ще имаме цели общности, които са изцяло отрязани, необразовани, които не разполагат с нужните принадлежности. От другата страна пък ще имаме общности, които ще са толкоз софтуерно развити, че ще могат да " смъкват " мозъка си на компютър и да замразят телата си. Това е голяма, голяма бездна. Според мен отговорът е в вложения в разнообразни общности и моят апел към бизнесмените е да работят върху проблемите на обществото. Именно с това оказваме помощ на доста компании – да артикулират какво желаят да трансформират, тъй че този раздор да бъде ограничен, а не уголемен.

Интервюто взе Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР