© Надежда Чипева Българският комисар Мария Габриел ще отговаря за

...
© Надежда Чипева Българският комисар Мария Габриел ще отговаря за
Коментари Харесай

Мария Габриел ще отговаря за изследванията и образованието

© Надежда Чипева Българският комисар Мария Габриел ще дава отговор за проучванията, образованието и културата в новата Европейска комисия. Това стана ясно през днешния ден откакто новият ръководител на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен разгласи ресорите на комисарите.

Новата служба на Габриел досега беше поделена сред двама комисари, т.е. тя ще има по-широки пълномощия от предшествениците си. Въпреки че и двете области са непротиворечиви и нямат особена политическа тежест, защото Европейски Съюз няма изключително пълномощия в региона, новата служба на процедура е леко покачване за Габриел. Общия бюджет на трите стратегии – " Еразмус II ", " Творческа Европа " и " Хоризонт ", се планува да бъде почти 140 милиарда евро за идващите три години. За съпоставяне, по " Дигитална Европа " за идващите седем години са отделени (все още не са одобрени) 8.2 милиарда евро.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Аз съм уверен, че ще имаме сектор, който хем ще ни харесва, хем е съвременен, хем ще е заслужен за България и с най-малко три пъти по-голямо финансиране от досегашния ", сподели в четвъртък министър председателят Бойко Борисов, евентуално имайки поради по-сериозния бюджет, който официално ще се ръководи от Мария Габриел.

Новото комбинирано портфолио обаче явно не е в целите на ръководителя на Европейската комисия, защото на въпрос кой ще дава отговор за културата Урсула фон дер Лайен се нуждаеше от помощ от публицистите в залата, с цел да си напомни, че това е Мария Габриел.Как наподобява новата Европейска комисия на пръв взор.13 от 27-те комисари са дами. В актуалната Европейска комисия дамите са девет.Средната възраст на комисарите е 60 година, с две години по-висока отдосега.Ако до момента Европейската национална партия имаше 14 комисари, в този момент ще има единствено девет.Социалистите се обрисуват с най-сериозно посланичество – 10 комисари, с двама повече по отношение на комисията на Жан-Клод Юнкер.Либералите в Европейска комисия към този момент са пет.В комисията ще има и един комисар от зелените - препоръчаният от Литва, въпреки че самите зелени в Европейският парламент имат подозрения за него. Виргиниус Синкевичус е по-известен с това, че е огромен почитател на Доналд Тръмп. Има и един комисар от Европейските консерватори и реформисти – Януш Войчеховски, който сега се проверява от ОЛАФ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР