© Надежда Чипева Ако искате да получавате информация за най-важното

...
© Надежда Чипева Ако искате да получавате информация за най-важното
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Надежда Чипева Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук

Германия стопира да употребява въглища до 2038 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Германското държавно управление и районните водачи се спогаждат да отстранен ТЕЦ-овете на въглища в страната до 2038 година Крайният период за преустановяване на използването на кафяви въглища, които са най-силно замърсяващият тип, е до 2035 година

Планира се първо да бъдат затворени най-старите електроцентрали, написа Reuters. По-късно тази година ще бъде затворена първата, а останалите 29 ще бъдат отстранени в границите на идващите 18 години.

Премахването на въглищата ще бъде придружено от обезщетения в размер на 40 милиарда евро. Те ще бъдат ориентирани към провинциите Саксония-Анхалт, Саксония, Северен Рейн-Вестфалия и Бранденбург, които разполагат с лигнитни мини и въглищни централи.

България внася повече ток, в сравнение с изнася

За първи път от десетилетия България е чист вносител на електрическа енергия. Оперативните данни на Електроенергийния систематичен оператор демонстрират, че за първите 19 дни страната е внесла с 35 694 MWh повече ток, в сравнение с е изнесла.

Тази наклонност стартира още от пролетта на предходната година с непрекъснат спад на износа, като за цялата 2019 година експортът на ток беше с 25% по-малък по отношение на 2018.

Това се случва по чисто пазарни аргументи, а не тъй като наличните мощности не могат да задоволят търсенето - поради високите цени създаваната електрическа енергия не може да бъде продадена на пазара и бива заместена от по-евтиния импорт.

Сърбия може да помогне на България в градежа на " Турски поток "

Сърбия обмисля да помогне на България за завършването на сектора от газопровода " Турски поток ", съобщи шефът на " Сърбиягаз " Душан Баятович, представен от N1info. Той изясни, че в Сърбия всичко по плана ще е готово най-късно до 1 октомври.

Сърбия може да взе участие в строителството в България с техника и заварчици, тъй че първата част от 308-километровия газопровод на българска територия да бъде приключена допустимо най-скоро и Сърбия да се причисли към българската газопреносна система, с цел да получи газ от " Турски поток ".

Демонтажът на АЕЦ " Фукушима-2 " ще отнеме към 44 години

За извеждането от употреба на четирите реактора на японската атомна електроцентрала " Фукушима-2 " ще бъдат нужни към 44 години. Това заяви организация ТАСС, която се базира на информация от Kyodo и енергийната компания Tokyo Electric Power. Предвижда се работата да премине в 4 стадия, като подготовката за интервенцията и анализите на вероятното замърсяване ще лишават към 10 години.

Оставащото време ще бъде вложено в ремонт на оборудването, както и на самите реактори и срутване на съществуващите все още здания. Цената на плана възлиза на над 3 милиарда $.

Съединени американски щати през февруари ще усилят добива на шистов нефт и газ

Добивът на шистов нефт от огромните нефтогазодобивни региони в Съединени американски щати през февруари ще се усили спрямо януари с 22 хиляди барела, или с 0.24% - до 9.2 млн. барела дневно, предвижда организацията за енергийна информация към министерство на енергетиката на Съединени американски щати (EIA).

Най-голямо нарастване на добива се чака от находището Permian – с 45 хиляди до 4.803 млн. барела дневно. Добивът от Bakken ще нарасне с 5 хиляди барела до 1.526 млн. барела, а от Appalachia и Haynesville няма да се промени и ще остане на равнището от 166 хиляди и 40 хиляди барела надлежно, считат от EIA.

В същото време добивът през идващия месец от Anadarko ще спадне с 16 хиляди барела до 535 хиляди барела, от Eagle Ford – със 7 хиляди до 1.369 млн. барела дневно, от Niobrara – с 5 хиляди до 761 хиляди барела дневно, предвиждат още от EIA.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР