© Надежда Чипева 1. Как само един кандидат поиска поръчката

...
© Надежда Чипева 1. Как само един кандидат поиска поръчката
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Кой ще храни затворниците срещу 55 млн. лв., защо по-високите глоби няма да намалят катастрофите

© Надежда Чипева 1. Как единствено един претендент изиска поръчката за 55 млн. лева за доставка на храна в пандизите

Колко би трябвало да е огромен един бидон за кисело зеле? Този екзистенциален за българите въпрос се оказва решителен и за спечелването на 55 млн. лева Средствата са отделени от Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " (ГДИН) за доставка на храни в пандизите в страната, като за избора на реализатор е оповестена социална поръчка. Четири от пет претендента обаче са отстранени, а най-после ГДИН приключва търга поради неналичието на конкуренция.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Няколко месеца по-късно обаче процедурата е оповестена още веднъж, с по-голям бюджет и по-дълъг период. Явява се единствено един претендент - ДЗЗД " Чех груп ", който е бил отхвърлен в първия търг поради оферти от него размер на бидоните. При новата поръчка обаче дирекцията към този момент търси тъкмо същите бидони като неговите и е определен да подпише контракта, макар че конкуренция още веднъж няма. Прочетете историята тук.

2. Политиката в пътната сигурност е основана на популизъм, а не на справедливи данни и изследвания

" Предложените ограничения и наказания ще влияят предупредително и възпитателно, защото са еквивалентни на последствията, които могат да бъдат нанесени, а точно лишаване на човешки живот или трайно увреждане на физическото здраве. " Така по ханкрумовски приключват претекстовете на последния от серията законопроекти за промени в Наказателния кодекс, които последваха бруталната злополука, в която почина журналистът Милен Цветков.

Предложенията на ръководещите са в духа на серия от общо четири плана, импортирани в Народното събрание, които целяха да дадат институционален отговор на нелепия случай. Общото сред тях е в посланието - който прави по този начин, би трябвало да лежи дълги години в пандиза. Уви, нито битката с злополуките по пътя, а още по-малко тази с опиатите или престъпността могат да станат по-ефективни с сходни законодателни заклинания. Промените, които ръководещите оферират, освен няма да имат предпазен резултат, само че евентуално ще провокират нови проблеми.

3. ПИБ ще опита да набере 200 млн. лева на цена два пъти над борсовата. Ако няма интерес, евентуално дял ще вземе страната

За своята 13-годишна история като борсова компания Първа капиталова банка (ПИБ) не се е възползвала изключително от обществения си статут. Тя не е набирала капитал от пазарния си дебют през май 2007 година, когато при интерес, надхвърлящ шест пъти предлагането, притегли 107 млн. лева Срещу тази сума главните акционери на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев се разделиха с едвам 15% от капитала и резервираха цялостен надзор. те 10.7 лева за акция правеха оценка съвсем 1.2 милиарда лева, а малко по-късно се повиши и до 1.6 милиарда лева После борсовият балон се спука и от 2008 година насам котировките на банката не са се качвали над 6 лева за акция. Пазарната й капитализация през днешния ден е към 300 млн. лева, а в първите дни на ковид пандемията падна и надалеч под 200 млн. лева

Сега няколко рецесии, спасявания и инспекции по-късно петата по активи банка в страната ПИБ е принудена да набира капитал, защото се трансформира в последна спънка по пътя на България към по-тясното консолидиране с еврозоната. Търсената сума е 200 млн. лева, което прави нарастването на капитала рекордно за българския финансов пазар. И въпреки за тези години активите на банката да са нарастнали от 3 на над 10 милиарда лева, този път сходен възторг и презаписване не се чака. По-скоро оповестената финално цена 5 лева за акция - два пъти над борсовата, буди подозрения, че набирането на средствата може да е предизвикателство. И че поради значимостта на триумфа може страната да би трябвало директно или индиректно да се намеси като покупател от последна инстанция. Вижте тук.

4. Заводът за целулоза " Свилоцел " ще бъде платен от румънеца Владимир Кон, а към производството ще бъде добавена и хартия

Половин век след построяването му и 20 години след приватизацията му заводът за целулоза в Свищов скоро ще има нов притежател. Компанията " Свилоцел ", в която преди време беше преместено производството на " Свилоза " на Красимир Дачев, ще бъде купена от " Пейпър инвест ". Самото сдружение е записано неотдавна, само че крайният му притежател - румънецът Владимир Кон, има дълга история с инвестиции в хартиената промишленост и по-скоро може да бъде избран като вложител от бранша. Засега информацията за детайлите на договорката може да е нищожна, само че крайната цел е ясна - заводът да бъде уголемен и с изключение на целулоза да стартира да прави и хартия. За осъществяването на задачата е нужна инвестиция от над 400 млн. лева и за нея ще се разчита на новия притежател. Подробности - в този текст.

5. Писателят Георги Господинов: Има и друга пандемия - от загуба наизуст и прилив на минало

Роман на Георги Господинов е рядко събитие, само че постоянно с дълготраен резултат и нови талази на читатели в разнообразни страни. Романите досега излизат с съвсем десетилетие разлика - " Естествен разказ " (1999), " Физика на тъгата " (2011), а в този момент " Времеубежище ".

Новата книга се появява в комплицирано време за министър председатели - България е в изключително състояние около корона пандемията, книжарниците са затворени, обичайният модел на разпространяване е пресечен, само че все пак той и " Жанет 45 " поемат риска. За това има пояснение - " Времеубежище " непланирано обгръща огромна част от моментните терзания и несигурности. Господинов покрива всички тематики, по които и преди е работил, само че този път с по едно и също време повече мрак и комизъм, с по-дълбок взор върху прехода от младостта към старостта, върху противоречивите ни понятия за нормалност. Разговора ни с писателя ще откриете тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР