© Mike Blake Още по темата Портативно домашно кино Smart

...
© Mike Blake Още по темата Портативно домашно кино Smart
Коментари Харесай

Как за 20 години Netflix промени филмовия бизнес

© Mike Blake Още по тематиката
Портативно домашно кино

Smart проекторите нямат потребност от кабели и могат да трансфорат всяка равна повърхнина в екран
13 апр 2018
Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и идната седмица
13 апр 2018
Amazon е най-желаният шеф в Съединени американски щати

Онлайн колосът измества Гугъл от обичайна ранглиста на LinkedIn
2 апр 2018 Преди 20 години, на 14 април 1998 година, дребен стартъп от Калифорния пуска нов уеб страница с домейна Netflix.com. Компанията, учредена от Рийд Хейстингс, постанова иновационния модел не хората да взимат касетки от видеотеката, а да получават пред дома си DVD дискове. Разбира се, от днешна позиция, концепцията на Netflix наподобява архаично, само че за времето си тя е в действителност революционна, защото по това време малко хора изобщо имат DVD плейъри и VHS касетите към момента диктуват модата.

Днес Netflix наподобява малко по-различно. Компанията има 117 млн. платени клиенти по целия свят и от дълго време не употребява никакви физически носители. Цялата библиотека на Netflix е в интернет и е налична за потребителите когато и да е. За предходната 2017 година Netflix има доходи от 11 милиарда $. Фирмата е част от групата FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google), довела американските показатели до рекордни стойности. В момента тогавашния дребен стартъп, който към момента е воден от Рийд Хейстингс, се прави оценка на 135 милиарда $ – повече от множеството си медийни съперници.

Традиционна история на триумфа

Netflix прекарва първите години от съществуването си в непрекъснати опити да добави повече заглавия на филми към библиотеката си, като редом се бори с огромните кино студия, с цел да могат DVD-версиите на филмите да стигат по-бързо до тях. Дори и през днешния ден Холивуд има проблеми с бързината на появяване на огромните филми в Netflix. Обичайно през 90-те филмите минават първо през кината, след което през домашното видео, телевизионния екран и чак тогава към услуги като Netflix.

Всичко се трансформира през 2007 година, когато Netflix пуска своята стрийминг услуга и постепенно, само че несъмнено се ориентира напълно към интернет наличие. Три години по-късно Netflix към този момент има 20 млн. клиенти и компанията още веднъж се среща с нежеланието на Холивуд да споделя заглавията си, тъй като тогавашният стартъп към този момент е опасност за приходите на огромните студия – изключително при новото потомство фенове, които избират да стоят у дома пред това да отидат на кино.

Netflix прави още една значима крачка в развиването си, като се насочва освен към филмовите почитатели, само че и към развиването на голяма библиотека от сериали, които също като филмите да бъдат налични когато и да е и в цялостния си искра.

Към самостоятелност

Днес Netflix разполага с над 5 милиарда $ бюджет за развиването на свои лични сериали и филми по истински сюжети. В продукциите на компанията се снимат международни звезди като Натали Портман и Уил Смит, а компанията работи по основаването на сериали с колоси като Disney, дружно с екранизирането на редица хитови книги.

Последните финансови резултати на Netflix, оповестени на 16 април, демонстрират, че компанията е добавила 7.4 млн. клиенти единствено през последните три месеца. За последната година акциите на компанията са скочили с 60% и тя е най-добре представящата се в показателя S&P 500. Приходите за последните три месеца са били 3.7 милиарда $.

Разбира се, пред компанията има и проблеми: Disney ще спре да доставя наличие на Netflix от идната година и ще пусне на пазара своя лична стрийминг услуга. Дори и с някои отрицателни отпечатъци обаче, един бърз взор към 20-те години битие на Netflix могат елементарно да бъдат избрани като следващата обичайната история на бизнес триумфа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР