© Meridiam Нов Терминал 3 до десетата година на концесията,

...
© Meridiam Нов Терминал 3 до десетата година на концесията,
Коментари Харесай

Избраният концесионер на летище София ще вдига таксите от десетата година

© Meridiam Нов Терминал 3 до десетата година на концесията, нов карго терминал на мястото на остарелия Терминал 1, паркинги за коли и хотел. Това най-общо планува визията на определения победител за концесията на летище София, фонда Meridiam, който ще си партнира с Strabag и има контракт за оператор с летище Мюнхен. Летищните такси пък ще стартират да се подвигат след построяването на третия нов терминал. Това е резюмето на проекта за най-голямото бъдещо летище, който страната реши, че е най-силен в надпреварата за нов собственик на столичното летище. Той бе показан на първата жива среща на представител на фонда с публицист от " Капитал ". Междувременно изборът на страната се апелира от останалите четирима претенденти.

Идеята на Meridiam е през първите години да обнови Терминал 1 и 2, с цел да се отстранен тапите и да се усъвършенства прекарването на пасажерите. Необходим е и паркинг, като условието е на всеки 1 млн. пасажери да има 300 паркинг места, а построяването на паркинги ще е непрестанен развой.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От петата година (т.е. най-рано 2025 г.) ще стартира и подготовката за построяването на Терминал 3. Той ще бъде интегриран с Терминал 2. Проектът планува да копира архитектурата на летището в Мюнхен - да се употребява доста стъкло и да бъде ярък. А във връзка с таксите от Meridiam споделят, че ще са извънредно деликатни, а повдигането ще е умерено, с цел да не пострада развиването на летището.

Терминал 1 ще бъде опустошен, а на негово място ще се появи карго терминал. Следваща фаза е разширението на Терминал 3, като ще се влага и в хотел. От фонда считат, че има доста огромно търсене на хотели покрай аерогарите на всички места в Европа, като този ще бъде на територията на концесията. Сред очакванията на концесионера, е Lufthansa Technik да усилят още базите си за ремонт на летище София.

Фотограф: Meridiam
Визията на евентуалния предстоящ концесионер показаха в София Гив Сардари, капиталов шеф в Meridiam (с очилата), и на Щефан Верман, представител на Meridiam за концесията на летище София.

Щефан Верман

Фотограф: Meridiam
Гив Сардари

Фотограф: Meridiam

Q&A
Защо избрахте Strabag като сътрудник?

ЩВ: Strabag е един от най-големите снабдители на инженеринг, доставяне и строителство (Engineering, Procurement and Construction - EPC) в Европа, като има и стабилен локален опит в България. Работили сме по доста планове дружно, тъй че имаме партньорство, учредено на доверието. Обединихме се тъй като за етапа на строителството би трябвало да имаш доста надълбоко схващане на това което се случва и с цел да се създадат верните изчисления.

Техният опит на летището обаче не е доста позитивен, а и локалната компания се свързва импровизирано с локалния предприемач и народен представител Делян Пеевски?
ЩВ: Нямаме връзка с господин Пеевски. Опитът на Терминал 2, който споменахте, при такива огромни планове не е изключение да има диалози сред клиента и строителя във връзка с постройката. Нищо не е стигнало до съд сред сътрудниците, всичко е позволено и в последна сметка обектът е бил признат. Фактът, че са една от най-големите компании в България (бел. авт. - " Щрабаг " е на 16-то място по доходи в строителния бранш в класацията " Капитал 100 " ), значи че и други се доверяват на услугите им. Това значи, че има доста клиенти и освен ние считаме, че са добър сътрудник.

Работил ли е фондът Meridiam по планове с " Адванс Пропъртис "?
Горско стопанство: Не, в никакъв случай не сме работили с тях

Как ще гарантирате, че летище Мюнхен няма да напусне след няколко години?
ЩВ: В подготовката за концесията в изискванията имаше два разновидността - летищният оператор да е част от консорциума или той да има пряк контракт с Министерство на превоза и ние предпочетохме втория и летище Мюнхен. Летищният оператор да има директен контракт с Министерство на превоза. Така сме сигурни, че те ще останат и са отдадени.

За какъв период е този контракт?
Горско стопанство: Има условие най-малко за 12 години - 10 години плюс още 2 години до завършването на плана за Терминал 3. Много постоянно при сходни процедури, това, което стопира летищните оператори да вземат участие със личен капитал, е предварителната вноска, която е доста огромна инвестиция за един летищен оператор - 281 млн. евро.

Фотограф: Meridiam
Голяма част от другите летищни оператори са част от обединия. Търсихте ли различен летищен сътрудник?
Горско стопанство: Много от съперниците ни вземат участие по този метод - като трето лице летищен оператор. Винаги сме желали да работим с летище Мюнхен, тъй като те се смятат за най-хубавото в Европа, единствено те имат рейтинг 5 звезди. Решихме, че ще е значително за България, за хората и за възложителя.
ЩВ: Това, което те са постигнали, откакто са се преместили на новото летище през 1992 година е, че от едно малко районно летище в действителност са съумели да го развият и да го създадат един от най-успешните хъбове в Европа. Също по този начин са съумели да прибавят нови детайли към летището. Сега там има дребен град с хотели и заведения за хранене. Сега строят нов start up град тъкмо до летището. Ние ще използваме летище София за такова развиване. Ще използваме опита и know-how на Мюнхен. Например те имат академия в Мюнхен. Ние ще доведем чиновници оттова. Избрахме Мюнхен, тъй като имаме вяра, че са най-хубавите.

Според вас, за какво победихте? Имаше много въпросителни към избора ви. Предложихте най-ниската капиталова оферта и приблизително предложение за концесионно заплащане.
ЩВ: Финансовата оферта, т.е. концесионната такса, беше с тежест 55%, а техническата 45%. Чистото число на инвестицията не е част от процедурата. Ако предложа 3 милиарда евро не значи, че ще получа бонус за това. Ако комбинирате тези два параметъра ние направихме най-хубавото предложение. Причината за това, че сме сполучливи е, че за нас постоянно е било доста значимо да има добър баланс сред вложения капитал, таксите, които ще заплащат самолетните компании, броят на пасажерите и концесионните такси, които ще плащаме на страната. Всичко е обвързвано. Ако инвестираш 3 милиарда в някакви фенси златни уреди, ще би трябвало да таксуваш по-скъпо самолетните компании, което ще се отрази на цените на билетите, броя на пасажерите и това няма да е добре за концесионните такси. Всичко да е в добър баланс беше доста значимо за нас.
Също по този начин имаме фазирана тактика. През първите 2-3 години ще възобновим терминали 1 и 2. Това е първата стъпка. Втората е да построим Терминал 3 и да премахнем Терминал 1. Летищните такси няма да бъдат увеличени през първите години на концесията.

Кога ще бъде издигнат?
ЩВ: Имаме обвързване да го построим до края на 10-тата година на концесията и също по този начин да премахнем Терминал 1. Кога тъкмо ще го стартираме - ще забележим. Най-късно би трябвало да е подготвен до 2030 година Стратегията на фазирането е по две аргументи - не желаеме да подвигаме летищните такси незабавно. И не желаеме да построим нещо за идващите 35 години, което няма да е нужно. Така го е направило и летище Мюнхен - вървят малко по малко, фаза след фаза.

Планирате ли нова писта?
ЩВ: Това е нещо, което ще преценяме на всеки 5 години. Не е планувана сигурно. Ако трафикът пораства, ще преценим, като би трябвало да вземем под внимание и увеличението на шума.

Фотограф: Meridiam
Как ще увеличите трафика?
ЩВ: Много значима тактика е да доведем нови самолетни компании и нови направления. Искаме да надградим върху триумфа и растежа на нискотарифните самолетни компании, който се случи през последните години. Летище Мюнхен ще е огромна поддръжка. Те имат доста професионален маркетинг екип, ориентиран към самолетните компании. Ще го използваме, с цел да мотивираме самолетните компании да отварят линии в София. Искаме да развиваме София като хъб и поради местоположението сред Европа и Азия.

Обикновено ти би трябвало мощен народен транспортьор за задачата, а тук казусът не е подобен...
Горско стопанство: София, спрямо други районни летища, е в Европейския съюз. Това е основен параметър. Има дълга история в областта на авиацията. Това е и една от аргументите Lufthansa Technik да има база за поправки тук. Като в допълнение развиване може да се направи авиационен клъстер към София. София има доста забавно географско разположение и може да се прибавят нови направления на междинни или дълги дистанции. Много забавно място е и за нискотарифни самолетни компании и това би трябвало да се резервира.

Реални ли са прогнозите за растеж на трафика, които всички претенденти оповестиха? Откъде ще дойдат?
Горско стопанство: Ако видите растежа на трафика по света и в Европа, той се усилва масирано. Мислим, че София има мощна районна роля. Кой е спечелилият

Обединението победител е SOF Connect, като в него присъединяване имат капиталовия фонд Meridiam с 99% и строителната Strabag (1%), настояват от претендента. Летището в Мюнхен има специфичен ангажимент към SOF Connect като трето лице летищен оператор.
Meridiam е профилиран в дълготрайните инфраструктурни планове. Досега фондът е вложил в 71 плана световно, в 23 страни, като е вложил 55 милиарда евро в тях. Компанията споделя за себе си, че в никакъв случай не е продала инвестиция, остават до края, както и че е освен финансираща компания, а се концентрират върху развиването. Портфолиото при вложения в летища включва централния терминал LaGuardia, Ню Йорк, Queen Alia International, Йордания и Ivato and Nosy Be, Мадагаскар. Странният избор
Победителят беше разгласен на 17 юли 2019 година Последва масирано обжалване на търга в Комисия за защита на конкуренцията от всички останали претенденти - обединяването сред Airport de Paris и TAV, операторът на летище Франкфурт Fraport. Класираните на четвърто място - летище Манчестър и китайският им сътрудник. И номер пет - строително-инвестиционната SSB с оператор Копенхаген.
Причината за всеобщото неодобрение е, че министерството на превоза избра компанията с най-ниска капиталова оферта и третото подред предложение за концесионно заплащане, като обединяването победител не е водено от летищен оператор. Летище Мюнхен няма да има дял в консорциума, като това основава неустановеност. Едновременно с това не бяха дадени никакви пояснения за мотивацията на избора от страна на страната.
Победителят излезе напред, откакто участниците с най-високо предложение за концесионно заплащане, получиха доста ниски оценки на техническите си оферти - Airport de Paris и SSB с оператор Копенхаген. Останалите двама - Fraport и Манчестър, както и спечелилият, получиха пък оптималния брой точки на техническото предложение - 100, макар че бяха предложили много друг размер на вложенията. Fraport и Манчестър обаче не бяха рискови за спечелилия, защото бяха предложили по-малко концесионно предложение от него.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР